Müzenin açılışını yapan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Artık kadının adı var” dedi.Türkiye’nin ilk kadın müzesi, İzmir’de Konak Belediyesi tarafından açıldı. Basmane semtinde restore edilen tarihi binada açılışı yapılan müzeye, ünlü kantocu Nurhan Damcıolu, modist Zuhal Yorgancıoğlu, CHP Parti Meclisi Üyeleri Berrin Gürçay Dilekçi ile Nazik Işık, Fransız Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Goethe Enstitü Müdürü Roland Schmidt, televizyon programcısı Seda Akgül ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“ŞİDDETE İZMİR’DEN DUR DİYORUZ”
Türkiye’nin ilk kadın müzesini açmaktan gurur duyduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Hepimiz ‘kadının yanındayız’ diyoruz ama bunu göstermekte yeterince etkin değiliz. Konak Belediyesi olarak biz bir kez daha sözde değil gerçek anlamda kadın yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Üreten, bize güç katan, toplumsal yaşantımızın temel taşı kadın, artık daha güçlü, Kadın Müzesi’nin bir başka amacı da son yıllarda kadına yönelik olarak artan şiddet ve baskı politikalarına karşı da önemli bir merkez olmak. Kadınlar şiddete baskıya sevgisizliğe İzmir’den dur derken yeni heyecan ve umutların da kapısını açacak. Artık kadının adı var. Bu yüzden mutluyuz” dedi.
ÜÇ KATTAN OLUŞUYOR
Bina, bodrum ve ara katla birlikte üç kattan oluşurken, giriş katında Geçmişten Günümüze Kadın, Atik Çağ’da Kadın ve Video Art odaları yer alıyor. Holde ise ziyaretçileri Mustafa Kemal Atatürk’ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey'in 1929 yılında Ankara Palas'ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. Duvarları süsleyen 19. yüzyıldan kalma altın sırma işlemeli bindallı, kaftan ve cepkenler hayranlık uyandırıyor.
PROTESTO ODASI
Giriş katının balkonunda ise tarihte ilklere imza atan Türk kadınlarından; Halide Edip Adıvar, tiyatro ve sinema sanatçısı, ilk kadın film yönetmeni Cahide Sonku, Dar-ül Bedai'ye ilk çıkan tiyatro sanatçısı Afife Jale ve Fereya’nin maskları yer alıyor. Kadınların toplumsal yaşamdaki direniş ve başkaldırıları da Protesto Odası’nda yer alan ilk kadın protestoları öyküleriyle yer alırken yine Kadın Müzesi’nde ünlü şair Nazım Hikmet’in bir bank üzerindeki heykeli Londra’daki ünlü Hide Park özgürlük meydanı şeklinde özgürce seslenişlerin şiirsel bir dil ile yapılacağı bir özel bölümü de içeriyor.
AYSEL GÜREL PERUĞU
Koleksiyon Eserler Odası’nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden eşyalar, bilgiler, belgeler ve eserler yer alıyor. İkinci kata çıkarken yine duvarları çeşitli formlarda kadın maskları süslüyor. İkinci kata çıkan diğer merdivenlerin duvarlarında ise Türkiye’nin tarihinde yer alan öncü kadınların, balkon çıkışında da yine Türk sinema ve tiyatro tarihine damga vuran ünlü kadın sanatçıların fotoğraflarına yer veriliyor. Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan'ın kızı Ari İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu, Çolpan İlhan ve Aysel Gürel’in perukları gibi alanlarında iz bırakan kadınların da özel eşyaları müzedeki yerini aldı.
KADIN MÜZESİ TREND TOPİC OLDU
Türkiye’nin ilk kadın müzesi Konak Belediyesi İzmir Kadın Müzesi kapılarını açarken sosyal medyada da mesaj fırtınası estirdi. İzmir Kadın Müzesi açılışı twitter’da dünyada 4’üncü sıradan girerek trend topic oldu. Konak Belediyesi’nin 5’inci butik müzesi olan İzmir Kadın Müzesi’ne dünyanın dört bir yanında mesaj yağdı. İzmirliler Kadın Müzesi’yle ilgili attığı binlerce tweetle ilk defa bir açılışı Dünyada Trend Topic listesine soktu. Müzenin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Dünya bugün İzmir’i konuştu, Kadın Müzesi’ni konuştu. Kadın cinayetleri ile dünya gündemini gelen Türkiye dünya gündemine twitter üzerinden dördüncü sıradan girerek hepimize büyük mutluluk yaşattı. Dünya sosyal medyada İzmir’e ve kadın müzesine şapka çıkarttı” dedi.