Cennet Papağını Nasıl Beslenir?

Son güncelleme: 30.07.2015 18:25
  • Cennet Papağını - Cennet Papağını Beslemesi Nasıl Olur - Cennet Papağını Ne Yer Ne İçer
    Cennet papağanları, Afrika kökenli olup, diğer papağanlara göre daha küçük olan, renk türlerine göre şeftali başlı, çilek başlı olarak isimlendirilmiş kuş türüdür. Evde bakımları diğer papağan cinslerine göre küçük olduklarından dolayı daha kolaydır. Tek aksi tarafı, sinirlendiğinde insanı rahatsız eder şekilde tepkiler verebilmektedir. Erkek ve dişi ayrımlarında aynı dış görüşüne sahip olup, erkeklerin baş yapısı dişiye göre biraz daha büyüktür. Evde bakıldığı zaman mutlaka çift olarak bakılması tavsiye edilir. Çünkü yalnız olarak bakılan papağanlarda hem cinsi aradığı için, bazı problemlerle (en sık görülen, tüy dökülmesi gibi) karşılaşılır.

    Bu cins papağan türlerinde dikkat edilmesi gereken ilk husus, günde 2 defa tohum karışımın ve suyun yenilenmesi gereklidir. Yem ve su kabının dışında sebze ve meyve koyabilmek için mutlaka 3. bir kap daha olması iyi olacaktır. Meyve-sebzenin papağanın hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesinde ve uzun ömürlü olmasında önemi çoktur. Papağan beslenmesinde en sık yapılan hatalardan biri de sık ayçiçeğiyle besletilmesi vardır. Bu besinin sürekli olarak verilmesi papağanın ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden besin olarak kaliteli tohum karışımı olarak bilinen, on kadar tohumun belirli oranlarda karıştırılmış bir besin verilmesi gereklidir. Aslında beslenmesinde %40’ı tohum karışımı iken %60’ını yararlı meyve-sebze oluşturmaktadır. Meyve-sebzelerden de hiç verilmemesi gereken besinler vardır. Bunlar, mantar, avokado ve maydanozun sapı verilmemelidir. Bunların dışındaki meyve-sebzeleri çok rahat tüketebilirler.

    Her canlı da olduğu gibi papağanlarında ek besinlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle normal beslenmesinin yanında ek olarak; vitamin ve minerallere, ayrıca gaga taşı adı verilen hem kalsiyum ihtiyacını gideren, hem de gaganın yapısının bilenmesi açısından verilmesi gereken besindir. Bunlarla beraber kesinlikle yağlı besinlerden kaçınılmalıdır. En sık rastlanan ve ilerledikçe ölümcül olabilen ishal hastalığı için; ek mineral ve beslenmesine dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca bu kuş türü, sahiplerine alışması açısından en uzun süreli ve sabır gerektiren bir durum olduğundan, en iyi yolu yemini ve suyunu eksik etmeyerek ilgilenmektir.

    Alıntı
#30.07.2015 18:25 0 0 0