Böcek ilacı olarak kullanılan arseniğin, standart bir tedaviyle birlikte kullanıldığında lösemi hastalarının yaşam süresini uzatabileceği ortaya çıktı.
ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin 43üncü konferansında çalışmaları hakkında bilgi veren Wake Forest Tıp Merkezi profesörlerinden Dr. Bayard Powell, uzman ekibiyle yaptıkları araştırmanın lösemi hastalarının tedavisine yeni bir soluk kazandırdığını söyledi.
Powell, rastgele seçilen akut promiyelositer lösemi hastası 518 yetişkin üzerinde yapılan klinik deneylerde, arsenik ve lösemi ilaçları alan 261 kişinin yaşam süresinin 3 yılın ardından yüzde 86 oranında, yalnızca standart tedavi görenlerin
yaşam süresininse yüzde 77 oranında arttığının görüldüğünü bildirdi.
Arseniğin, Çin'de 2 bin yıldan fazladır geleneksel tıpta kullanıldığını vurgulayan Powell, bu yöntemin lösemi tedavisine de getirildiğini söyledi.
ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi, arseniğin lösemi tedavisinde kullanılmasını 7 yıl önce onaylamıştı.
Löseminin az görülen ama öldürücü türü olan promiyelositer lösemi tedavisinde kullanılan arsenik trioksit, "Trisenox" adıyla satılıyor. ABD'de her yıl yaklaşık bin 500 kişi promiyelositer lösemiye yakalanıyor. Hastalık daha çok gençleri ve orta yaşlıları vuruyor.