Uzun tatillerin sonrasında kişilerde psikolojik olarak farklılıklar oluyor. Kişiler birkaç gün bulundukları yerden geriye döndüklerinde uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar. Çünkü şehrin gürültüsünden ve iş karmaşasından birden çıkılıyor, rahatlanıyor. Daha sonradan döndüklerinde işe uyum sağlamak birkaç günlerini alıyor. Özellikle başka bir şehirden kendi şehirlerine döndüklerinde trafikte uyum sağlamak zor oluyor. Genellikle trafik kazaları şehirlerine yaklaştıklarında ya da döndüklerinde oluyor. Sakin bir ortamdan kalabalık bir ortama geldiklerinde bir an önce gitmek için kuralları da işgal ediyorlar. Bundan dolayı da kazalar genellikle şehir girişlerinde ya da şehirlerine girdiklerinde oluyor.
TATİL DÖNÜŞÜ AİLE TERAPİSTİ TRAFİĞİ
Uzun tatillerde kişilerin biraz fazlaca dinlenme ve düşünme payları olduğu için döndüklerinde özellikle aile terapilerinde artış oluyor. Nedeni ise sorunların esas tatildeyken ortaya çıkmasıdır. Çiftler birlikteyken sorunları fazla miktarda görmezler. Tatilde son derece rahattırlar ama döndükleri andan itibaren o sorunlarla baş etmede birtakım zorluklar yaşıyorlar.
YER DEĞİŞİKLİĞİ DEPRESYON KAYNAĞI
Depresyon kaynaklarını sayarken mekan, iş ve yer değişikliği olarak da sayarız. Bunlar da depresif hallere neden olabilir. Yoğun ve stresli bir işte çalışıyorsunuz, bu işe alışıyorsunuz sonra tatile çıkıyorsunuz; 9 gün 10 gün… Döndüğünüzde o işe uyum sağlamak zor oluyor. Bundan dolayı depresif kaynaklar içerisinde yer değişikliği de sayılır. Halk arasında pazartesi sendromu denilen 2 gün tatilden sonra pazartesi günü işe başlamakta zorlanılır. Uzun bir tatil sürecinden sonra bunun etkisi daha fazladır.