Asurlular - Asurluların MitolojisiAsur Mitolojisi Nedir - Asur Mitolojisi Tarihi - Asur Mitolojisi Hakkında
Sami ırkına mensup kavimler, M.E. 3000-2000 yılları arasında Arabistan’ın güneyinden Mezopotamya’ya göç etmişlerdir. M.E. 2732 ’lerde Sargon zamanında Samilerin etkilerinin kuvvetlenmeye başladıkları görülür. M.E. 1955’de III. Ur Sülalesinin ortadan kaybolmasıyla bu etki artmış, M.E. 1000 yıllarında Asurluların bölgenin tek hakimi olmalarına kadar bu etki devam etmiştir.
Babilliler aydın ve sanatkâr, Asurlular ise savaşçı ve haşindiler. Bundan doyalı Asurlular Babil siyasetine hakim olmalarına rağmen onların fikri hegomonyasını kabul etmek zorunda kalmışlardır. Gittikçe gelişen Asur Devleti İran’dan Akdeniz’e ve Filistin’den Anadolu’ya kadar bu kültürü tanıtmıştır.
Babil’in kudreti Ninova’nın önünde silinince, Asurların baş tanrısı Aşur Antik Sümer ve Babil tanrıları ile karışarak en kudretli baş tanrı oldu. Adı iyiliksever anlamına gelmekle beraber ordunun başında giderek orduları zafere ulaştıran bir savaş tanrısı olarak da bilinirdi.
Marduk ve Ninurta’nın yerini alan Aşur bazen kanatlı bir disk şeklinde, bazen bir boğanın üstünde ayakta veya havada uçarken temsil edilirdi. Bereket tanrısı da olduğundan, dallarla çevrili ve yanında bir keçiyle de gösterilmiştir. Karısı büyük tanrıça İştar’dır.