25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Günü

Son güncelleme: 25.11.2013 07:05
  • Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, sorunun, kararlı bir devlet uygulamasıyla kadın ve erkeğin elele vererek, sona erdirilebileceğini bildirdi.

    Moroğlu, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sadece kadının mücadelesi ile şiddetin önlenemeyeceğini belirtti.

    Kadına yönelik şiddetin, dünyanın her yerinde kadınları, kentli, köylü, ev kadını, iş kadını, eğitimli, eğitimsiz, zengin, yoksul farkı olmaksızın mağdur eden, bir insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Moroğlu, şiddetin her türünün, kadının fiziksel, cinsel, ruhsal ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine neden olduğunu ifade etti.

    Şiddetin, kadını mağdur ettiğini, onun kendine güvenini, girişimcilik ruhunu yok etmesine, onurunun zedelenmesine yol açtığına işaret eden Moroğlu, aile içi şiddete tanık olan çocukların da okulda genellikle kendinden küçük ve güçsüzlere şiddet uyguladığına dikkati çekti.

    Bir kısır döngü halinde evde, okulda, sokakta yaşanan şiddetin, toplum yapısının bozulmasına yol açtığını dile getiren Moroğlu, sorunun çözümlenmesi gerektiğini bildirdi.

    Şiddetle mücadele için yasaların çıkarıldığını, barolar, kadın kuruluşlarıyla duyarlı belediyelerin şiddet mağduru kadınlara her türlü desteği verdiğini aktaran Moroğlu, buna rağmen şiddetin önlenemediğini, giderek arttığını öne sürdü.

    Son altı ayda 26 bin kadının şiddete uğradığı için polise başvurduğunu, son 180 günde ise 130 kadın cinayetinin işlendiğini ifade eden Moroğlu, kadına yönelik aile içi şiddetin, sadece kadının sorunu olmadığını vurguladı.

    "Kadına el kaldırmak günahtır, ayıptır"
    Moroğlu, sadece kadınların mücadelesiyle şiddetin önlenemeyeceğini belirterek, "Kadına el kaldırmak günahtır, ayıptır' denildi, çözüm olmadı. Yasa çıkarıldı, kadını şiddetten korumak için tedbirler getirildi. Şiddet artık bir suç ama devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

    Kadın kuruluşlarının mücadelelerini yoğun olarak sürdürdüğünü belirten Moroğlu, şunları kaydetti:

    "Şiddet konusunda bilgilendirmek, tedbirler getirmekle ancak toplumda bir farkındalık yaratıldı, medya aracılığıyla yaygınlaştırıldı. Çözüm için çok yönlü çalışmalar yapıldı, yapılıyor. Fakat olumlu bir gelişme sağlanamıyor. Çünkü sorunu çözmek için bir yanı eksik kalıyor. Şiddetle mücadele için 6284 sayılı Kanun yürürlükte. Ancak, yasanın amaca uygun uygulanmasını destekleyecek altyapısı henüz oluşturulmadı. Şiddeti Önleme İzleme Merkezleri ülke çapında kurulmadı, yönetmeliği çıkarılmadı. Bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddet ancak kararlı bir devlet politikası uygulanmasıyla, kadın-erkek elele vererek sona erdirilebilir."

    Kaynak: AA
#25.11.2013 07:05 0 0 0