Plastik

Son güncelleme: 27.09.2022 17:16
  • Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve başka organik ya da inorganik elementlerin meydana getirdiği monomer adı verdiği; kolay yapıdaki moleküllü kümelardaki bağın koparılarak polimer adı verdiği uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verdiği isimdir.

    Örneğin; Etilen bir monomerdir. Bu monomerden yapılan polietilen ise polimerdir. En çok sarfedilen plastiklerin başında gelir. Dünyada en çok plastik Plastik Gıda Ambalajı için gerekli olabilir, belkide olmaz.

    Tanımdan anlaşılacağı üzere plastikler tabiatta hazır bulunmaz, tabiattaki elementlere insan doğrulusunda araya girmek edilmesi ile elde edilir.Elde edilmesi belli bir sıcaklık ve basınç altında, katalizör kullanılarak monomerlerin tepkiye sokulması ile olur. Plastik ilk üretildiğinde toz, reçine ya da granül hâlde olabilir.

    Plastik

    Plastikler esas olarak 3 ana küme altında toplanmaktadır. Bunlar;
    Termoplastik
    Termoset
    Elastomer
    Bu plastik türlerinin yanı sıra bugünümüzde çoğalan plastik kirliliği, meşru yükümlülüklerde oluşturulan farklılıklar ve toplumsal etraf bilincindeki artış sebebiyle, tabiatta güneş ışığı ve mikroorganizmalar sayesinde parçalanabilen Biyobozunur plastik türevleride üretilmeye başlanmıştır.

    Günümüzde plastikler genelde, ham petrolün işlenmesi neticesi arta kalan malzemelerden üretilmektedir. Yapılan incelemelere göre yeryüzündeki petrolün yalnızca %4'lük bir alanı plastik üretimi amacıyla kullanılmaktadır.

    Plastik, başka ham maddelerle karşılaştırıldığında daha ucuz ve ürün imalatının süratli ve basit olması sebebiyle sık sık tercih edilmektedir. En başta ambalaj sektörü olmak üzere beyaz eşya, otomotiv, yapı, elektronik ve medikal gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.

    Pek çok sektörde kullanılıyor olması yanında büyük bir üretim hacmi ihtiyacı de getirmektedir. Bu ihtiyaç genelde Plastik enjeksiyon prosesi ile oluşturulan üretimle karşılanmaktadır.

    Polietilen (Polyethylene) (PE): Geniş bir kullanım alanı vardır.
    Polipropilen (Polypropylene) (PP): Yaygın kullanılan plastiklerdendir. Otomobil yan sanayinde, bahçe mobilyalarında vb. yerlerde kullanılır.
    Polistiren (Polystyrene) (PS): Paketleme, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımları vb. kullanım alanları vardır.
    Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate) (PET veya PETE): PET, polyester ailesindeki en yaygın polimerdir. Pet şişe ismi bu malzemeden gelmektedir. Yüksek mukavemet özelliğinden dolayı sentetik kumaşlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.[3]
    Polyamid (Polyamide) (PA) (Nylon): Fiber, diş fırçası kılları, misina vb. kullanım alanları vardır.
    Polivinil klorür (Polyvinyl chloride) (PVC): Boru, profil vb. imalatında kullanılır.
    Polikarbonat (Polycarbonate) (PC): CD, gözlük vb. imalatında kullanılır. Alevi iletmeme ve kendini söndürme özelliğine sahiptir.
    Akrilonitril bütadien stiren (Acrylonitrile butadiene styrene) (ABS): Elektronik aletlerin plastik aksamında yaygın olarak kullanılır.
    Poliviniliden klorür (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Yiyecek paketlemede kullanılır.
#21.12.2021 15:35 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#27.09.2022 17:16 0 0 0