Sentetik sahalarda futbol oynayanların sakatlanma riski yüksek...
Raporda, UEFA'nın, sentetik futbol sahalarında, oyuncu, hakem, tıbbi veya teknik yardımda bulunan yardımcıların, ister ulusal, isterse uluslararası karşılaşmalarda, yaralanma ve sakatlanmalarında yetki ve sorumluk kabul etmeyeceği belirtiliyor.
Bu tür sahalarda şu an için üçüncü kuşak çimlerin kullanıldığına değinilerek, şöyle deniyor:
"Bu çimlerin ilk 2 kuşağa göre daha yumuşak ve sakatlanmaların çok daha az olduğu belirtilmektedir. UEFA el kitabına göre 3. kuşak çimin Avrupa'daki kullanımı henüz 5 yıllıktır ve şu an sakatlanmalarla ilgili henüz belirtilmemiş bir araştırma yürütülmektedir. Şurası da bilinen bir gerçektir ki, ilk 2 kuşak sentetik çim sahalar üzerinde yürütülen araştırmalar bu sahalardaki hafif ve ciddi sakatlanma oranlarının doğal çimlere göre yüzde 32 daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu ciddi bir orandır."
Sentetik sahaların yapımlarının daha pahalı olduğu bildirilen raporda, bu sahaların ömrünün 8 ile 10 yıl arasında olduğu, oyuncu sakatlanma oranlarının yüksek olduğu, yazın sulanmamış suni çim yüzey sıcaklığının 72 dereceyi bulduğuna da yer verilmiş.
Ayrıca, sentetik çim sahaların yüzeylerinin aşırı ısınmadan dolayı çok sıcak olabileceğini ve bu yüzey üzerinde düşüldüğünde sürtünmeyle birlikte yanıklar oluşabileceğine de dikkat çekilmiş. HAKAN ŞÜKÜR: "BU SAHALARDA OYNAMAK CİNAYETTİR"
Öte yandan, Galatasaray 'ın ve milli takımın golcü futbolcusu Hakan Şükür de sentetik saha kurbanı olduğunu bildirdi.
Şükür, "Superspor.com" adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, Galatasaray 'ın İsviçre kampında Anderlecht ile oynanan hazırlık maçında sakatlandığını belirterek, "Sentetik saha kurbanıyım" dedi.
Hakan Şükür, sağ ayak kaval kemiğinde ödem oluştuğu için kamp döneminin büyük bölümünde takımdan ayrı kaldığını ifade ederek, "Sakatlanmamın tek nedeni sentetik sahaydı. Olmayacak bir pozisyonda ayağım dışa doğru gerildi. Böyle sahalarda oynamak cinayettir" dedi.