İstiklal Marşının Sırrı

Son güncelleme: 30.07.2016 14:11


  • İstiklal Marşı, bundan 92 sene önce Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı.
    Yenişafak'ın haberine göre "Korkma" kelimesinin sırrı Hz. Muhammed'de saklı. Ondan ilham alan Akif şiirine böyle başlar.

    Kendisiyle aynı devirde birçok önemli şair yaşamasına rağmen, İstiklal ruhuna en yakışır şiir, bu ruhu en derinden kavramış, yaşamış Mehmet Akif'in kaleminden çıktı. Akif, bu dönemi "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" sözleriyle anlatmış ve kendisine teklif edilen 500 lira ödülü de kabul etmemişti.

    HZ. MUHAMMED'İN SÖZÜNDEN ETKİLENDİ

    Bazı kesimler şiirin 'Korkma!' nidası ile başlamasını bir nevi küçüklük olarak görse de, altında çok daha derin bir mana yatıyor: Ebu Cehil'in baskısıyla hicret etmeye zorlanan Peygamber Efendimiz, en yakın dostu Ebubekir Hazretleri ile yola çıkar. Bir mağaraya sığınırlar. Ebubekir, korkuya kapılır. Yakalanacaklarından tereddüte düşer. Peygamber Efendimiz, onun bu haline görünce, şöyle der: "Korkma ya Ebubekir. Allah bizimledir". Binlerce kişilik Ebu Cehil ordusuna karşı yalnızca iki kişi olan Peygamber Efendimiz ve dostu Ebubekir, her şeye rağmen Allah'a sığınmış ve korku yerine O'na güvenmişlerdir. İşte Milli Şairimiz Mehmet Akif, bunu düşünerek şiirine "Korkma!" diye başlar.

    1. Meclis milletvekilleri, halkın bir marşa ihtiyacı olduklarına karar verir ve durumu İsmet Paşa'yı bildirirler. Sonrasında yarışma açılır, ödül olarak 500 lira belirlenir. Ancak yarışmaya 724 şiir katılmasına rağmen hiçbir şiirin kabul edilmemesi üzerine, Hamdullah Suphi, Akif'in yakın arkadaşı Hasan Basri'ye "Akif'e söyle bizi uğraştırmasın, şu şiiri yazsın" der ve verilen söz üzerine Mehmet Akif şiiri yazar.

    İLK MISRAYI DUVARA YAZDI

    Bir yazısında verilen sözü tutmamanın tek gerekçesinin ölüm olduğunu söyleyen Akif, arkadaşının verdiği söz üzerine İstiklal Marşı'nı bir gecede yazmıştır. İlk mısra Hasan Basri'nin evine çay içmeye gittikleri sırada, bir sağa bir sola giden Akif'in sonra boş bir odaya geçip içeriden bir çığlığıyla ortaya çıkmıştır. Hasan Basri odaya girdiğinde kâğıt olmadığı için duvara yazılmış "Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizesini görmüştür. Sonrasında Akif hızla oradan ayrılır ve kaldığı Tacettin Dergahı'nda insanın ruhunu zelzeleye tutuşturan şiiri yazar.

    Mehmet Akif Ersoy ilk mısrayı yazdıran duyguyu Eşref Edip'e şöyle anlatmıştır: "Boş odaya girdiğimde benim bugünkü sıkışıklığımda bir Müslüman daha yaşadı mı diye düşündüm. Ülkenin her yanı düşmanla boğuşuyor diye düşünürken Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye yanında sadece Hz. Ebubekir ile Hicret'ini hatırladım. Ebu Cehil'in yanında binlerce insan vardı. Mağaraya sığındıklarında Ebubekir'in endişelendiğini fark edince "Korkma Ebubekir. Allah bizimledir" deyişini hatırladığım zaman Peygamberimizin daha büyük bir zorlukta teslim olmayışı aklıma geldi ve böylece ilk mısrayı yazdım."

    Alintidir
#30.07.2016 14:11 0 0 0