Aydın - Tarihçe

Son güncelleme: 21.02.2015 19:12
  • aydın neresidir - efeler diyarı aydın - aydının turistik yerleriAydın efeler diyarı olarak tanınmış, Ege bölgesinde yer alan, tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve antik kentlerinin olmasıyla dikkat çeken bir şehrimizdir. Tralles antik kentinin üstüne kurulmuş olan bu şehrimiz, antik çağda pek çok değerli sanatçının yetişmiş olduğu bir yerdir. Tarihte Tralles ve Güzelhisar olarak ta bilinen şehrin bugünkü adı 14. Yüzyılda Aydınoğulları döneminde belirlenmiştir. Hitit kaynaklarında adı geçem şehre daha sonraları çok sayıda kavim yerleşmiştir. Osmanlı topraklarına girdikten sonra şehir önemli bir kültür merkezi olarak gelişme göstermiştir.

    noimage
    Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Orta Asya üçgeninde bulunan Aydın, turizm yönünden oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarihte önemli bir ticari liman kenti olan şehrin limanı, günümüzde yine yolcu gemilerine hizmet etmektedir. Şehirde deniz turizmine, kültür turizmine, sağlık turizmi ve doğa turizmine uygun ortamlar bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki bölgede, kuzey rüzgârlarının etkisinin olması nedeniyle, serin bir havayı bulmak her zaman mümkün olabilir. Şehre gidenler burada gezilebilecek çok sayıda yerin olduğunu görecektir.

    İLYAS BEY KÜLLİYESİ: Milet Arkeolojik alanındaki bu külliye, özellikle mimari özellikleriyle dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Bünyesinde cami, hamam ve medreseden oluşan bir yapıya sahip olan külliye Aydın’daki en görkemli eserler arasında yer almaktadır.

    ÖKÜZ MEHMET PAŞA KERVANSARAYI: Hiç bozulmadan günümüze ulaşmış olan bu bina, kalın duvarları ve yüksek yapısıyla sanki küçük bir iç kale gibi görünüm vermektedir. Kuşadası’nda yer alan bina, iskeleye yakın oluşu nedeniyle genellikle turistik amaçlı kullanılmaktadır.

    KÖRTEKE KALESİ: Bozdoğan ilçesinde bulunan bu kale, yüksek bir tepe üstünde yer alıp muhteşem bir manzaraya sahiptir. İçinde akropol, iki tane kule ve sarnıç olan kale yüksekte olması yüzünden ziyaretçileri biraz zorlasa da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

    ALİNDA ANTİK KENTİ: Tarihte Karia kentleri arasında olan bu antik kent surlarla çevrilidir. İçindeki agora, surlar, tiyatro ve akropolü gezilmesi tavsiye edilen yerler arasındadır. Antik kentin agorası günümüze kadar ayakta kalan eserler arasındadır.

    OTANTİKA ETNOGRAFYA MÜZESİ: Söke ilçesinde bulunan müze, ilçede bir alışveriş merkezinde bulunmaktadır. Müze içinde dükkân, yemek evi ve kahve evi vardır.

    AHİ BAYRAM TÜRBESİ: Çine ilçesinde bulunan ve mistik yapılar arasında yer alan bu türbe, Bizans döneminde yapılmıştır. Mimari özellikleri olarak dörtgen yapıya sahip ve üç duvarında pencere olan bir yapıdır. Binanın külahı ise sekizgen piramit şeklinde yapılmıştır.

    AHMET GAZİ CAMİİ: Çine ilçesinde yer alan Ahmet Gazi Camisi tarihi ve mimarisiyle ilgi çeken yapılar arasındadır. Şehrin bilinen en eski camisi bu yapıdır.

    TRALLEIS ANTİK KENTİ: Şehrin merkezine yakın olan antik kentte günümüze kadar ayakta kalan tek yapı, Üç Gözler olarak anılan gymnasiumadır. Kestane dağlarının güneyinde yer alan bu antik kenti şehre gidenler gezmelidir.

    ARPAZ KALESİ: Nazilli yöresinde günümüze kadar ulaşmış tarihi değeri bulunan bu kalenin görülmesi tavsiye edilir.

    KURŞUNLU MANASTIRI: Bu manastır Dilek yarımadası içinde yer almaktadır. İçinde yer alan kiler, kesiş odaları, revir, mutfak, şapel, manastır, savunma odaları ve surlarıyla görülmesi gereken bir yerdir.

    MİLET MÜZESİ: Didim bölgesinde olan bu müze, ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği yerler arasındadır. Müzede Milet antik kentinden çıkan eserler sergilenmektedir. Şimdilerde Didyma antik kentinden çıkarılan eserler de sergilenmeye başlanmıştır.

    GÜVERCİNADA KALESİ: Mora isyanı sırasında denizden gelen saldırılara karşı inşa edilmiş olan kale, Kuşadası’nda bulunmaktadır.

    KUŞADASI MİLLİ PARKI: Bu parkta görsel bir şölen yaşayabilirsiniz. Zamanınız varsa gezmekten keyif alacağınız yerler arasında yer alır.

    MİLET TİYATROSU: Didim yöresinde olan tiyatro, tarihte Helen Roma döneminden günümüze kadar ulaşmıştır.

    SAPLI ADA: Akbük yöresinin simgeleri arasında olan saplı ada, tarihte volkan patlaması nedeniyle saçılmış küllerden oluşmuştur. Günümüzde koruma altına alınmış bir yerdir. Koydan yüz metre kadar açıkta olan ada, yürüyerek bile ulaşabilecek bir konuma sahiptir.

    BAFA GÖLÜ: Büyük Menderesin deltasının güneydoğusunda bulunan gölün suyu hafif tuzludur. Burası oldukça önemli olan kuş alanı statüsündedir. Burası doğa severler için tavsiye edilmektedir. Göl ayrıca kuş gözetlemeyi seven kişilerin tercihi arasındadır.

    MERYEM ANA KİLİSESİ: Burası Hıristiyan âlemi adına, kutsal kabul edilmektedir. Bu nedenle yoğun şekilde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Efes antik kentinin yakınlarında olan Bülbül dağının zirvesinde yer alan bu kilisenin de görülmesi tavsiye edilir.

    EPHESUS (EFES) HARABELERİ: Tarihte Helenistik dönemden günümüze kadar ulaşmış olan kalıntılar, yaklaşık olarak 2 km alana yayılmıştır. Burası oldukça fazla sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır. Buradaki harabeler, anfi tiyatro, kütüphane ve yamaç evleri görülecek eserlerdendir.

    alıntı
#21.02.2015 19:12 0 0 0