Kurucu Müdür Nedir - Kurucu Müdürün Görevleri - Kurucu Müdürün Sorunları
KURUCU MÜDÜRLÜK NEDİR, GÖREVLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIR VE HANGİ SORUNLAR YAŞANIR:
11 Ocak 2004 tarihli ve 25343 sayılı resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ilk defa karşımıza çıkan kurucu müdürlük; yeni açılan eğitim kurumlarının eğitim ve öğretime hazırlanması için görevlendirilen müdür yetkili öğretmenliği ifade ederdi. Aynı yönetmelik sonradan yeni açılan eğitim kurumlarının eğitim ve öğretime hazırlanması için görevlendirilenleri ifade eder şeklinde değiştirilmiştir.
Yönetmelik 2007:
Kurucu Müdürlük; ilk defa eğitim ve öğretime açılacak olan kurumları, kurumun amacına uygun eğitim ve öğretim hizmetlerine hazır hale getirmek, eğitim ve öğretime açmak üzere görevlendirilenleri ifade ederdi.
Yönetmelik 2008:
Kurucu Müdürlük; ilk defa eğitim ve öğretime açılacak olan kurumları, kurumun amacına uygun eğitim ve öğretim hizmetlerine hazır hale getirmek üzere, eğitim ve öğretime açılıncaya kadar geçen süre içerisinde görevlendirilenleri ifade ederdi.
Yönetmelik 2009:
Kurucu Müdürlük; ilk defa eğitim ve öğretime açılacak olan eğitim kurumunu, kurumun amacına uygun eğitim ve öğretim hizmetlerine hazır hale getirmek üzere, eğitim ve öğretime açılıncaya ve norm kadro verilinceye kadar geçen süre içerisinde geçici olarak görevlendirilenleri ifade ederdi.
Yönetmelik 2014:
En son yönetmeliğin 25. maddesinde; yeni açılmakta olan eğitim kurumlarını eğitim ve öğretime hazır hale getirmek üzere, eğitim kurumunun eğitim ve öğretime açılıp kuruma norm kadroya bağlı müdür görevlendirmesi yapılana kadar geçen süre içerisinde yönetim hizmetlerini yürütmek üzere, müdür görevlendirilmesine ilişkin şartları taşıyanlar arasından il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından kurucu müdür görevlendirilenleri ifade ediyor.
Kısacası Kurucu Müdür, yeni açılmakta olan eğitim kurumlarını;
1-Okulu eğitim ve öğretime hazır hale getirmek,
2- Kuruma norm kadroya bağlı müdür görevlendirmesi yapılana kadar geçen süre içerisinde yönetim hizmetlerini yürütmek üzere görevlendirilir, denilebilir.
Kurucu Müdür Görevlendirilmesi Nasıl Yapılır:
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliğinin (2014) 5.ci Maddesinde belirtilen genel şartları taşımak ve 6. Maddesinde belirtilen şartlardan en az birini yerine getirmek şartıyla Milli Eğitim İl Müdürünün teklifi ve Valinin onayıyla yapılır.
Kurucu Müdürlüğün Avantajları:
Kurucu olarak görevlendirilen müdür, atamalarda kendi kurduğu okulu tercih etmesi halinden değerlendirme esnasında ekstradan beş puan alır; ancak kendi okulu dışında başka bir eğitim kurumunu tercih etmesi halinde bu puandan yararlanamaz. Kurucu müdürlük yapan yönetici, okulun bütün iş ve işlemlerine hakim olabilecek duruma gelir.
Kurucu Müdürlerin Karşılaştığı Sorunlar:
Kurucu müdür; okulun altyapısını hazırlamak, donatım malzemelerinden olan; sıra, masa, üçlü hitabet, bilgisayar, fotokopi, yazıcı, tarayıcı, projektör, telefon başlıkları, makam masa takımlarını, öğretmen kürsülerini, sandalyeleri, toplantı masalarını, kamera ve bileşenlerini, isimliklerini; tüketime yönelik kırtasiye, temizlik malzemeleri gibi okulun ihtiyaç duyduğu bütün malzemelerin tamamını genellikle doğrudan temin usulüyle temin etmekle yükümlüdür. İlk başta; yardımcı hizmetler sınıfında personeli olmayan, öğretmeni, memuru, okul müdür yardımcısı, öğrencisi kısacası hiçbir şeyi bulunmayan, sıfırdan aldığı bir binayı eğitim öğretime hazır hale getirilmesi sadece kendisinden sorulur ve bütün bunları yapabilmesi için doğrudan yardım alacağı hiçbir destekçisi bulunmamaktadır.
Örneğin; okulun küçücük bir ihtiyacı olan tebeşiri almak için takip etmesi gereken süreç genel hatlarıyla şunlardır:
1-Satınalma komisyonun kurulması için biri başkan ikisi asil üye olmak üzere en az üç kadrolu personele (yedek üyeler de de hariç) ihtiyaç duyulmaktadır, okulda personel olmadığı, ücretli öğretmenlerin de bu komisyonda görev alamayacağı için komisyon kurulamıyor. ancak dışarıdan başka kurumlarda görev yapan kadrolu personelin bir çok yazışmalar sonucunda ilgili amirlerin onayıyla bu komisyona üye alınabiliyor.
2-Muayene teslim alma komisyonu için de birinci fıkrada belirtilen süreç izleniyor.
3-Müdür yardımcısı lüzum müzakeresi ve onay belgesini hazırlayarak ita ve harcama yetkilisi olan müdüre sunması gerekir; fakat okulda okul müdür yardımcısı (okulun açıldığı il zamanlarda) yok.
4- Harcama yetkilisi müdürün onayından sonra bir veya bir kaç kişinin görevlendirilmesiyle alınacak tebeşirin alımı için piyasa araştırılması yapılır, yine personel olmadığından süreç sekteye uğruyor.
5-Piyasa araştırılması yapıldıktan sonra tebeşirin yaklaşık maliyeti belirlenir ve sonra da ilgili firmalara en az üç tane teklif mektubu gönderilir/verilir.
6-Firmalar müdürlüğe tebeşire vereceği fiyatları kaşeli ve imzalı bir şekilde teslim eder.
7-Verilen fiyatlar karşılaştırılarak en uygun fiyat belirlenir ve piyasa fiyat çizelgesi hazırlanır.
8-İhaleyi kazanan firmaya bilgi verilir ve tebeşirin okula teslimi istenir.
9-Malzeme teslimi esnasında muayene ve teslim alma komisyonu (ki üyeler farklı kurum veya kurumlardan) hazır bulundurulur.
10. Teklif mektubunda cinsi, adeti ve miktarı gibi özelliklere uygun tebeşir teslim edildikten sonra tutanak imzalanır ve firma tarafından fatura hazırlanır.
11-Okul yöneticileri, ödemeyi yapmak için belirtilen bütün belgeleri dosya haline getirir ve gelen tebeşirin Kamu Harcama Sisteminden Taşınır İşlem Fişine işleyerek çıktısı bilgisayardan alınır.
12-Ödeme belgesi düzenlenir.
13-Taşınır işlem fişi, ödeme emri ve yukarıda belirtilen belgelerin birer nüshaları maliyeye teslim edilir.
15-Maliyede muhasebe sorumlusu bütün belgeleri inceler, bir sıkıntı olmaması halinde ilgili firmaya ödeme yapılır.
Kurucu müdürlerin; sadece tebeşir alımı için bürokraside genel hatlarıyla bu kadar işlem yapmakla karşı karşıya kaldığını belirttikten sonra detaylarını ve okulun bütün ihtiyaçlarının alımlarının gerçekleştirilmesinin ne kadar zahmetli bir iş olduğunu tahmin etmek güç olmasa gerek.
Oysa bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırmanın çok da kısa yolları vardır:
Örneğin; İlçe veya İl Milli Eğitim Müdürlükleri okulun bütün ihtiyaçlarını listeleyerek bir seferde Devlet Malzeme Ofisinden alabilirler. Okulun bütün ihtiyaçları karşıladıktan sonra, malzemeler Kurucu Müdüre zimmetlenir ve böylece gereksiz iş ve işlemlerin ortadan kaldırılmasını en kısa yoldan sağlanabilir.