Hükümet Suriye için geçen sene alınan yetkiningeçerli olduğunu savunuyor, muhalefet karşı çıkıyor.
Suriye için geçen sene alınan yetkinisavunuyor, muhalefet karşı çıkıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye yönelik olası uluslararasımüdahaleye Türkiye'nin de katkı vereceğini açıklamasının ardından,"yeni tezkere" tartışması başladı. Muhalefet partileri, BM GüvenlikKonseyi'nin Suriye'ye müdahale kararı almasıdurumunda, TSK unsurlarının Suriye'ye gönderilmesi için Meclis'ten "yeni bir tezkere"çıkarılması gerektiğine dikkat çekerken yeni bir "1 Mart" sürpriziolmaması için hükümet Suriye konusunda geçen yıl 4 Ekim'de TBMM'den aldığı yabancı ülkelere asker gönderme yetkinin süresini uzatma seçeneğini gündeminde tutuyor.
Türkiye'ye ait askeri bir uçağın düşürülmesi ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından yapılan saldırıda 5 yurttaşın yaşamını yitirmesinin ardından hükümet, 4 Ekim 2012'de Meclis'ten Suriye konusunda "yabancı ülkelere asker gönderme" yetkisi aldı.
Söz konusu hükümet tezkeresinin süresi 4 Ekim 2013'te sona ereceği için hükümetin Suriye'ye uluslararası bir koalisyon gücünün müdahale kararı alması durumunda yeni bir tezkere mi çıkaracağı, yoksa mevcut tezkerenin süresini mi uzatma yoluna gideceği tartışma konusu oldu. TBMM'de geçen yıl kabul edilen tezkere, Suriye tarafından yürütülen askeri harekâtlar kapsamında Türkiye topraklarına da saldırgan eylemler yöneldiği ve uyarılara karşın eylemlerin devam ettiğine dikkat çekilerek alınmıştı.
1 Mart kaygısı
Hükümet; zamanı, kapsamı, miktarı hükümet tarafından belirlenmek üzere anayasanın 92. maddesi uyarınca TSK unsurlarının yabancı ülke topraklarına gönderilmesi konusunda yetki almıştı.
Hükümet geçen yıl Meclis'te kabul edilen Suriye tezkeresinin süresini uzatma seçeneğini de gündeminde tutuyor. Başbakan YardımcısıBülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ellerinde "güçlü bir tezkere" bulunduğunu ancak gerekirse "yeni tezkere gönderebileceklerini" belirtirken kulislerde AKP'nin "Yeni 1 Mart tezkeresi hüsranı"nı önlemek için mevcut tezkerede süre uzatımı yoluna gidebileceği konuşuluyor. AKP'nin, Suriye'yle "savaş" anlamına gelecek bir tezkereyi Meclis'ten geçirmekte zorlanacağına da dikkat çekiliyor. Ancak Meclis'ten geçen yıl geçirilen tezkerenin, "Türkiye'ye yönelik olası saldırılara karşı önlem alma" konusunda hükümete yetki verdiği için süre uzatımı yönteminin daha kolay olacağı vurgulanıyor.
@Nemish adlı üyeden alıntı: o da dogruda ama ne yapmali buda hayatin kanunlarindan biri nede olsa...azerbaycanda ermenilerin yapdigi sui kasdlarin yaninda bu neki Orijinali Göster...