Halkla İlişkiler Bölümü - Halkla İlişkiler Bölümünün Amacı - Halkla İlişkiler Bölümü Nasıl Okunur - Halkla İlişkiler Bölümü Nasıl Bir Bölüm - Halkla İlişkiler Bölümünden Mezun Olanlar Nerede Çalışır
Tanım olarak stratejik iletişim bilimini ifade eden halkla ilişkiler, iletişim biliminin bir koludur. İnsanlar arasındaki iletişimin, gerekliliğini ve önemini vurgulamasıyla öne çıkar.
Özellikle büyük şehirlerde, insanlar arasında iletişimin zayıf olması ve iletişim kopuklukları sık rastlanan durumlardandır. Bir toplumda iletişim bozukluğunun var olması ve çözüme gidilememesi, kültür başta olmak üzere sosyal yapıya zarar verir. Yani sosyal düzenin zarar görmemesi ve kültür yozlaşmasının gerçekleşmemesi için, sağlıklı iletişim ilişkileri şarttır.
Halkla ilişkiler, iletişim bilimine hizmet eder. Halkla ilişkilerin önemi, günümüzde oldukça artmıştır. Bölüm olarak halkla ilişkiler eğitimi ise, ülkemizin birçok üniversitesinde verilmektedir.
Halkla ilişkiler, İletişim Fakültelerine bağlı olarak varlığını sürdürür. Ayrıca bölüm adı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Tanıtım çatısı altında toplanır. İki farklı kurummuş gibi görülse de temel olarak aynı amaca hizmet eder.
Halkla İlişkiler bölümlerinin ortak amacı, çalışılan kurum ya da firmalarla olan ilişkileri yolunda yürütmek, reklam, tanıtım, grafik tasarım alanlarında etkinlik göstermektir. Tüm bu amaçlar kurumların hedef kitleyle aralarındaki iletişime köprü olmak içindir. Kurum hedef kitleyle arasındaki bu iletişimi, profesyonelleştirmek adına halkla ilişkiler uzmanlarına ihtiyaç duyar.
Üniversite eğitimi olarak halkla ilişkiler, dört yıllık bir eğitim programını kapsamaktadır. İngilizce hazırlık eğitiminin gerekliliğine bağlı olarak, eğitim süresi bir yıl daha uzar. Bölümün mezun olduktan sonrası için, İngilizce eğitim gereklilik arz eder.
Bölüm dersleri oldukça kolay ve eğlenceli geçmektedir. Derslerden çok, kişiler arası iletişimde aktif olan insanların bölümde zorlanmayacağı tartışılmaz bir gerçektir. İlk yıllarda her bölümde olan Türkçe, inkılap ya da İngilizce gibi dersler gösterilir. İlk yıldan itibaren bölüm dersleri itinayla verilmektedir. Halkla ilişkiler, reklamcılık, pazarlama iletişimi, siyasal iletişim gibi dersler program içerisinde yer alır. Ayrıca sanat tarihi gibi kültürel dersler de verilmektedir. Bunun yanında fotoğrafçılık reklam metin yazarlığı dersleri de bölüm içi eğitimler arasında yerini alır.
Halkla ilişkiler bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmaz. Fakat okul devam ederken ya da sonlandırıldığında staj yapmak, hem kolay iş bulmak hem de kişisel eğitim açısında çok önemlidir. Okul bitmeden, sektörde yer almak, mevcut rakiplerin hepsinin önüne geçmede büyük bir avantajdır.
İstanbul üniversitesi, Marmara üniversitesi, Karadeniz Teknik üniversitesi, Ankara üniversitesi, Erciyes üniversitesi, Akdeniz üniversitesi ve Ege üniversitesi gibi ülkemizin en büyük ve eğitim düzeyi en yüksek üniversitelerinde bulunan halkla ilişkiler bölümü, önü açık ve gelecek vaad eden bir meslektir. Devlet üniversitelerinin yanı sıra Okan üniversitesi, Beykent üniversitesi ve Arel üniversitesi gibi özel üniversitelerde de eğitim verilir.