balıkesir susurluk ilçesi - susurluk tarihçe - susurlukta görülecek yerler - susurluk kaplıcalarıSusurluk Ege bölgemizde Balıkesir ilimize bağlı bir ilçedir. Şehrin kuzey doğusuna düşen bu şirin ilçe, İstanbul İzmir karayolu üzerinde kalır. İlçenin doğu tarafında Bursa iline bağlı olan Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzey tarafında Karacabey ve Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güney tarafında ise Kepsut ilçesi ile çevrilidir. İlçenin içinden geçen Susurluk çayı ise, burasını ikiye böler.
İlçenin tarihi Romalılar, Lidyalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemine kadar inmektedir. Tarihte daha sonra Karesi beyliğinin idaresine geçmiş bir yerdir. Orhan Gazi zamanında ise Osmanlıların egemenliğine geçmiştir. Osmanlılar zamanında kervanların geçiş yeri olarak tanınan bir bölgedir. İlçedeki kazılarda Frigya ve Lidya dönemine ait olan kalıntılar bulunmuştur. Şimdiki ilçenin yeri Karesi beyliği zamanında Susığırlık çiftliği olarak kurulmuş, bundan sonra bölge kalabalıklaşarak bugünkü haline gelmiştir. Burası aynı zamanda 3 Kasım 1996 yılında meydana gelmiş olan trafik kazası nedeniyle, ülkenin her tarafında tanınmıştır.
İlçe dağlık ve ormanlık alanlarla çevrili, fazla engebeli olmayan arazilerden meydana gelmiştir. Akdeniz iklimi ve Marmara ikliminin etkisinde kalan hava koşullarına sahiptir. İlçeden geçen Susurluk çayının etkisiyle hava daha ılıman geçer. İlçenin en önemli özellikleri arasında bulunan şifalı kaplıcaları yıl içinde çok sayıda ziyaretçi çeker. Herkesin aklına tost ve ayran denildiğinde ayrı bir yeri olan Susurluk, ziyaretçilerine bu hizmeti oldukça iyi koşullarda sunmaktadır. Susurluk ilçesine gideceklerin ziyaret edebilecekleri yerler ise;
ACI MADEN SUYU KAPLICASI: Burası ilçeye 10 km mesafede olan Dereköy beldesinde yer almaktadır. Kaplıcanın suları özellikle mide, bağırsak ve hazımsızlık sorunu olanlarda içilerek kullanılır. Kaplıcanın 18 derece sıcaklıkta olan suyu çok şifalıdır. Bu tür sorunları olan kişilerin bu kaplıcaya gitmesini tavsiye edebiliriz.
KEPEKLER KAPLICASI: İlçenin merkezine 20 km mesafede olan bu kaplıca, Ilıca boğazı köyü sınırlarında yer almaktadır. Kaplıcanın kendine özel 54 derecelik suyun büyük bölümü taze toprak kokan çamurdan oluşmaktadır. Uluslararası alanda Moor denilen bu çamurun radyoaktivite özelliği çok şifalı bir özelliğe sahiptir. Suyunun faydalı olduğu romatizma felç, nevrit, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklar, çamuru ise kırıkların neden olduğu hareketsizlik ve çocuk felçlerini tedavi edecek kadar şifalıdır. Bu nedenle kaplıcanın ihtiyacı olanlarca mutlaka ziyaret edilmesini öneririz. Kaplıcada ayrıca ziyaretçilere konaklama ve banyo hizmeti de verilmektedir. Kaplıcada olan Frigler döneminden kalan hamam ziyaretçiler tarafından çok ilgi çeker.
YILDIZ KAPLICALARI ( YELLİCE TEPE): Yıldız köyüne uzaklığı yaklaşık 3,5 km olan kaplıca, 56-58 derecede olan su sıcaklığına sahiptir. Romatizmal ağrılarda, eklem hastalıklarında, cilt sorunlarında, yumuşak doku rahatsızlıklarında, beyin ameliyatlarından sonra hastaların iyileşme dönemindeki rahatsızlıklarına karşı oldukça faydalı kabul edilen kaplıca suları, bu sorunları olanlar tarafından tercih edilmektedir.
EMENDERE KAPLICASI: İlçenin merkezine sadece 7 km uzaklıkta olan kaplıca, Ilıca köyünde bulunur. İlçe merkezinden kalkan özel otobüs seferleriyle kaplıcaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Cilt hastalıklarında, gut hastalığında, böbrek, mantar ve sedef hastalıklarında faydalı olan suları 33 derecede sıcaklığına sahiptir. Kaplıcada yeni hizmete açılan konaklama tesisi de vardır.
MESİRE YERLERİ: İlçede yemyeşil vadilerle yer alan Çaylak, Yandım Çavuş ve Çataldağ’da bulunan Günaydın göleti, Bıçkı deresi, Aygır çeşmesi ve Yahyaköy mesire alanları ziyaretçilerin en çok gittiği yerlerdir. İlçeye gidecek ziyaretçilerin bu doğal güzellikleri görmelerini öneririz.