Ermenice - Ermenice Nasıl Bir Dil - Ermenice Nasıl Öğrenilir - Ermenice Nasıl Konuşulur - Ermenice Hakkında
Ermeniler tarafından konuşulan Ermenice Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dildir. Ermenistan Cumhuriyeti’nin ve dünyada uluslararası devletler tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin resmi dilidir. Tarihsel olarak bütün Ermeni dağlık bölgesinde konuşulmuştur. Günümüzde ise Ermeni diasporası tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’deki Ermenilerin ise %18’i Ermenice konuşmaktadır. Dil bilimciler tarafından Hint-Avrupa dil ailesinin bağımsız bir alt kolu olarak sınıflandırılan Ermenice kendine özgü bir alfabeye sahiptir. Alfabe, milattan sonra bir Ermeni rahip ve dil uzmanı olan Mesrop Maştots tarafından bulunmuştur.
Ermenistan milattan sonra ikinci yüzyıla kadar tek dil konuşan bir ülkeydi. Bu yüzden Ermenice de uzun bir edebi tarihe sahiptir. Modern edebi biçim olarak iki tane lehçesi vardır: Doğu Ermenicesi (Erivan) ve Batı Ermenicesi (İstanbul). Batı Ermenicesi genelde Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yazarlarla ilişkilendirilirken Doğru Ermenicesi Rus İmparatorluğu’ndaki yazarla ilişkilendirilmektedir. Fakat 1915’teki sözde Ermeni Soykırımı’ndan sonra Ermenistan dilindeki bütün Türkçe etkili sözcükleri çıkartmıştır. Bu lehçelerden birini konuşanlar diğerini konuşanları rahatlıkla anlayabilir.
Modern Ermenicenin 38 harften oluşan alfabesinde 6 tane tek sesli ünlü vardır. Ի harfi Latince transliterasyonunda i sesine, ու harfi u sesine, ե harfi e sesine, ը harfi ë sesine, ո harfi o sesine ve ա harfi a sesine benzemektedir. Geri kalan 32 harf ünsüzdür: բ, գ, դ, զ, թ, ժ, խ, ծ, կ, հ, ձ, ղ, ճ, մ, յ, ն, շ, չ, պ, ջ, ռ, ս, վ, տ, ր, ց, ւ, փ, ք, օ, ֆ.
Ermenicede vurgu eğer son hecede [ə] sesi bulunmuyorsa son heceye bulunuyorsa sondan bir önceki heceye düşer. Bu kuralın bazı istisnaları vardır. ե harfiyle biten kelimeler ve bazen de sıra sayıları bu kuralı bozmaktadır.
Biçim bilgisi bakımından ise Ermenice Farsça gibi eklemeli bir dildir. Gramer olarak eski biçim Ermenicenin Klasik Yunancayla çok ortak noktası vardır fakat modern Ermenice birçok değişim geçirerek son haline ulaşmıştır.