Tezsiz Yüksek Lisans - Tezsiz Yüksek Lisans Nasıl Yapılır - Tezsiz Yüksek Lisans Ne Demek - Tezsiz Yüksek Lisans Başvuruları
Üniversite dört yıl da olsa göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Üniversite sonrasında belki hemen mesleğinizi elinize almak istediniz, belki de okulda kalmak istediniz ya da biraz daha kendinizi geliştirdikten sonra meslek hayatına girmeyi hedeflediniz. Yüksek lisans yapmak bir şekilde aklınızdan geçti. Peki yüksek lisans nedir, tezli tezsiz arasında ne gibi farklılıklar var? Tüm bunlar hakkında bilgi sahibi olmanız için gelin hepsine bir göz atalım.
Yüksek lisans nedir?
Dört yıllık lisans eğitiminden sonra okula devam etmek isterseniz aldığınız eğitime verilen isimdir.
Tezli yüksek lisans nedir?
Dört yıllık üniversite eğitiminizden sonra ALES'e -Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı- girdikten sonra; ALES puanınız, okul puanınız ve mülakat ile dahil olduğunuz bir programdır. Tezli Yüksek Lisans eğer akademik anlamda yüksek lisanstan sonra devam etmeyi düşünüyorsanız iyi bir alternatiftir. Çünkü araştırma ve kendini geliştirme odaklıdır.
Tezsiz yüksek lisans nedir?
Dört yıllık üniversite eğitiminizden sonra ALES'e girmeden istediğiniz üniversiteye direk başvurabileceğiniz bir yüksek lisans türüdür. Amacınız akademik bir kariyer değilse bu yüksek lisans türünü tercih edebilirsiniz. Tezsiz yüksek lisansta da tezli yüksek lisansta da ingilizce yeterliliğinizin olması istenecektir. Çünkü her ne kadar tezsiz yüksek lisans akademik amaca yönelik olmasa da araştırma yapabilmeniz için iyi düzeyde ingilizce bilmeniz ve bunu YDS - Yabancı Dil Sınavı- veya eşdeğer sınavlarla kanıtlamanız beklenmektedir. Bazı üniversiteler bu sınavların dışında kendi bünyelerinde de yabancı dil sınavı yapabilmektedirler.
Tezsiz yüksek lisans başvurunuzu tamamlamanız için gereken olan belgeler;
♥ Lisans Diploması
♥ Transkript (Not Dökümü)
♥ Başvuru Formu
♥ Özgeçmiş (İşe başvururken oluşturduğunuz özgeçmişiniz gibi olmaması gerekir. Kariyer hedeflerinizi, üniversite hayatınız boyunca yaptığınız aktiviteleri, neden bu bölümü tercih ettiğinizi oluşturacağınız özgeçmişinizde anlatmalısınız.)
♥ Tavsiye mektubu (Üniversitenizin iki öğretim görevlisinden alabileceğiniz bir belge)
♥ Disiplin sicilini gösteren belge -Her üniversitenin istediği bir belge değildir. Kimi üniversiteler isteyebilmektedir.-
♥ Nüfus cüzdanı fotokopisi
♥ Erkek adaylar için askerlik durum belgesi
Tezsiz yüksek lisans programını, eğer okuduğunuz ve mezun olduğunuz bölümden memnun değilseniz uzmanlık alanınızı değiştirmeniz için bir alternatif olarak düşünebilirsiniz. Çünkü tezli yüksek lisansın aksine ders saatleri daha fazladır ve tezsiz yüksek lisansı bitirdiğinizde size ikinci bir uzmanlık alanınız var gözüyle bakılır.