2.dünya savaşı tanklarının özellikleri - 2.dünya savaşında kullanılan tanklar - nazi almanyası tanklarının özellikleri - tiger tankları - nazi pnzerleriIII. Reich'ın Panzer kuvvetleri savaşın başlarında çok etkileyici idi.
Savaş planları iki ana tankı gerektiriyordu: orta sınıf tank olan Panzer III ve piyade tankı olan Panzer IV.Sonuç olarak, Polonya ve Fransa'nın işgalleri asıl olarak daha az gelişmiş olan Panzer I ve Panzer II hafif tanklarıyla birlikte, Çekoslovakya'dan gelen bazı hafif tanklar kullanılarak yapılmıştır. Savaş ilerledikçe daha ağır tankların üretimi de artırılmıştır. Ana orta sınıf tank olması düşünülen Panzer III tankının topu geliştirilerek yüksek hızlı 50 mm.lik top takılmıştı. Bu bile yeterlilik sınırlarını zorluyordu.
Dolayısıyla başta destek tankı olarak düşünülen Panzer IV de facto ana orta sınıfı tankı oldu ve uzun namlulu yüksek hızlı 75 mm.lik top ile donatıldı.Tiger II tankı 2500m den Amerikan yapımı M4 Sherman ,1800m den yine Amerikan yapımı M26 Pershing ve 1200m den Sovyet yapımı IS-2 tanklarını yok edebiliyordu.Almanlar bu tankı propaganda için yoğun biçimde kullanmışlardır.
Bu tankın en büyük sorunu mekanik arızalardı.Tanka cephede acil ihtiyaç olduğundan yeterince denenmemiş ve sorunları giderilmemiştir.Özellikle transmisyon sorunları bazı tankların savaşmadan mürettebatı tarafından terkedilmesine neden oluyordu.Ayrıca çok ağır olamasından dolayı bazen tankı hareket ettirmek için tam gaz verilmesi gerekiyordu.
Savaşın sonununa doğru Almanya'daki hammadde sıkıntısı nedeniyle zırhının çelik kalitesi düşüktü buda darbe dayanıklılığını azaltıyordu (Ruslar tarafından testlerde, ard arda darbe alan zırhta çatlaklar oluşmuştur) Tüm bunlara rağmen Tiger II, II. dünya savaşının en güçlü tanklarındandı.
O kadar güçlüydü ki tecrübeli bir mürettabat ile 10 adet Amerikan yapımı M4A1 Shermanı yok edildiği kayıt edilmiştir. Almanların muhabere alanındaki deneyimleri Tiger ve Tiger II Königstiger gibi daha da ağır tank tasarımlarını yapmaya yönlendirdi.