Cumhuriyet’in İlanı, milletin yönetilme şeklinin belirlenmiş olduğu, Atatürk’ün siyasi devrimlerinden bir tanesidir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 29 Ekim 1923′te ortaya çıkan KABİNE BUNALIMI sonucunda, bu yönetim şeklinin kusurları daha net ortaya çıkmış ve 29 Ekim’de Anayasanın ilgili maddeleri değiştirilerek, ülkenin yönetim şekli CUMHURİYET olarak belirlenmiştir.
( NE ACI Kİ ; O GÜNLERDE DE , BU GÜNLERE GELİRKENDE GERÇEK SİYASETİ / SİYASİ TARİHİ ve SOSYAL YAPIYI BİLMEYEN İNSANLAR OLDUĞUMUZDAN DOLAYI SÜREKLİ KABİNE BUNALIMLARI YAŞANMIŞTIR !! VE TOPLUM ; HİÇ YOKTAN BÜYÜK SIKINTILAR / ÇALKANTILAR / EKONOMİK ZORLUKLARI / SONUÇLARI YAŞAMAK ZORUNDA KALMIŞTIR !? )
Sebepleri ;
********
23 Nisan 1920′de TBMM’nin açılışı ile milli egemenliğe dayalı yeni bir devlet kurulmuştu.
Ancak Kurtuluş Savaşı devam ederken, milli birlik ve beraberliğin bozulmaması için rejimin adı konulmamıştı.
Saltanatın kaldırılmasının ve Lozan Antlaşması’nın ardından TBMM’de en çok tartışılan konulardan biri, yeni devletin niteliği sorunuydu. Hükümetinin dayandığı prensipler demokratikti ama bir taraftan da adı “Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti” idi.
Kendisi BİR HÜKÜMET olan TBMM’nin ayrı bir hükümeti ve bu hükümeti yönetecek bir başbakanının bulunmaması, meclis içinden bakanların seçiminde adayların gerekli oyu sağlamakta güçlük çekmeleri, sürekli sorunlara yol açmaktaydı.
Bu şekil demokrasi idarelerinden hiç birine benzemiyordu.
Bazı yabancı ülkeler, Lozan Antlaşmasını imzalamak ve onaylamak için yeni devlet rejiminin daha açık bir şekilde belirlenmesini istiyorlardı. Devlet Başkanlığı görevini, o güne kadar, [TBMM] başkanı olan Mustafa Kemal Paşa yürütmüştü. Yeni devletin şeklinin belirlenip başkanının da seçilmesi gerekiyordu.
Tarihçesi ;
*********
Mustafa Kemal Paşa tavsiyesi ile 27 Ekim 1923′te Ali Fethi (Okyar) Bey başkanlığındaki hükümetin istifası ve Cumhuriyet Halk Partisi grubunun yeni HÜKÜMET LİSTESİ ÜSTÜNDE anlaşmaya varamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa 28 Ekim gecesi arkadaşlarını toplayarak sorunun gerçek çözümüyle ilgili düşüncesini açıkladı ve İsmet İnönü’yle o gece, devletin niteliğinin cumhuriyet olduğunu saptayan bir yasa tasarısı hazırladı !?
******************
29Ekim 1923 yılında, Halk Partisi Meclis Grubu bakanlar kurulu listesi üzerinde anlaşamayınca, bazı milletvekilleri Mustafa Kemal Paşa’dan fikir sorulmasına karar verdiler!!
( AKILLARI / DÜŞÜNME ŞEKİLLERİ YETERLİ DEĞİL !! YILLARIN PADİŞAH YÖNETİMİNDE ÇOĞUNLUKLA ENDERUNDAN YETİŞTİRİLMİŞ YABANCI KÖKENLİ İNSANLAR OLDUĞU İÇİN BİLGİ VE DENEYİM EKSİKLİĞİ SONUCU ( 600 YIL ) ,HAKLI OLARAK BOCALIYORLAR !? !? )
******************
Mustafa Kemal Paşa, Gruptan bir saat mühlet istedi. Bu müddet zarfında birçok MİLLETİN VEKİLLERİNİ odasına çağırarak gece hazırladıkları kanun tasarısı hakkındaki DÜŞÜNCELERİNİ öğrendi !?
Sonra grup toplantısında söz alarak Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi gereğini açıkladı ve okumak üzere tasarıyı katiplerden birine verdi.
HAZIRLADIĞI TASARIDA :
******** ************
“
** HAKİMİYET , kayıtsız ve şartsız milletindir.
** İDARE USULÜ , halkın mukadderatını / YAZGISINI bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır.
** Türkiye Devletinin hükümet şekli CUMHURİYET tir !!” gibi esaslar vardı.
( BU GÜNÜN BİLGİ VE DENEYİMLERİ İLE DÜŞÜNMELİYİZ !!
CUMHURİYET KARARINI BU KADAR KISA ZAMAN İÇİNDE Mİ VERMİŞTİR !?
YOKSA ORDUYA KATILDIĞI VE YOĞUN SAVAŞ YILLARINDA Kİ DÜNYAYI GÖRGÜ + FARKINDALIK ve YAŞANANLARIN TARİHİNİ OKUYUP , BİLEREK ve DOĞRU DEĞERLENDİRMELERİ İLE Mİ TASARLAMIŞTIR ve OLGUNLAŞTIRMIŞTIR !? )
UZUN TARTIŞMALARDAN sonra Cumhuriyetin ilanı parti grubunda kabul edildi.
* Sonra derhal Büyük Millet Meclisi toplandı.
* Evvela Anayasa Komisyonunun tutanağı okundu.
* Milletvekillerinden Yunus Nadi, Vasıf Çınar, Eyüp Sabri, Rasih Hoca kürsüye çıkarak cumhuriyetten yana ateşli nutuklar söylediler.
** Şair Mehmet Emin (Yurdakul) heyecanlı bir konuşmadan sonra bütün milletvekillerini “YAŞASIN CUMHURİYET ” diye bağırmağa davet etti.
Bütün milletvekilleri ayağa kalkarak üç defa “Yaşasın Cumhuriyet!” diye bağırdılar.
29/30 Ekim 1923 Pazartesi saat 20.30′da kanun kabul edildi.
Artık Türk Devletinin adı konmuştu:
************
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ......
************
Aynı toplantıda Büyük Millet Meclisi oy birliği ile Cumhurbaşkanlığına Ankara Milletvekili Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı seçti. Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı vakur ve sevinçli bir yüz ile kürsüye çıktığı zaman büyük bir alkış kopmuş, bu sürekli alkışlar arasında konuşan Mustafa Kemal Paşa,
İŞTE BÖYLESİ BİR ORTAM / ŞARTLAR İÇİNDE CUMHURİYET KABUL EDİLMİŞTİR !!
1923 ÜN ŞARTLARI TAM OLARAK DOĞRU BİLİNMEZ İSE , DEĞERLENDİRMELER SADECE YÜZEYEL KALACAKTIR !!
BİR OLMAK / BİRLİK OLUŞTURMAK KOLAY BİR İŞLEM DEĞİL !!
ATARAK , TUTARAK OLUŞTURULMUYOR !!
ÜLKÜ BİRLİĞİNİ TOPLUM İÇİNDE OLUŞTURMAK GEREKLİ !!
BAŞTA M.KEMAL OLMAK ÜZERE TÜM VATANSEVER ATALARIMIZA ŞÜKRANLARIMI ,SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNUYORUM .....