Önemli olan düşmanını tanıyabilmektir. Düşmanımızı tanıdıgımız zaman ondan korunmak için daha iyi yollar bulabiliriz.
Virüs ler 3 aşamada incelenebilir.
a) Solucan b) Trojan c) Virüs
a) Virüs
Virüsler, kendi kodlarını başka programlara veya programcıklara bulaştırabilme özelliği olan (kendi kendini kopyalayabilen) bilgisayar programcıklarıdır. Bulaştıkları bilgisayarda genelde hızlı bir şekilde yayılırlar. Çalışma prensibleri sistem için önemli olan dosyaların boyutlarını veya isimlerini değiştirerek zarar vermektir. Virüslerin yazılma nedenleri bazen büyük zarar vermek bazen de eğlence amacıyla olabilmektedir.
b) Solucan
Virüsler solucan özelliğini kullanarak yayılma gösterirler. Genelde virüsler mail yoluyla, program veya dosya yoluyla bulaşırlar. Mail yoluyla eğer virüs ü bilgisayarınıza alırsanız virüs solucan özelliğini kullanarak sizin adres defterinizdeki mail adreslerine yeni bir virüs gönderir. Bunun sonucunda diğer kişiye bulaşır onunda adres defterindeki mail adreslerini kullanarak yayılma gösterir.
c) Trojan (Truva Atı)
Trojanlar kendi kendini kopyalayamazlar bu yüzden virüslerin içine monte edilerek kullanırlar. Trojan bulaştıgı bilgisayardaki ICQ, E-MAIL, İnternet şifresi, Kredi kartı no,, ..vs onu gönderen kişinin mail adresine aktarabilir. Kısaca trojan sahibi sisteminiz hakkındaki tüm bilgileri bu küçük programcık sayesinde elde edebilir. Ayrıca trojanlar bilgisayarınızdan herhangi bir port u dışarıya açarak trojan sahibinin bilgisayarınızın uzaktan kontrolünü eline geçirmesini sağlayabilir. Bu şekilde Sisteminizin ayarını değiştirebilir, Yeni resim dosyaları, txt dosyaları açabilir size mesaj yazabilir, Cd-Rom unuzu açıp kapatabilir. PC nizden dosyaları kendi PC sine çekebilir... ..vs şeyler.
PC mize Virüs Bulaştıgını Nasıl Anlarız...
Bilgisayar virüsleri, ekranınızda çeşitli hata mesajları çıkararak çalışmanızı engelleyebilirler. PC'inizin belleğini veya disk alanını kullanarak bu kaynakları verimli olarak kullanmanızı engelleyebilirler. Kullandığınız dosyaların içeriklerini bozabilir, çalışmalarını yavaşlatabilir. Sabit Disk'inizin tamamını yada önemli dosyaların olduğu bölümleri silebilir. Bu durumlarda bilgisayarınızda virüs olduğundan şüphelenebilirsiniz...
PCmize Trojan Bulaştığını Nasıl Anlayabiliriz.
Bilgisayarınızda kontrolünüz dışında çalışmalar oluyorsa, İnternetteyken siz hiçbir işlem yapmamanıza rağmen bilgisayarınız bir şeyler yüklemeye devam ediyorsa Cd kapagınız açılıp kapanıyorsa fareniz isteğiniz dışında hareket ediyorsa resim veya yazılar geliyorsa bilgisayarınızda Trojan var demektir.
Trojanların varlığını dos ortamına düşerek bazı komutlar yazarak. Registry ayarlarını kontrol ederek de bulabiliriz. Ama bunlara hiç gerek yok artık trojanları önleyecek süper yazılımlar bulunmaktadır. Bunlar mutlaka pc nizde bulunması gereken yazılımlardır.
AŞAĞIDA EN İYİ VIRÜS VE TROJAN REMOVER PROGRAMLARIN ADLARINI VERİYORUM&.
Norton Antivirüs 2004 + Norton İnternet Security + Norton Firewall
Mcafee Anti-Virüs + Mcafee Security Suite
PC-Cillin internet security
AVG
Anti Vir
Ez Antivirüs
Kaspersky
Avast!
Trojan Remover
Bu programlardan herhangi birine sahip olarakta hem virüslere hem de trojanlara karşı koruma sağlayabilirsiniz&
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER&
1. Bu husuta dikkat edilmesi gereken en önemli husus antivirüs programınızın 3 günde en az haftada 1 update etmenizdir. Bu şekilde yeni çıkan virüslere ve trojanlara karşı koruma sağlayabilirsiniz.
2. İnternetten tanımadığınız ve güvenmediğiniz insanlardan asla dosya alışı yapmayınız. Bilhassa bu konuya IRC, ICQ ve MSN tarzı mesajlaşma programlarında dikkat ediniz.
Bu yazıyı virüsler ve trojanlar hakkında bana soran arkadaşlar için bilgi edinmeleri için yazdım. Bu tarz yazılarım devam edicek. Dilbilgisi ve Yazım hataları için şimdiden özür diliyorum &
Evet Norton Antivirüs 2005 trojan ve diğer zararlı dosyalara karşı koruma saglıyor. Ancak dizaynı tam olarak bu dosyacıklara önlem almak amacıyla degilde virüsler için yapılmıştır...
teşekkürler. ustam bu bilgiler önemli bilgiler. kullanıcı çoğu kez bahsedilen önerilere uymadıkları için bir çok sorunla karşı karşıya kalıyorlar. bu da onlara hem zaman hemde para kaybettiriyor.