Dişi Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 30.07.2015 09:30
  • Dişi Kedi - Dişi Kedi Bakımı - Dişi Kedi Bakımı Nasıl Olur - Dişi Kediye Nasıl Bakılır
    Dişi kedi bakımı erkek kedilerde olduğu gibi titizlikle yapılmalıdır. Eğer kedi yavruysa öncelikli olarak kediye ait bir nüfus kağıdı çıkarmak gereklidir. Nüfus kağıdı çıkarırken yavru kedinin ilk aşıları da yaptırılabilir. Bu ilk aşılar kediler için oldukça önem teşkil etmektedir. İlk aşılar genellikle parazit aşılarıdır. Eğer kedide parazit mevcutsa bu parazitler aşı yapıldıktan sonra kedilerde dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

    Kedi bakımında dikkat edilmesi geren bir diğer önemli alışkanlık da kedilerin tuvalet alışkanlığıdır. Dişi kediler erkek kedilere göre tuvalet alışkanlığı sağlamada daha fazla uyum göstermektedir. Kedilerin de tuvalet alışkanlığının oluşması için tıpkı insanlarda olduğu gibi kuytu bir yer seçilmelidir. Dolayısıyla kedilerin alışkanlık kazanması hız kazanacaktır. Tuvalet eğitiminde ise alınan kumun ince taneli bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Eğer kalın taneli kum seçilirse, kediler tuvaletlerini yaptıktan sonra üstünü kumla kapattıkları için tırnakları zarar görebilmektedir.

    Dişi kedi bakımında önemli olan bir diğer unsur ise kedinin temizliğidir. Kediler genellikle haftada 2 kez yıkanmalıdırlar. Yıkanmaları için ise piyasada özel olarak satılan kedi şampuanları mevcuttur. Böylelikle yıkama işlemi daha da başarıyla gerçekleşmiş olacaktır.

    Kedilerde yemek de oldukça önemli bir unsurdur. Kediler sadece kedi mamasıyla ya da sadece sütle beslenmemelidirler. Bunların dengesinin korunması kedinin sağlığı açısından iyi olacaktır. Kimi insanlar sadece evde olan yemeklerden kedilere vermektedirler. Bu da oldukça yanlış bir davranıştır. Çünkü ev yemekleri kimi zaman oldukça baharatlı ya da acı olabilmektedir. Böyle bir yemek kedilerde bağırsak ve mide sorunlarına yol açabilmektedir.

    Dişi kedilerde bakım açısından en önemli zaman kedinin cinsel olgunluğa eriştiği zamandır. Cinsel olgunluğa erişmiş dişi kedilerde yüksek derecede bir çiftleşme isteği görülmektedir. Bunun sonucunda ise kediler evden kaçabilmektedirler. Evden kaçan kedilerin çoğu gebe kalmış olarak eve geri dönmektedir. Bu durum bakıcı açısından oldukça istenmeyen bir şeydir. Bunun önüne geçebilmek için dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu yapılabilmektedir. Kısırlaştırılmış kedilerde böyle bir durum asla görülmemektedir.

    Dişi kedilerde de diğer tüm kedilerde olduğu gibi aşı takvimine göre aşıların yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen hastalıklar hem kedi hem de bakıcı açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

    Alıntı
#30.07.2015 09:30 0 0 0