Ankara ve Fırat Üniversitesi'nden araştırmacılar avcılarla birlikte tavşan ve domuz avı yaparak, hayvanların tüyleri arasındaki keneleri toplayıp kan örnekleri aldı.
Yozgat Valiliğinin talebi doğrultusunda, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na neden olan kene popülasyonunun artmasına neden olan unsurların belirlenmesine yönelik bilimsel araştırmalara başlanıldı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Doç. Dr. Zati Vatansever ile Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Münir Aktaş, avcılarla birlikte hastalığa neden olan kenenin yoğun olarak görüldüğü Yozgat'ın Çekerek, Kadışehri, Aydıncık ilçeleriyle, Tokat ve Çorum bölgelerinde, tavşan ve domuz avı yaparak, araştırmada kullanılmak üzere hayvanların tüyleri arasındaki keneleri topladı, kan örneklerini aldı.
Yozgat Valisi Amir Çiçek, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında basına bilgi verdi. Vali Çiçek, hastalığa neden olan kenenin popülasyonunun artış nedenlerinin bilimsel yönden araştırılmasını Çevre ve Orman Bakanlığından talep ettiklerini belirtti. Talebin yerinde bulunarak iki farklı üniversiteden konusunun uzmanı akademisyenin Yozgat'a gelerek, çalışmalara başladığını bildiren Çiçek, ''Yapılan bilimsel araştırma ile kenenin popülasyonunun artmasına ve yayılmasına yaban hayvanlarının katkısının bulunup, bulunmadığı ortaya çıkacaktır'' dedi.
Yozgat'ın Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleriyle, bu ilçelere komşu olan Tokat ve Çorum'da ormanlık alanlarda hastalığa neden olan kene popülasyonunda önemli bir artış olduğunu vurgulayan Amir Çiçek, şunları kaydetti: ''Bu bölgelerdeki artışın nedenleri bilimsel olarak araştırılıyor. Bölgede domuz ve tavşan avı yapıldı. Bu hayvanların tüyleri arasındaki keneler toplandı, kan ve doku örnekleri bilimsel olarak araştırılmak üzere alındı. Henüz ortada araştırmanın sonucu yok, çalışmalar devam ediyor. Eğer yapılacak araştırmanın sonucunda, kene popülasyonunun artması, yayılması veya kenenin hayvandan aldığı kan sonucunda zehirli hale geldiği yönünde bir konunun gündeme gelmesi halinde, bu yönde gerekli önlemler alınacak. Kene popülasyonunun artmasının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.''
''VATANDAŞIMIZ BİLGİLENDİRİLİYOR''
Çiçek, AA muhabirinin sorusu üzerine, bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırılanlardan 5'inin ölmesinin, vatandaşın ihmalinden kaynaklandığını söyledi. Yozgat Valisi Amir Çiçek, şöyle devam etti: ''Ölüm olaylarında önceki yıllara göre bir artış söz konusu değil. Biz devlet olarak bir vatandaşımızın dahi ölmesini istemiyoruz. Bu nedenle, kendi sorumluluk alanlarımızdaki tüm köylerde eğitim çalışması yapıldı, vatandaşlar uyarıldı, ahırlarda, çöplüklerde ilaçlamalar yapıldı. Ancak, vatandaşlarımızın bazıları (yıllardır kene var, bir şey yapmaz) mantığı ile hareket ediyor. Bu da zaman içinde kırılmış durumda. Ölüm olaylarının son olmasını diliyoruz. Vatandaşlarımız, eskiye göre biraz daha bilinçli, kene ısırmasına karşı gerekli bireysel önlemini alıyor, ısırma sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyor. Bu iyi bir gelişme. Sağlık kuruluşlarımız da kene ısırmasıyla başvuran hastalarla öncelikle ilgileniyor, gözlemliyor, eğer belirli süre içinde hastalık belirtisine rastlanılmazsa taburcu ediliyor.''
Vali Çiçek, Kene ile mücadelenin devam edeceğini, popülasyonunun artmasını önleyici, bilinen tedbirlerin alındığını, yeni tedbirler konusunda da gerekli çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.