ßu ay yüzLüm varya siir yazmayI okumayI cok sevio onu ßiLiorum...
sonraciqima cok tatLi ßisi datLu dILiyle kendini sevdirio...
o ßenim schatzImmmmm...
cok sakacI catlak ama nedense msn de hep mesquL...
ßir kerecik daha onLine yakaLamdim...
ama ßi kac kere yazIstIk yaniii cok seker ßisi yaa ne ßiLim ßenim anLatmamLa olmaz tanImanIz LazIm cadIyI....
ona sadece korkunC diorum o anLar ßeni hihihi.. (en az senin kadar cadIyIm;P)
iyiki varsin denilecek arkadasLarimdan dIr o
o varya ßitnae yaa cok yardIm sever...
iyi niyet Li ne arasaNIz var onda...
sana iLerki hayatIndan yaqmur damcaLacikLarI kadar saqLIk mutLuLuk
ßasarI ve huzur diLiorum...
seni cok seviorum canIm iyki varsIn....!
hmm ßöLe konuLarda varmIs demekki ßurda
ösnür haKKinda dedikodu yapsam Mi diye düsünüorum
ama yapILcak ßi dedioku yokki ösnürü uzun oLmadI tanIyaLi ama
qercekten acayip cok sevdim yani o ßenim kader arkadasim
ne ßiLim ya cok catlak deLi doLu sempatik cana yakIn yardIm sever karasIz
cok cici yaaa ßen ösnüyümü cok seviorummmm
ona fazla öLe sey yapMicam hany yoq suydu ßuydu kaLp fLn sadece ßunu okusun ve anLicandan süphem yoq onun icin o anLar ßeni...
sana kahinLe ömür ßoyu mutLuLukLar diLerim insaLLah hersey diLdiqin qißi oLur ßitanem umarim herzamn oLduqun qißi kaLirsin...
Oysa benim adım gurbetlere yazılmış, yüreğime hüzün düşürülmüştür.
Eylül yorgunu saçlarımla en güzel hüzünleri ben yaşarım,
Ben seni gerekçesiz ve neticesiz sevdim,
Ve nasıl sevmişsem seni öyle doludizgin, ulu orta&
Öylece hüzne bulanmışım işte.
Kefeniniz sizin olsun
Bir ihtiyar... Ömrünün son demlerini yasamakta... Yolculukta...Azigi bitmis. Aç. Susuz. Bir kasabaya geliyor. Camiye gidiyor... Hos geldin diyen yok, perisan haline bakip bir ihtiyacin var mi diyen yok. Sadece bos ve donuk gözlerle bakiyorlar... Aksam oluyor.. Namaz. Yatsi oluyor. Namaz. Buyur eden yok. Tek basina camide. Allah'in evinde. Allah'in misafiri. O gece ölüyor. Belki de açliktan.
Sabah namazina gelen ayni insanlar. Yabanciya karsi vazifelerini yapiyorlar. Yikiyorlar, kefenliyorlar ve gömüyorlar.
Gömüldügünün gecesi gene sabah namazi. O da ne; Mihrapta bir kefen. Kefen. Bir kagit. Kagit bos degil. Bir yazi:
- Biz size bir misafir gönderdik. Hem yorgundu. Hem de aç. Onu misafir etmediniz. Ne yedirdiniz ne de içirdiniz. Ali istemiyoruz. Kefeniniz de sizin olsun!
Aman... Aman... Dikkat. Gelen Allah misafiridir... Aman... Aman ha.
0nfluenza virüsünün iki çe_idi gribe neden olur: influenza A ve B.
Grip, insandan insana öksürük veya hap_1rma ile yay1lan virüs yüklü su damlac1klar1 ile ta_1nan, çok bula_1c1 bir hastal1kt1r. Nefesle içeri al1nd1klar1nda, virüs partikülleri alt ve üst solunum yoluna yerle_irler ve orada h1zla çoal1rlar. Kuluçka devresi 1 ile 3 gün aras1ndad1r. Bu devrede enfekte olmu_ insanlar bilmeden ba_kalar1na virüsü bula_t1rabilirler. Enfeksiyondan bir veya iki gün sonra, viral çoalman1n en h1zl1 olduu zamanla ili_kilendirilen ate_/ürperme, ba_ ar1s1, kas ar1s1, k1r1kl1k veya öksürüü içeren bulgular ani olarak ortaya ç1kar. Enfekte ki_i bulgular1n ba_ göstermesinden sonra 4 ile 6 gün daha virüsü yaymaya devam edebilir.
Virüs, tüm solunum yolunda çoal1r, fakat enfeksiyon bu bölge ile s1n1rl1 kalmaz. 0nfluenza virüsü bütün vücudu etkileyebilir ve orta kulakta, iskelet kas1nda, kalpte, karacierde, kan ve santral sinir sisteminde tespit edilmi_tir.
0nfluenza: Hareket Eden Hedef
Grip virüsünün yüzeyinde yer alan protein yap1lar vücudun ba1_1kl1k sisteminin harekete geçtii konak-antikor yan1t1 için hedef olu_turur. Grip a_1lar1 da bu bölgelerle etkile_mektedir. Virüs yüzeyindeki bu proteinler virüsün çoalmas1 s1ras1nda sürekli küçük yap1sal dei_imler geçirmektedirler. Sürekli olan bu dei_imlerden dolay1, konak ba1_1kl1k tepkisi influenza virüsüne kar_1 uzun süreli bir ba1_1kl1k geli_tirememektedir.
Bu dei_imler y1ll1k grip salg1nlar1n1n nedenidir. Buna ek olarak, her 10-40 y1lda bir, viral yüzey proteinlerindeki ana bir dei_iklik, yeni bir virüs türünün olu_mas1na neden olmaktad1r. Antijenik sapma olarak adland1r1lan bu dei_im, y1ll1k "olaan" dei_imlerden çok daha dramatik ve daha az öngörülebilirdir.
0nsan nüfusunun antijenik sapma sonucu meydana gelen bu yeni türlere kar_1 ba1_1kl11 ya çok azd1r veya hiç bulunmamaktad1r. Bunun sonucu olarak, dünya çap1ndaki salg1nlar olan pandemiler çok yüksek hastal1k ve ölüm oranlar1na yol açarlar. Buna ramen, y1ll1k grip salg1nlar1n1n toplum ve ki_i üzerindeki kümülatif etkisi, pandeminin etkisinden daha fazla olmaktad1r.
Grip Salg1nlar1
Grip salg1n1n1n patlak vermesi her sene görülür ve genellikle 6-8 hafta sürer. Bu salg1nlar yeti_kin nüfusun ortalama %10'unun virüs ile enfekte olmas1na yol açarak yaln1zca ABD'de her y1l 10 ile 40.000 ki_inin ölümüne neden olmaktad1r. Gribin patlama tarz1nda yay1lmas1 influenza virüsünün birkaç özellii ile aç1klanabilir:
Hava yolu ile bula_mas1 ve k1sa süreli kuluçka devri
Enfekte olmu_ hastalar1n salg1lar1nda bulunan yüksek düzeyde virüs
Hastan1n bula_t1r1c1 kald11 sürenin görece uzun olmas1
Az miktarda virüsün enfeksiyona aç1k ki_ileri etkileyebiliyor olmas1