İletişim Bölümü - İletişim Bölümünün Amacı - İletişim Bölümü Nasıl Okunur - İletişim Bölümü Nasıl Bir Bölüm - İletişim Bölümünden Mezun Olanlar Nerede Çalışır
İletişim bölümü görsel ve yazılı basın organlarının teorik ve pratik olarak kullanılmasını öğreten bir lisans programıdır. Üniversitelerin İletişim Fakültelerinde bulunan İletişim bölümü, Radyo-Sinema-Televizyon, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler gibi diğer İletişim Fakültesi bölümleri ile ortak dersler içerir.
İletişim yöntemleri ve teknikleri insanoğlunun varoluşundan beri önemini kaybetmeyen araçlardan birisidir. İletişim fakülteleri içerisinde de iletişimin tarihi, nasıl yapıldığı ve hangi araçlarla ifade edildiği gösterilmektedir. İletişim programı içerisinde radyo, sinema, televizyon, yayıncılık, matbaacılık, gazetecilik, metin yazarlığı, halkla iletişim gibi teorik dersler bilimsel olarak verilir. İletişim bölümlerinde görsel ve yazılı medyanın nasıl kullanılması gerektiği de öğretilir. İletişim Fakültelerinde verilen dersler pratik olarak da uygulanabilir. İletişim bölümü öğrencileri son sınıflarda basın ve medya kuruluşlarında stajyer olarak görev alır. Öğrenciler, bu staj esnasında çeşitli tecrübeler edinir.
İletişim bölümü, devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde yer alır. Bu bölüm içerisinde medyanın nasıl etkili bir şekilde kullanıldığı gösterilir. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medyanın da yeni bir medya ve iletişim kolu olması, iletişim bölümlerini de hareket geçirmiştir. İletişim bölümleri içerisinde artık sosyal meyda kullanımı ve okuryazarlığı gibi dersler de verilir.
İletişim bölümünde bir kuruluşun nasıl etkili bir şekilde kendisini tanıtması gerektiğine yönelik dersler verilir. Reklamcılık ve PR kullanımı gibi günümüzde son derece önemli bir hale gelen iletişim teknikleri, iletişim bölümleri içerisinde okutulan derslerden bazılarıdır.
İletişim bölümü mezunları, özel ve devlet organlarında görev alabilirler. Dergi, gazete ve internet sitesi gibi yazılı iletişim araçlarının yönetilmesinde görev alabilen iletişim mezunları, televizyonlarda ve radyolarda da görev alabilir. Televizyon ve radyo programcılığı, yönetmenlik, iletişim koordinatörlüğü gibi önemli görevlerde bulunabilen iletişim mezunları, aynı zamanda sinemada da çeşitli görevlerde çalışabilir.
İletişim bölümünde okumak isteyen kişilerin, yazılı ve sözlü ifade yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Bununla birlikte çevresine duyarlı, medyayı takip eden ve ortaya yeni fikirler çıkarabilen bir kişi olması gerekir. İletişim bölümü içerisindeki projelerin ve ödevlerin zamanında teslim edilmesi de başarılı bir lisans hayatının geçirilmesini sağlar.