Bir Başka İstanbul - Svetlana Eremina

Son güncelleme: 02.08.2014 11:05
  • Svetlana Eremina istanbul fotoğrafları - istanbulun değişik fotoğrafları - fotoğraflarla bir başka istanbul

    Türk Nikon Konuk Fotoğrafçı serisinde sizleri değerli fotoğrafçılar ile buluşturmaya devam ediyoruz. İlk bakışta dikkatinizi çekmiştir diye düşünüyoruz. Bugün Türk Nikon sayfalarında ağırlayacağımız konuğumuz Sibirya’da yaşayan Rus fotoğrafçı Svetlana Eremina olacak. Özellikle belgesel fotoğraflar ile ilgilenen Svetlana bizlere İstanbul’u arka sokakları, martıları, çocuklarıyla ve en önemlisi siyah beyaz anlatımıyla sunuyor olacak.
    Elbette konuk fotoğrafçı serisinin vazgeçilmezlerinden birisi olan fotoğrafın kendi başına hikayesini, yine her fotoğrafın altında fotoğrafçının kendi anlatımıyla buluyor olacaksınız. Böylelikle özellikle bir yabancı fotoğrafçının, İstanbul’un, belki de Türkiye’nin gerçeği kabul edeceğimiz sokaklarında yapmış olduğu keşfi ve onun gözünden “Bir Başka İstanbul’un” anlatımını sunmuş oluyoruz. Sözü daha fazla uzatmadan önce Svetlana Eremina kimdir? Kısaca tanıyalım. Ardından sizi bir başka İstanbul’a alalım.
    noimage
    Svetlana Eremina Sibirya/Rusya’da yaşıyor. 2008 yılından beri özellikle belgesel fotoğrafla ilgilenen Svetlana, Rusya’da belgesel fotoğraf yarışmaların da önemli dereceler almış. Türkiye’de düzenlenen ”Yollar, Yolculuklar” adlı fotoğraf yarışmasında finale kalan Svetlana Eremina, halen Rusya, Türkiye ve Hindistan’da belgesel fotoğraf çalışmaları yapmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Rusya Fotoğraf Sanatçıları Derneği Üyelerinden birisidir.
    noimage
    İstanbul’a ilk kez bir kış günü gelmiştim, hava oldukça kapalıydı ve bu durum şehri oldukça gizemli gösteriyordu. Hergün farklı yerlerde dolaşıp şehrin ruhunu anlamaya çalışıyordum. Bir gün İstanbul’un eski semtlerinden birinde dolaşırken bu genç adamı gördüm, üzerinde ceketi ve ağzında sigarasıyla eski siyah beyaz filmlerdeki aktörlere benziyordu.

    noimage
    Bir keresinde Haliç kıyısında martıları izliyordum ki aniden bir çocuk yanımda durdu ve döndü. Martılar onun gelişiyle uçmaya ve kaçmaya başladılar. İşte size İstanbul.

    noimage
    Ne yazık ki Istanbul da dünyanın diğer bazı büyük kentleri gibi giderek düzensiz ve yanlış bir şekilde gelişiyor ve usta fotoğrafçı Ara Güler’in o eski fotoğraflarındaki saf ve güzel görüntüsünü kaybediyor. Bu fotoğrafta özellikle o eski fotoğraflardaki ruhu yakalamaya çalıştım.

    noimage
    Çok sevdiğim fotoğraflarımdan birisi. Ben bu fotoğrafa “İstanbul’un Aritmetiği’” diyorum.

    noimage
    Çocuklar heryerde aynı, özellikle bir an evvel yetişkinler gibi olmaya ve davranmaya çok hevesliler. Neredeyse hiç portre çekmemiştim ancak fotoğraftaki ufaklık bir an bana yaklaşıp fotoğrafını çekmemi istedi. Bir kaç çekimden sonra aniden ellerini sigara içermiş gibi yaptı, yüzü fotoğrafın coşkusuyla daha da sevimlileşti.

    noimage
    Çok seyahat ederim ve her zaman gittiğim şehrin tarihini öğrenmeye çalışırım, çünkü fotoğraflamaya çalıştığınız şehrin kültürünü, tarihini, insanlarını bilemezseniz doğru fotoğraf hiçbir zaman gelmez.

    noimage
    Ne yazık ki İstanbul ve özellikle eski semtler, eski binalar gittikçe yok oluyor. Ben ve İstanbul’lu arkadaşlarım, fotoğrafçılar, haberciler gerçekten bu değişimden oldukça rahatsızız. Bütün bu eski alanlar Fatih, Fener, Balat ve diğerleri İstanbul’a ruhunu veren çok özel semtler ve böyle yok olmaları çok üzücü.

    noimage
    İstanbul’a her gelişimde şehir hayatının bu yavaş yavaş aktığı, kadınların evlerinin merdivenlerinde oturduğu ve çocukların sokaklarında koşturup oynadıkları bu eski semtlere dönerim.

    noimage
    Tarlabaşı. Tek bildiğim buranın İstanbul’un en tehlikeli bölgesi olduğuydu. Fakat ilk gidişimle birlikte burada yaşayan insanların hayatları, yaşam mücadeleleri, hikayeleri beni cezbetti. Ama bir fotoğrafçı ve üstelik yabancı biri onlar için ne yapabilirdi? İşte Tarlabaşı projem böyle başladı. Daha sonraki süreçlerde pek çok kez bu projeyi tamamlamak ve çok sevdiğim Tarlabaşı’nı yeniden görmek için İstanbul’a geldim.

    noimage
    İstanbul çok büyük ve süprizlerle dolu bir şehir. Herkes ve özellikle sanatçılar Ara Güler’in fotoğraflarıyla ve Orhan Pamuk’un kitaplarıyla çok güzel anlattıkları bu şehri görmeli ve herkes kendi benzersiz İstanbul’unu bulmalı.
#19.10.2013 18:40 0 0 0
  • Bayıldım bu çekimlere istlun eski siyah beyaz fotoğrafları bi nevi koleksiyonum var diyebilirim bu fotoğrafları görüncede çok mutlu oldum paylaşım için tşk ederim
#02.08.2014 11:05 0 0 0