Sınavsız Geçiş Hakkı Ne Demek - Kimler Sınavsız Geçiş Hakkına Sahip - Sınavsız Geçiş Hakkı Nasıl Kazanılır - Sınavsız Geçiş Hakkı Hakkında
Sınavsız bir üst kademeye geçiş hakkı, meslek ve teknik lise mezunlarına ortaöğretimde öğrenim gördükleri alanda yükseköğretim görebilmeleri için tasarlanan bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık, çok sayıdaki meslek ve teknik lise mezununa üst kademe olan Meslek Yüksek Okullarında (MYO) alanıyla ilişkili daha detaylı eğitim verilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonrasında, 4702 sayılı kanunla 2001 yılında yürürlüğe giren Sınavsız Geçiş Projesiyle amaçlanan;
Ülkemizdeki iş gücü yoğunluğunun %75-80 oranında ilkokul ve ilköğretim mezunlarında olması ve bu iş gücü nüfusunun sadece %8 oranında yükseköğretim görmüş bireyleri kapsadığı göz önüne alınarak, nitelikli iş gücü oranını yükseltmek.
Ülkemizin sahip olduğu kaynakların daha verimli, etkin kullanılmasını ve işlenmesini sağlayarak daha nitelikli çıktılar elde etmek.
Meslekî ve teknik eğitimde, ortaöğretim ile yükseköğretim arasında bir bağ kurarak güçlendirmek ve bu yolu kalıcı temeller üzerine inşa etmek.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açık olarak daha kaliteli üretimi gerçekleştirebilecek nitelikteki ara kademe iş gücü sayısını arttırmak.
İş gücüne dayalı sektörlerde düşük olan okullaşma oranının arttırılmasına yönelik olarak, daha çok sayıda gencimizin ön lisans düzeyinde meslekî ve teknik eğitim almasına teşvik edilmesi.
Ortaöğretim mezunu olan meslek ve teknik lisesi öğrencilerine, kendi alanlarıyla paralel olarak daha ileri düzeyde eğitim verilmesini sağlamak.
Dört yıllık eğitim veren programlar üzerindeki nüfus baskının azaltılarak bu sayının kademeli olarak ön lisans düzeyine kaydırılması sonucu, öğrencilere daha verimli eğitim imkanı sağlamak.
Sınavsız geçiş hakkı bulunan meslekî ve teknik lise mezunlarının bu haklarından faydalanabilmeleri için her yıl Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) başvurmaları yeterlidir. Bu hakka sahip öğrencilerin, başvuru formu üzerindeki;
"Sınavsız geçiş hakkım var, YGS'ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum." kutucuğunu işaretleyerek başvuru yapmaları gerekmektedir. Sınavsız geçiş için müracaat eden öğrenciler, YGS ve Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) ardından başlayan yerleştirme döneminde alanlarıyla ilgili bölümleri veya açık öğretim ön lisans bölümlerinden tercihlerini yapabilirler.
Sınavsız geçiş için başvuran öğrencilerin YGS ve LYS sınavlarına girmelerine gerek yoktur.
Sınavsız geçiş yapılabilen bölümlerde yerleştirme işlemi yapılırken öncelik, bu hakka sahip olan öğrencilerdedir. Sınavsız geçiş hakkı bulunmayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, YGS puanlarına göre meslek yüksek okullarının herhangi bir bölümünü tercih edebilir fakat sınavsız geçiş hakkı bulunan öğrencilerin önceliği göz önüne alınarak, boş kalan kontenjanlar dahilinde yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir.
Sınavsız geçiş hakkı bulunan ortaöğretim kurumları,
Sınavsız geçiş yapılabilecek ön lisans bölümleri ve kontenjanları,
Yerleştirme dönemlerinin takip edilmesi ve tercih işlemlerinin yapılabilmesi için; Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin internet sitesi http://www.osym.gov.tr takip edilerek başvuru ve tercih kılavuzlarına ulaşılabilir.