ALES Nedir?

Son güncelleme: 27.07.2015 18:22
  • ALES'e Kimler Başvurabilir - ALES Ne Zaman Yapılır - ALES Sınavının İçeriği - ALES Sonuçları Nasıl Hesaplanır
    Yüksek lisans başvuruları için ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılmaktadır. Yüksek lisans başvurusunda, doktora eğitimi için, üniversite araştırma görevlisi, okutman kadrolarına başvuru için ALES sınav sonucu gereklidir.

    ALES sınavı sözel ve sayısal bölümlerden oluşmaktadır. Sonuçlar; sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerine göre hesaplanmaktadır ve başvuru yapılacak olan akademik programın belirttiği puan türü gerekir.

    ALES sınavına başvuru için herhangi bir sınırlama bulunmamakla beraber, en yüksek ALES puanı ile yükseköğretim kurumuna başvuru yapılabilir.

    Sınavın içeriği;


    Sözel 1
    Sözel 2
    Sayısal 1
    Sayısal 2

    Her bölüm 50’şer sorudan oluşur. Öğrenciler toplam 150 sorudan sorumludurlar. Sınav süresi 180 dakikadır ve ara verilmez.

    Puan türleri hesaplanırken;


    Sözel puan için; Sözel 1, sözel 2 ve sayısal 1 bölümleri çözülmelidir.
    Sayısal Puan için; Sayısal 1, sayısal 2 ve sözel 1 bölümleri çözülmelidir.
    Eşit ağırlık puanı için; Sayısal 1-2 ve sözel 1 puanlarının ortalaması alınır.

    ALES sınavında test içerikleri nelerdir?


    Sözel bölümünde paragrafta anlam, cümlede anlam, yazım kuralları, akıl yürütme-mantık soruları bulunur. Sayısal bölümde ise genel matematik, sayısal mantık, problemler bulunur. Sözel 2 ve sayısal 2 bölümleri alanla ilgili detaylı bilgi ve yeteneği ölçmeye yöneliktir.

    Yüksek lisans başvurusu yapacak adayların tezsiz bölümlere başvurmaları durumunda genellikle ALES sınav sonucu istenmemektedir. Tezli yüksek lisans ve doktora başvurusu için ALES puanının en az 70 olması gerekir. ALES için istenen puan her üniversite için farklı olabilir.

    Alıntı
#27.07.2015 18:22 0 0 0