Kedi Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Son güncelleme: 30.07.2015 17:57
  • Kedi Alerjisi - Kedi Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir - Kedi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir - Kedi Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur
    Evlerde en çok beslenen evcil hayvanlardan biri olan kediler, birçok tüylü hayvanda olduğu gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kedi alerjisi bilinenin aksine, kedinin tüylerinden değil vücut salgılarından kaynaklanır.

    Kedinin vücudundaki yağ, idrar,salya ve diğer döküntüleri, insan vücudu için 10’dan fazla alerjen maddeye sahiptir. Tüylerde kuruyan salgılar, kuruduğunda çok küçük tozlar halinde havaya karışır. Bu havanın solunması, havayla birlikte alerjen maddelerin akciğerlere taşınmasına neden olur. Bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasını harekete geçirmesi sonucunda, hapşırma, öksürme solunum zorluğu gibi şikayetler meydana gelir.

    Kişinin genetik faktörleri, kedi alerjisine yatkınlığını da belirler. Ailesindeki alerji yatkınlığı, kediye karşı alerji geliştirme riskini de artırır. Yapılan araştırmalara göre ebeveynlerinin her ikisinde de kedi alerjisi bulunan kişilerin, kediye alerji geliştirme riski % 80’dir.

    Kedi alerjisi için en riskli grup küçük çocuklardır. Aynı zamanda astımı bulunan kişiler arasında da kedi alerjisi oldukça yaygın bir şekilde görülür. Ortalama olarak 14 yaşına kadar kediye karşı alerjik reaksiyon göstermeyen çocukların, sonradan alerji geliştirme olasılığı nispeten daha düşüktür.

    Kedi alerjisi nasıl teşhis edilir?

    Alerjiler, kan tahlili ve deriden yapılan iğne testleriyle teşhis edilir. Alerji riskinden söz edilebilmesi için kişinin alerjenlerle temasta bulunmuş olması gerekir. Çeşitli alerji testlerinden alınan sonuçlar, vücudun daha önce karşılaştığı alerjenin ortaya konuşması açısından faydalıdır. Örneğin kediden kaynaklanan alerjenlerle temasta bulunmamış bir kedi, kedi alerjisi yaptırdığında negatif sonuç alır. Bu sonuç kişinin ileride alerji geçirip geçirmeyeceği hakkında geleceğe yönelik bilgi vermez.

    Tüylü hayvanlar arasında en şiddetli alerji kedi alerjisidir. Bunun nedeni kedilerin ev ortamında geniş alanlara, rahatça girip çıkabilmesinden kaynaklanır. Kedilerin tüylerinden havaya yayılan toz halindeki döküntüler, havada uzun süre asılı kalmasının yanı sıra oldukça yapışkandır. Alerjen maddeler, mobilyalara, kıyafetlere ve hemen hemen bütün eşyanın üzerine kolayca yapışabilir. Ortamda kedi olmasa bile, kedi besleyen birinin alerjenlerle temas etmiş kıyafet giymesi, alerjik reaksiyonları

    Kedi alerjisinin belirtileri nelerdir?

    Alerjenlerle temastan sonra en çok görülen belirtiler, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük, gözlerde kızarıklık, yanma, hapşırma ve öksürüktür.

    Kedi alerjisi nasıl tedavi edilir?

    Kedi alerjisinin en etkin tedavisi, alerjiye neden olan faktörlerin ortamdan uzaklaştırılması ve alerjenlerle temasa karşı korunmadır. Kedinin ortamdan uzaklaştırılmasının yanı sıra, kıyafetlerin alerjenlerden arındırılması, ortam havasının temizlenmesi ve akar temizliği alerjenlerle teması önler. Bununla birlikte doktor kontrolünde kullanılacak çeşitli ilaçlar alerjenlerin neden olduğu şikayetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Aşı uygulaması, alerji tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olmakla birlikte, bazı riskleri de beraberinde getirir. Aşı tedavisi mutlaka uzman hekimin onayı ve kontrolünde hastane ortamında yapılmaldıır.

    Alıntı
#30.07.2015 17:57 0 0 0