AYT, 4 yıllık üniversite bölümlerinin öğrenci alımında dikkate aldığı puan türlerinin hesaplanması için girilen ve 2 farklı oturumunda yapılan sınavdır. Örneğin 4 yıllık bölümlerini tercih edecek olanlar YKS’nin birinci ve ikinci oturumları TYT ve AYT sınavına girerler. Her oturumda farklı testler sorulmaktadır.
Eski dönemlerdeki isimleri YGS-LYS olan TYT-AYT, yükseköğretime geçiş sınavları olarak yapılmaktadır. Bu her iki sınavın arasında bazı farkların varlığı söz konusudur. Bu farkları ise şu şekilde sıralamak mümkün;
- TYT sınavının açılımı Temel Yeterlilik Testi olmaktadır.
- Öğrencilerin sahip durumda oldukları temel yeterliliklerini ölçen birinci oturum sınavı olarak gerçekleştirilmektedir.
- Herkesin girmekte olduğu bir sınav olmasından dolayı Türkçe ve Matematik ağırlıklı gerçekleşmektedir.
- TYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere 120 soru sorulmaktadır. Bu 120 sorunun 135 dakikalık süre içerisinde öğrencilerden cevaplamaları talep edilmektedir.
- AYT sınav sisteminin açılımı Alan Yeterlilik Testi olmaktadır.
- AYT sınavı öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçen ikinci oturum sınavıdır.
- AYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler olmak üzere 160 soru içermektedir.
- AYT 180 dakikalık bir sınav olma özelliği taşımaktadır.
- TYT'den 150 baraj puanını geçmiş durumda olan öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanır.
- AYT'de 180 baraj puanının geçen öğrenciler 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapabilirler.
TYT ve AYT Hangi Sınıfları Kapsar?
TYT 9 ve 10 sınıfı kapsayan bir sınav olup AYT ise 11 ve 12. Sınıfı kapsayan bir sınavdır. TYT, öğrencilerin yorumlama gücünü ölçen bir sınav olup sorulan soruların büyük bir bölümü 9 ve 10. sınıflardan sorulur. TYT sınavından elde edilen sonucuna göre yüksekokul bölümüne gidilebilir.
AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır. AYT sınav sonucuna göre öğrenci bir fakülte bölümüne gidebilir.