Gnaeus Magnus Pompeius

Son güncelleme: 16.01.2014 23:41
  • Gnaeus Magnus, Romalı asker ve devlet adamıdır. (Roma İÖ 106-Pleusios/Mısır İÖ 48). Soyluların geleneklerine uygun bir eğitim gördü.Muhafazakar Parti"ye katılarak Marrius"a karşı Konsül Sulla"nın yanında yer aldı ve onun adına Afrika ve Sicilya"da başarılardan ötürü İÖ 79′da önce kendi askerleri, daha sonra da Sulla tarafından büyük bir törenle karşılandı. İÖ 77′de Senato onu Sulla"nın ölümü üzerine Kuzey İtalya"da ayaklanan, eski konsül M. Aemilius Lepidus"a karşı savaşmakla görevlendirdi.

    noimage

    Lepidus"a karşı kazandığı başarının ardından İspanya"da ayaklanan Serterius"un üzerine gönderildi. İÖ 71′de İtalya"ya barışı yeniden getirdi. Halk ve askerleri yanına alabilmesi İÖ 70′te Crassus ile birlikte konsül seçilmesini sağladı. Akdeniz ticaretini felce uğratan korsanlarla savaştı. Anadolu"daki Pontos Kralı VI. Mithradates"e karşı girişilen Doğu savaşının komutanlığına getirildi. IÖ 66′da sınırsız yetkilerle donatılmış olarak Anadolu"ya hareket etti ve üç yıl süren savaşın sonunda VI. Mitharades"i büyük bir bozguna uğrattı.

    İÖ 64 Suriye"ye, İÖ 63′te de Mısır"a giden yolların ticari denetimini ele geçirdi. İÖ 63′te Pontos Kralı VI. Mithradates"in intihar etmesi üzerine askeri harekatlara son vererek ele geçirdiği yerlerde yeni düzenlemelere girişti. İÖ 62′de Sezar"dan gördüğü destekle güçlenmiş olarak Roma"ya döndü. Crassus ve Sezar ile anlaşarak İÖ 59′da I. Triumvirlik"i kurdu. İÖ 56′da triumvirliğin yenilenmesiyle Roma dünyası bu üç devlet adamının arasında paylaşıldı. Galya Sezar"a, Doğu ülkeleri Crassus"a, Roma ve İspanya da Pompeius"a verildi.

    İÖ 55′te yeniden konsül seçildi. İÖ 53′te Crassus"un ölümü üzerine de Senato tarafından tek konsül olarak atandı. Galya"daki görevi sona eren Sezar"ın eyaletini bırakmaksızın konsül olarak atanmak istemesi Senato"nun ise Sezar"ın eyaletini bırakmasında diretmesi üzerine başlayan çekişme, bir süre sonra savaşa dönüştü. Bu savaşta doğudaki güçlerinden yararlanabilmek amacıyla Roma"yı Sezar"a bırakarak Yunanistan"a geçti. Sezar ve Rubico"yu aşarak onu yakalamaya çalıştı. İÖ48′de iki ordunun karşı karşıya geldikleri Pharsalos"ta, büyük bir bozguna uğrayan Pompeius, Mısır"a sığındı ve orada öldü.

    alıntı
#16.01.2014 23:41 0 0 0