DGS’ye kimler başvurabilir - DGS hangi dersleri içerir - DGS Soru Dağılımı - DGS sınavı ne zaman yapılır - DGS sonuçları nasıl hesaplanır
Dikey Geçiş Sınavı olarak bilinen DGS, Ön lisans eğitimini tamamlayarak Lisans eğitimi almak isteyenlere yönelik merkezi bir sınav türüdür. Her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bir kez yapılmaktadır. DGS sınavı, 2000 yılından itibaren uygulanmaktadır.
İki yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, DGS sınavına girerek üniversitelerin lisans kontenjanına göre başvuru yapabilirler.
DGS’ye kimler başvurabilir?
1. Meslek yüksekokulu mezunları
2. Açık Öğretim Ön Lisans mezunları
DGS hangi dersleri içerir?
Dikey Geçiş Sınavı sayısal ve sözel bölümden oluşmaktadır. Sayısal bölüm temel matematik yeteneği, problem çözme, mantık yürütme üzerine soruları içerir. Sözel bölüm ise; okuduğunu anlama, mantık yürütme, cümle yapısı, paragraf oluşturma konularına yönelik sorular içermektedir.
DGS Soru Dağılımı;
Sayısal ve Sözel iki bölümden oluşan DGS; 80 Matematik ve 80 Sözel sorudur. Sözel ağırlıklı Lisans bölümü tercih edecek olan öğrenciler sözel bölümden en yüksek neti çıkartmayı amaçlamalı ve ayrıca matematik bölümünden en az 30 net çıkartmalıdır. Bu yöntem aynı şekilde Sayısal ağırlıklı Lisans bölümü tercih edenler içinde geçerlidir. Sayısal bölümden tüm sorular çözülmelidir ve mümkün olan en çok net amaçlanmalıdır. Ayrıca sözel bölümden en az 30 net yaparak istenilen bölüme başvuru şansı artacaktır.
DGS sınavı ne zamandır?
ÖSYM’nin düzenlediği bu sınav her yıl Temmuz ayının ikinci haftası gerçekleştirilir. Sonuçlar kısa sürede açıklanır ve üniversite kayıt döneminde DGS ile Lisans eğitimine geçiş yapan öğrenciler de kayıtlarını yaptırabilirler.
DGS sonuçları hesaplanırken;
Sözel, Sayısal ve Eşit ağırlık puan türleri bulunmaktadır. Ek olarak, ön lisans genel başarı puanı da DGS sonuçlarına eklenerek puanlama yapılmaktadır.