Niğde Yöresel Özellikleri

Son güncelleme: 24.01.2015 23:01
  • Niğde Halısı:
    noimage

    Renkli yün, ipek ve diğer ipliklerden atkı-çözgü dokusu üzerine atılan ilmelerle tezgâhta dokunan havlı bir yapıya sahip desenli ya da desensiz bir yaygı olan halı, insanlığın en eski el dokuma sanatlarından biridir.
    Anadolu’nun ortasında, kültürlerin kaynaşıp yoğrulduğu Kapadokya bölgesinin bir parçası olan ilimizde halıcılığın tarihi çok uzun bir geçmişe sahiptir. Niğde yöresinde ahşaptan yapılmış ıstarda(halı dokunan tezgâh) dokunan el dokuması halılar Maden (Çamardı), Ulukışla, Melendiz (Çiftlik ve çevresi), Kemerhisar, Bor, Koyunlu yerleşimleri başta olmak üzere il genelinde yüzyıllardır üretilmektedir.
    Hemen hepsi kadınlar tarafından dokunan yöre halılarındaki motifler bereket, şans, sağlık, ölüm, günah, yeniden dirilme, nazar ve sonsuzluk gibi konuları simgeler. Bölge halılarında en fazla kullanılan desenler göz, yıldız, hayat ağacı, akrep, muska, akarsu, dulavrat otu, kuş, koçboynuzudur. Ayrıca yörede ‘kamalı’ denen ve önceleri bölgede yaşayan Rumlardan kalma bir motif olan ‘gamalı haç’ modelli halılar da yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

    Patates:

    noimage

    Niğde ili, Nevşehir'le birlikte yıllık üretim miktarıyla Türkiye toplam patates üretiminin oldukça büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra ilde bulunan doğal soğuk hava depolarında diğer bölgelerde üretilen patatesler depolanıp ülkemizin yıl boyunca olan ihtiyacı karşılanmaktadır.

    Niğde Elması:

    noimage


    Niğde ülkemizde en büyük elma bahçelerinin bulunduğu bir İldir. Ayrıca Niğde elmasının aroması ve tadı dünyanın beğenisi kazanmıştır. Niğde’liler elmadan bir çok tatlı ve yemek yapmaktadır. En önemli yemek ise pirinçli elma dolmasıdır.
#24.01.2015 23:01 0 0 0