Light gidalarin kilo vermede çok da etkili olmadigini biliyor musunuz?
Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Ana Bilim Dali Ögretiim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, yaptigi açiklamada, bisküvi ile baslayan light gida üretiminin reçelden pirince, çikolatadan süt, yogurt ve ekmege kadar her üründe uygulandigini ve bunlarin tezgahlarda yerini aldigini, ancak toplumun bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadigini belirtti.
Sert, özellikle yaz aylarinda tüketimi neredeyse çilginlik boyutuna ulasan light ürünlerin, "enerjisi azaltilmis gida"
anlamina geldigini belirterek, sunlari söyledi:
"Türk Gida Kodeksi Yönetmeligi'ne göre, bir ürünün light olabilmesi için, orijinal veya benzeri gida maddesine göre, enerji degerinin en az yüzde 25 azaltilmasi gerekiyor. Bir ürünün üzerinde düsük kalorili yazabilmesi için de o ürünün 100 graminda 40 kaloriden az kalori bulunmasi sarti var.'"
Yapilan arastirmalara göre light ürün pazarinin her yil yüzde 25 büyüdügünün bildirildigini vurgulayan Sert, "bu büyümede, light gidalarin sanki hiç kilo yapmiyor gibi algilanmasinin payi çok büyük. Oysa, bir kisi herhangi bir ürünü bir birim tüketiyor, daha sonra bu ürünün light olanini iki birim tüketiyorsa eskisinden daha fazla kalori aliyor demektir" diye konustu.
Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de modern çagin önemli saglik problemlerinden olan sismanlik ve obezitenin artis gösterdigine dikkati çeken Sert, "Yapilan arastirmalar, her 5 kadindan birinin asiri kilolu oldugunu ortaya koyuyor. Bu da light ürünlerin kurtarici gibi algilanmasina neden oluyor" dedi.
Sert, toplumun light gidalar konusunda yeterince bilgi sahibi olmadigini, oysa, bu ürünlerin fazla miktarda düzensiz alinmasinin, sismanlik, diyabet ve çesitli metabolik hastaliklari kamçiladigini ifade ederek, sunlari kaydetti:
"Tipki sigara paketlerinde oldugu gibi gida ürünlerinde de katki maddeleri ve kalori miktarlari okunabilir sekilde yazilmali. Oysa, günümüzde tüm ürünlerde oldugu gibi light ürünlerin ambalajina baktiginizda karinca duasini andiran yazilari okuyabilmenin ve bu sayede bilinçlenmenin imkani yok. Bunun yasak savma zihniyetiyle yapildigi açikça ortada."
Öneriler
Doç. Dr. Sert, zayiflama ugruna bilinçsizce light gidalara sarilmak yerine, bir uzmandan da yardim alinarak, yasa ve cinsiyete göre bilinçli diyet yapilmasinin daha saglikli sonuç verecegini vurgulayarak, sunlari söyledi:
"Eger light gidalarin bir faydasi olsaydi, bunu ilk çikaran ülke olan Amerika ve ardindan bunu uygulayan diger ülkeler ve Türkiye'de bugün sismanlik ve obezite sorunu bu kadar çok konusulmazdi.
Bilinçli bir diyet kilo problemini ortadan kaldirir. Ayrica, yemek yerken çatal ya da kasik sürekli elde tutulmamali masaya birakilmali. Bu sayede çigneme süresi uzadikça tokluk duygusu olusumu da kuvvetlenir."