(Kımızı, Turuncu, Sarı)
Sicak renkler; aktif olup canli, tahrik edici ve gösterisli bir özellige sahiptirler. Bir oda dekorasyonu na canlilik ve çesni verirler. Bir yeri aslindan daha küçük gösterirler. Sicak renkler, sogukta ve serin yerlerde kullanilirsa sicaklilik ve canlilik verirler. Fakat sicak ortamda kullanilirsa, bunaltici ve rahatsiz edici bir etki yaratirlar.
SOĞUK RENKLERİN ÖZELLİKLERİ
(Yeşil, Mavi, Mor)
Soğuk renkler, insanın üzerinde hoş serin, dinlendirici ve tazelik verici etkileriyle göze çarparlar. Dolayısıyla istirahat ve sakinlik ihtiyacımızı karşılarlar.
Bu renkler; bir yeri aslından daha büyük gösterirler. Yazın sıcakta kullanılırsa serinlik ve rahatlık hissi verirler. Fakat soğukta kullanıldığında üşütücü ve soğuk bir hava yaratırlar.
Odalarımızın ve mobilyaların, kullanılış durumları ile özellikleri, mevsimler göz önünde bulundurularak; her iki grupta bulunan renkleri kullanmak en uygunu, en doğrusudur. Sıcak ve soğuk renkler bir arada kullanılmayıp, ayrı olarak düşünülecek ise birbirine yakın olarak bulundurulmalıdır.
PEMBE RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Fiziksel huzur, bakım, sıcaklık, kadınlık, aşk, cinsellik, türlerin hayatta kalması.
Negatif etkileri: Engelleme, çekinme, duygusal klostrofobi (klostrofobi=kapalı yerde kalma korkusu), zayıflatma, fiziksel güçsüzlük.
Kırmızının bir tonu olmasıyla pembe, bizi fiziksel olarak da etkiler. Fakat uyarıcıdan ziyade yatıştırıcıdır. (Enteresan bir şekilde, kırmızı; tonları için tamamen farklı isimlere sahip olan tek renktir. Mavinin, yeşilin, sarının vs. tonları basit bir şekilde açık yeşil, açık mavi şeklinde söylenir.) Pembe psikolojik olarak güçlü bir renktir. Kadınsı ilkeleri ve türlerin hayattakalmasını temsil eder. Besleyici ve fiziksel olarak yatıştırıcıdır. Fazla pembe, fiziksel olarak tüketici ve biraz zayıflatıcıdır.
GRİ RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif yönleri: Psikolojik tarafsızlık.
Negatif yönleri: Güven eksikliği, nem, depresyon, kış uykusu, enerji eksikliği.
Saf gri, direkt psikolojik özellikleri olmayan tek renktir. Ancak oldukça baskılayıcıdır. Rengin görsel yokluğu depresiftir ve ne zaman dünya griye dönse, biz içgüdüsel olarak kış uykusuna hazırlığa şartlanırız. Doğru kullanılmazsa, gri birlikte kullanılan diğer renkler üzerinde kırma etkisine sahip olur. Grinin çok kullanımı ise genellikle güven eksikliği ve maruz kalma korkusunu işaret eder.
SİYAH RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif yönleri: Entelektüellik, cazibe, güvenlik, duygusal emniyet, etkinlik, zenginlik.
Negatif yönleri: Baskı, soğukluk, tehdit, ağırlık, kasvet.
Siyah tüm renkleri absorbe eder(emer). Psikolojik etkileri önemlidir. Siyah sizden gelen tüm enerjiyi emerken koruma bariyerleri yaratır ve kişiliğinizi gizler. Siyah hiçbir dalga boyunu yansıtmaz. Aslında ışık yokluğudur, bu nedenle tehditkar olarak algılanabilir ve birçok insan karanlıktan korkar. Olumlu olarak, ince nüanslar olmadan kesin açıklık(berraklık) anlatır. Çok yönlülük, kesin mükemmellik gibi de algılanabilir. Özellikle beyazla uyum içinde kullanılabilir. Siyah, ağır ve ciddi algısı yaratabilir. Toplumda siyah kıyafetlerin daha ince gösterdiği düşüncesi hakimdir. Acaba bu doğru mudur? Bunu bir örnekle açıklayalım.
BEYAZ RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif yönleri: Hijyen, sterilizasyon, berraklık, temizlik, basitlik, çok yönlülük, etkinlik.
Negatif yönleri: Fazla steril, soğukluk, engel, arkadaş canlısı olmama, seçkin sınıfta olma bilinci.
Siyah gibi tamamen emicidir, yani beyaz tamamen yansımadır. Gerçekte, gözümüzün içindeki spektrumdaki tüm gücü yansıtır. Böylece engeller oluşturur, ancak bu siyahtakinden farklıdır. Beyaza bakmak için genellikle bir tür zorlanma yaratır. Aynı zamanda ‘Bana dokunma’ algısı da oluşturur. Beyaz saflıktır ve siyah gibi kesindir, temiz, hijyenik ve sterildir. Fakat steril kavramı olumsuz algılanabilir. Beyaz, görsel olarak artan boşluk algısı yaratır. Beyazın sıcak renkler üzerindeki olumsuz etkisi, onlara bakılmasını sağlamak ve gösterişli hissedilmesine neden olmasıdır.
KAHVERENGİNİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif yönleri: Ciddilik, sıcaklık, doğa, sağlamlık, güvenilirlik, destek.
Negatif yönleri: Mizah eksikliği, ağırlık, entelektüel eksiklik.
Kahverengi sarı, kırmızı ve yüksek oranda siyahtan meydana gelir. Bu nedenle, siyahın sahip olduğu ciddiyetin çoğuna sahiptir. Ancak siyaha göre daha sıcak ve daha yumuşaktır. Sarı ve kırmızının özelliklerine de sahiptir. Kahverenginin yeryüzü ve doğal dünya ile ilişkisi vardır. Katı, güvenli bir renktir ve çoğu insan onu destekleyici bulmaktadır. Destekleyici olmaktan ziyade baskılayıcı olan popüler siyahtan daha pozitiftir
KIRMIZI RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Fiziksel cesaret, dayanıklılık(güç), sıcaklık, enerji, temel hayatta kalma, ‘savaş ya da kaç’, uyarma(tahrik), maskülen(erkeksi), heyecan.
Negatif etkileri: Meydan okuma, saldırganlık, görsel etki, gerginlik.
En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı güçlü bir renktir. Teknik olarak en gözle görülür olmasa da, olduğundan daha yakın görünme özelliğine sahiptir ve bu yüzden dikkatimizi ilk önce çeker. Bundan dolayı dünyanın her yerinde trafik lambalarında etkileyiciliğinden faydalanılır. Etkisi fizikseldir, bizi uyarır ve nabzımızı yükseltir. Zamanın olduğundan daha hızlı geçtiği izlenimini verir. Erkeksi ilkelerle de ilişkilidir ve ‘savaş ya da kaç’ içgüdüsünü harekete geçirir. Kırmızı, güçlü ve basittir. Saf kırmızı hiçbir anlaşılmazlık barındırmayan en basit renktir. Uyarıcı, canlı ve samimidir. Aynı zamanda zorlu, zahmetli ve agresif olarak algılanabilir.
MAVİ RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Zeka, iletişim, güven, verimlilik, huzur, görev, mantık, soğuk kanlılık, yansıma, sakin(huzur).
Negatif etkileri: Soğukluk, uzak durma(mesafe koyma), duygu eksikliği, arkadaş canlısı olmama.
Mavi aklın rengidir ve esasen sakinleştiricidir. Kırmızıdaki fiziksel etkiden ziyade bizi zihinsel olarak etkiler. Güçlü maviler belirgin düşünceleri uyarır. Hafif yumuşak maviler aklı sakinleştirir ve konsantrasyona yardım eder. Sonuç olarak; sakin, huzurlu ve zihinsel olarak dinlendiricidir. Net iletişimin rengidir. Mavi objeler, bize kırmızı objeler kadar yakın görünmez. Zaman ve yeniden araştırmalarda, mavi dünyanın favori rengidir. Ancak soğuk, duygusuz ve dostça olmayan olarak da algılanabilir.
SARI RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: İyimserlik, güven, kendine saygı, dışadönüklük, duygusal güç, samimiyet, yaratıcılık.
Negatif etkileri: Mantıksızlık, korku, duygusal kırılganlık, depresyon, endişe, intihar.
Sarı dalga boyu nispeten uzun ve esasen uyarıcıdır. Sarıda uyarıcı duygusaldır, bu nedenle sarı psikolojik olarak en güçlü renktir. Doğru sarı maneviyatımızı ve kendimize saygımızı yükseltir; güven ve iyimserliğin rengidir. Sarının büyük bir çoğunluğu ya da renk şemasındaki diğer renklerle ilişkisi olan yanlış tonları, kaygı ve korkuyu yükselterek, kendine saygının ağırlığa dönüşmesine neden olabilir.
YEŞİL RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Uyum, denge, ferahlık, evrensel sevgi, dinlenme, yenilenme, yeniden güven verme, çevre bilinci, tarafsızlık, barış.
Negatif etkileri: Sıkıntı, durgunluk, mülayimlik, moral bozukluğu.
Yeşil, herhangi bir düzeltmeye ihtiyaç duymamasıyla göze çarpar ve bununla birlikte dinlendiricidir. Renk tayfının merkezinde bulunmasıyla denge rengi olduğunu gösterir ki bu birçok insanın sandığından daha önemli bir kavramdır. Dünya pek çok çeşit yeşili barındırırken, bize suyun varlığını, düşük kıtlık tehlikesini gösterir. Yani yeşil bize ilkel düzeyde güvence verir. Olumsuz olarak durgunluk belirtir ve yanlış kullanıldığında fazla mülayim(yumuşak) algısı yaratır.
MOR RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Manevi farkındalık, kapsama, hayal gücü, lüks, otantiklik, güven, kalite.
Negatif etkileri: İçe dönüklük, gerileme, baskı, bayağılık.
En kısa dalga boyuna sahip olan mor; sıklıkla lila, eflatun olarak da kullanılır. Aslında hepsi mor kategorisine girer. Manevi değerler alanında bile daha yüksek düşünce seviyesinin farkında olmanızı sağlar. Yüksek seviyede içe dönüklüğü temsil eder bu yüzden derin düşünce ya da meditasyonu destekler. Ayrıcalık ve mümkün olan en iyi kaliteyi çağrıştırır. Ultraviyole ışınlarından önce son görünür dalga boyu olmasıyla; zaman, uzay ve evrenle ilişkisi vardır. Morun haddinden fazla kullanımı çok fazla iç gözlem yapmamıza neden olur. Yanlış tonu ise diğer renklerden daha çabuk bir şekilde ucuz ve kötü izlenimi yaratır.
TURUNCU RENGİN ÖZELLİKLERİ
Pozitif etkileri: Fiziksel konfor, yemek, sıcaklık, güvenlik, duygusallık, şehvet, tutku, bolluk, eğlence.
Negatif etkileri: Yoksunluk, hüsran, ciddiyetsizlik, toyluk.
Turuncu; sarı ve kırmızının kombinasyonu olduğundan uyarıcıdır ve fiziksellikle duygusallığın kombinasyonuna tepki gösterir. Aklımızda fiziksel konfor konularına-yemek, sıcaklık, barınma vs.- ve şehvete odaklanır. Turuncu eğlence rengidir. Olumsuz olarak, tam tersine de odaklanabilir - yoksunluk. Muhtemelen bu yüzden, canlı turuncu özellikle siyahla birlikte kullanılır. Çok fazla turuncu, ciddiyetsizlik ve önemli zihinsel değerlerin eksikliğini akla getirir.