İnşaat Mühendisliği Bölümü - İnşaat Mühendisliği Bölümünün Amacı - İnşaat Mühendisliği Bölümü Nasıl Okunur - İnşaat Mühendisliği Bölümü Nasıl Bir Bölüm - İnşaat Mühendisliği Bölümünden Mezun Olanlar Nerede Çalışır
Tercih dönemiyle beraber öğrencilerin akıllarında dolaşan bölümlerden birisi de inşaat mühendisliğidir. Mühendislik denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan inşaat mühendisliği önemini hiçbir zaman kaybetmeyecek mesleklerden birisidir.
Yol, köprü, inşaat, metro, baraj, tünel, su arıtma tesisi ve demiryolu gibi yapıları ekonomiye uygun ve sağlam bir şekilde tasarlayan, yaptıran ve yapılırken çalışmaları denetleyen kişilere inşaat mühendisi denir.
Öğrencilerin inşaat mühendisliğini kazanması için üniversite sınavlarında hem YGS hem de LYS’ya girmesi gerekir. Bu bölüm için asıl LYS'de elde edilen başarı önemli olsa da YGS de oldukça önemlidir. YGS’de yapılan puanın %40’ı, LYS’de yapılan puanın ise %60 alınarak elde edilen puanlar inşaat mühendisliğine tercih yapılır. İnşaat mühendisliği MF-4 puan türüyle öğrenci alır.
İnşaat mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencilerin bölümün gerektirdiği özellikleri bilerek bu bölümü seçmesi gerekir. İnşaat mühendislerinin sayısal zekası iyi olmalıdır. Şekilleri zihninde canlandırabilmesi gerekir. Fizik ve matematikte başarılı olması gerekir. Yeni projelerde yaratıcılığını ortaya koyması, gelişmelere açık olması gerekir.
İnşaat mühendisliği Türkiye’deki hemen her üniversitede vardır. Öğrenciler devlet üniversitesi ya da özel üniversitede bu bölümü okuyabilir. İnşaat mühendisliğinin eğitim süresi 4 yıldır. Ancak çoğu üniversitede hazırlık olduğundan eğitim süresi 5 yıla çıkar. Hazırlıktan sonraki ilk yılda temel dersler olan fizik ve matematik gibi ana dersler ve teknik resim ile inşaat mühendisliğine giriş dersleri verilir. İkince senede uygulamalı mekanik, malzeme davranışı ve topoğrafya gibi dersler verilir. Üçüncü sınıfta yapı, zemin ve akışkanlar mekaniği gibi dersler verilir. Son sınıfta ise dersler daha çok proje çizme ve pratiğe dökme üzerinedir.
İnşaat mühendisliği okuyacak kişilerin staj yapması zorunludur. Stajlar şantiye stajı ve büro stajı şeklinde yapılır. Yaz dönemlerinde yapılan bu stajlar öğrencinin mesleği kavraması açısından oldukça faydalıdır. Öğrenci bu stajlarda derste öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dökme imkanı bulur.
Tavsiyeler
İnşaat mühendisliği okuyan öğrenciler gelişen teknolojiyle değişen yapı malzemeleri takip etmelidir. Vakit buldukça proje okuma, proje çizme gibi işleri yaparak pratik kazanmalıdır. Eğitim süresince boyunca çeşit fuar, kongre, seminer ve eğitimlere katılmalı, uzman kişilerin görüşlerini alarak kendini geliştirmelidir.