Bebek Reflüsünün Tedavisi

Son güncelleme: 02.09.2013 23:59
  • bebeklerde reflü teşhisi - bebeklerde reflü tedavisi - bebek reflüsünde tabısal testlerTESTLER VE TEŞHİS

    Bebeğe reflü tanısı genellikle belirtilere bakılarak ve fiziki muayene yapılarak konur. Eğer bebek sağlıklı bir şekilde büyüyor, gelişiyorsa ve reflü ile birlikte tükürdüğü mide içeriği normal ise daha fazla test yapılmasın gerek kalmayacaktır.

    Bebeğinizin doktoru daha ciddi bir sorundan şüphelenirse, aşağıdaki tanısal testleri isteyebilir:

    • Ultrason. Bu test ile mide ve ince bağırsak arasında bulunan açıklıkta oluşan tıkanma (pilorik stenoz) tespit edilmeye çalışılır.

    • Laboratuar testleri. Kan ve idrar testleri sık sık tekrarlayan kusma ve kilo alamama problemlerinin kesin nedenini belirlemek için uygulanır.

    • Özofagusun (yemek borusu) PH değerini izleme. Bebekteki sinirlilik, uyku bozuklukları veya diğer belirtilerin asit reflüsü ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için, bebeğin yemek borusundaki asit değerini ölçmek yararlı olacaktır. Doktor bebeğin yemek borusuna burun veya ağız yoluyla ince bir tüp yerleştirir. Bu tüp asit değerini gösteren bir cihaza bağlıdır. Asit değerini izleme işlemi yapılırken bebeğin hastanede kalması gerekebilir.

    • Üst sindirim yollarının incelenmesi. Doktor eğer bebeğin üst sindirim yolunda bir tıkanma olmasından şüphelenirse röntgen çekilmesini isteyebilir. Bebeğe röntgen çekiminden önce içmesi için beyaz bir sıvı (baryum) verilir. İçilen baryumlu sıvı mide ve yemek borusundaki anormalliklerin daha net görülmesini sağlar.

    • Üst endoskopi. Bebeğinizin doktoru yemek borusunda darlık veya inflamasyon (özofajit) gibi sorunları belirlemek için bu testi kullanabilir. Doktor üst endoskopi ile ince bağırsak, yemek borusu ve midenin ilk bölümünü ağız yoluyla gönderilen kamera ve ışık takılı özel bir tüp ile görebilir. Karşılaşılan şüpheli doku örnekleri analiz için alınabilir. Bebek ve çocuklar için endoskopi genellikle genel anestezi altında yapılır.

    TEDAVİ VE İLAÇLAR

    Bebek reflüsü vakalarının çoğu beslenme alışkanlıklarında yapılan basit değişiklikler ile geçmektedir. Bebeğin beslenmesi ile ilgili bazı öneriler şunlardır:

    • Bebeğinizi daha sık ama daha küçük öğünlerle besleyin.
    • Bebeği geğirmesine neden olabilecek şekilde beslemeyin.

    • Beslenme sırasında ve sonrasında bebeğin dik durmasını sağlayın.

    Reflüye inek sütünde bulunan bir protein çeşidine karşı gösterilen alerjinin neden olup olmadığını görmek için, eğer bebeği emziriyorsanız, doktorunuz diyet süt ürünleri içmemesini veya et yenmemesini önerebilir.

    Bazen değişik beslenme yöntemleri arasında geçiş yapmak da geçici çözüm olabilmektedir.

    • İlaç kullanımı. Asit oluşumunu engelleyen ilaçların kullanımı komplikasyon gelişmeyen bebek reflüsü durumlarında tavsiye edilmez. Ama yine de Ranitidin gibi bir H-2 bloker, Omeprazol veya Lansoprazol gibi bir proton pompası inhibitörü; düşük kilolu olan, özofajit belirtisi gösteren, yemek yemeyen, kronik astımı ya da reflüsü olan çocuklar için denenebilir.

    Bu ilaçları kullanan sağlıklı çocukların bazı bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşma riski olduğunu da belirtmek gerekir. Buna ek olarak, proton pompası inhibitörlerinin uzun süreli kullanımının bebeklerde demir, kalsiyum emiliminde problemlere neden olduğu belirlenmiştir.

    • Ameliyat. Nadir durumlarda, mide içindeki besinlerin yukarı çıkmasını engellemek için (alt özofagus sfinkter) kası ameliyat ile gerdirilir. Bu şekilde asitli besinlerin yemek borusuna kaçması ve tahrişe yol açması önlenir. Ameliyat seçeneği genellikle bebek gelişimini ve solunumunu engelleyecek şekilde şiddetli reflüsü olan bebekler için önerilmektedir.

    alıntı

    https://www.main-board.com/cocuk-sagligi/739550-bebeklerde-asit-reflu-hastaligi.html#post5051848
    https://www.main-board.com/hamilelik-ve-cocuk-bakimi/739552-reflusu-olan-bebegin-bakimi.html#post5051850
#02.09.2013 23:59 0 0 0