TYT, bütün üniversite adaylarının girmek zorunda olduğu bir nevi baraj sınavıdır. 2 yıllık bütün bölümlere TYT sınavları ile girilir. Sadece AYT sınavı puanı ile 4 yıllık bölümlere giriş yapılmaktadır. Ancah hangi bölümü tercih edecek olursanız olun TYT'ye mutlaka girmek zorundasınız. Çünkü dediğimiz gibi bu sınav bir baraj sınavıdır. TYT sınavdan en az 150 puan alamayanlar 2 yıllık bölümleri, AYT sınavından en az 180 puan alamayanlar ise 4 yıllık bölümleri tercih edemez.
Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa ismi ile TYT, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1. oturum sınavıdır. TYT'de öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri bekliyor.
Sınav ne zaman yapılacak?
Genellikle Haziran ayının bir hafta sonu yapılmak üzere planlanır. Ancak 2020 TYT Koronovirüs salgını nedeniyle 25 Temmuzda yapılacak. TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavında 120 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi.
TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40'tır.
YKS’de toplamda 5 adet puan türü bulunmaktadır. Bunlar;
TYT puan türü
YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü
YKS Sayısal (SAY) puan türü
YKS Sözel (SÖZ) puan türü
YKS Dil (DİL) puan türü
olarak karşımıza çıkmaktadır. TYT’ye girerek adaylar bu puan türlerini alırken bir takım yüzdeler devreye girmektedir. Aday isterse sadece birinci oturum olan TYT’ye girerek TYT puan türünü alır ve 2 yıllık önlisans programlarını bu puan türü ile tercih etme hakkını elde eder veya AYT ve YDT adını taşıyan ikinci oturum sınavlara girerek TYT’nin %40 ilgili AYT’lerin %60’ı ile ilgili puan türünü hesaplatır ve 4 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkını elde eder. Tercih hakkı elde etmek önemlidir fakat adayın bir bölüme yerleşebilmesi için yeterli puanı alması gerekmektedir.
TYT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmam Gerekiyor?
TYT sınavına yeni bir kural eklendi. TYT puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 NET yapmanız gerekiyor. Aynı kural AYT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekecek.
Örnek vermek gerekirse mesela bir öğrenci TYT sınavında matematik testinden 2 net, Türkçe testinden 0 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -1 net yaptı, puanı yine hesaplanır. Bu testlerin en az birinden 0.5 net yaparsa puanı hesaplanacaktır. Fakat mesela öğrenci 2 testten de 0 net yaptı diyelim puanı hesaplanmaz.
TYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?
Temel Yeterlilik Testi’nde ise konu olarak karşımıza 9 ve 10.sınıf konuları çıkıyor. Yapılan açıklamalara göre TYT sınavında daha çok mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulması bekleniyor.
TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?
40 Temel Matematik
40 Temel Türkçe
7 Fizik
7 Kimya
6 Biyoloji
5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
5 Felsefe Grubu
5 Tarih
5 Coğrafya
TYT’ye Kimler Başvuruda Bulunabilir?
Temel yeterlilik testine lise ve dengi okul mezunu veya lise ve dengi okulların son sınıfında okuyan her birey başvuru yapabilir ve sınava girme hakkına sahip olabilir. Sınava başvuruda istisna bazı durumlar dışında bu dediğimiz şart harici bir koşul bulunmamaktadır diyebiliriz.
TYT Kaç Soru Olarak Belirlenmiştir ve Temel Yeterlilik Testi Kaç Dakikadır?
TYT biraz önce de belirttiğimiz gibi yükseköğretim kurumları sınavının (YKS) birinci oturumudur. Bu oturumda toplamda 120 soru sorulmaktadır ve bu 120 sorunun çözümü için adaylara 135 dakika süre verilmektedir.