Sıcak havalarda besin zehirlenmesine dikkat

Son güncelleme: 26.06.2007 10:13
  • Kırıkkale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Öncel, vatandaşları yaz aylarında daha sık görülen besin zehirlenmelerine karşı uyardı.
    Vatandaşları besin zehirlenmelerine karşı uyaran Başhekim Dr. Mehmet Öncel, 'Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan yaygın rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır geçirilmesine ve hatta ölümcül seyretmesine yol açabiliyor. Besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikro organizmalar yol
    açıyor. Bu bakteriler, 5 ila 70 derece arasında ve daha çok oda sıcaklığı ve üzerindeki sıcaklıklarda çoğalma eğilimi gösteriyorlar. 70 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uygun süre ısıtma ve pastörizasyonla ölen bu tür organizmalar, asidik ortamlarda yani düşük nem, yüksek tuz ve şeker içeren gıdalarda ise çoğalamıyorlar' dedi.

    Bir gıdada besin zehirlenmesine yol açan etkenlerin 3 şekilde oluştuğunu ifade eden Öncel, 'Birincisi, gıdanın kendisi bu etkeni içerir. Özellikle hayvan kaynaklı gıdalar. Bunlar arasında da özellikle kümes hayvanları bu tür bulaşmada rol oynar. İkincisi de işlenmemiş gıdaya katılan maddeler nedeniyle bulaşma olabilir. Üçüncüsünde ise, gıdayı hazırlayan kişi veya gıdanın hazırlandığı çevreden bulaşma olabilir' şeklinde konuştu.
#06.06.2007 12:36 0 0 0
  • paylasimin icin tesekkuler
#06.06.2007 12:53 0 0 0
  • eline sağlık
#07.06.2007 17:47 0 0 0
  • sagol paylasim icin
#07.06.2007 20:42 0 0 0
  • Teşekkürler Ellerine SAğlık
#08.06.2007 08:15 0 0 0
  • Hava sıcaklıklarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde mevsime paralel olarak artan besin zehirlenmeleri Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, sıcak havalarla birlikte artan besin zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyararak, kanlı ishal, boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş belirtileri üzerine vakit geçirilmeden doktora gidilmesinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

    Sebze ve meyveler satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması sebebiyle zararlı hale geliyor. İnsan sağlığı için gizli bir tehlike oluşturan besinlerin sıcak havalarla birlikte zehirlenme vakalarına neden olması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Yaz aylarında besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaştığına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, vatandaşların ishale yakalandığını belirtti. Yiyecekleri saklama ortamlarının
    hijyenik olmasının zehirlenmeleri önleyeceğini kaydeden Bakanlık, yemek hazırlanması ve pişirilmesindeki doğru bilinen yanlışları maddeler halinde sıraladı. Bakanlık, kanlı ishal, boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş görülmesi halinde doktora başvurulmasının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
    Sağlık Bakanlığı, bakteriler ve onların toksinlerinin (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulduğunu ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olduğunu ifade etti.

    Çevre ve hijyen koşullarının kötü olduğu durumlarda toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden ishal salgınlarının da arttığına işaret eden bakanlık, hafif seyirli ve kısa süreli hastalık olan ishalin zaman zaman ölümcül sonuçlar doğurduğu gerçeğinin altını çizdi.

    Besin kaynaklı hastalığa herkesin yakalanabileceği uyarısında bulunan Bakanlık, "Bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılar daha duyarlıdır" dedi.

    Besin zehirlenmelerinin belirtileri hakkında da bilgi veren bakanlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, karında krampların en önemli uyarı olduğunu ifade etti. Bakanlık, besin zehirlenmelerinin ani başladığını ve belirtisinin 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkacağını vurguladı.

    Besin zehirlenmesinden şüphe edilmesi halinde 24 saat içinde bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı, ishal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememenin yanlış olduğunun altını çizdi.

    Bakanlığın besin zehirlenmeleri ve yaz hastalıklarına karşı uyarıları şöyle:

    - Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin.
    - Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle kullanmayın.
    - Kırık, çatlak, kirli yumurta satın almayın, yumurtaları kullanımdan önce mutlaka yıkayın.
    - Dondurulmuş gıdalar orijinal paketlerinde -18 C'de satın alın.
    - Alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş konserveleri satın almayın.
    - Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının.
    - Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edin.
    - Çiğ besinlerle pişmiş yiyecekleri birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edin.
    - Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15 C -20 C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin.
    - Artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtmayın.
    - Eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmeli.
    - Besinleri hazırlarken kullanılan araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalı.
#24.06.2007 08:48 0 0 0
  • bizim burada oyle sicak olsada onlem alsam

    saka bi yanada tabikide her zaman icin dikkat etmemiz gereken unsurlar

    tesekkurler Nergis
#24.06.2007 15:05 0 0 0
  • valla bizim burdada ya yagmur var yada günes...
    hergün degisiyor
#24.06.2007 15:46 0 0 0
  • çok sıcak bol bol sıvı tüketmek gerek teşekkürler nergis
#24.06.2007 16:00 0 0 0
  • dikkatli olmak lazım sağol nergish..
#26.06.2007 10:13 0 0 0