LaigLeNoiR

LaigLeNoiR

Üye
12.01.2008
Uzman Onbaşı
3.064
Hakkında

  • Yeşil çekirge çekirge resimleri çegirkeler böcek türleri yeşilnoimage

    noimage

    noimage

    noimage
#17.04.2009 21:02 0 0 0
  • İskete İsketeler İskete Türleri İskete Bakımı İskete Üremesi Yavru Bakımı İsketeler ile ilgili herşey Özellikleri

    Küçük iskete 11-11,5 cm uzunluğuna ve 11-13 g. ağırlığa ulaşır. Kanat açıklığı 20-23 cm olur. Erkek kuşlarda göğüs, boğaz ve gözlerinin üstü sarı renktedir. Vücutlarının geri kalan kısımlarıda yeşilimsi sarı çizgili ve kuyrukları koyu kahverengidir. Dişilerin biraz daha yeşilimsi bir sarı renkleri vardır ve göğüsleri gri ve sırtları kahverengimsidir.

    Ötüşü

    Ötüşleri „tirrilillit" ve „zirrirrilit" gibidir. Diğer kuşlarla iletişim kurmak için „çizik", „çit-çitçit" şeklinde öter. Diğer kuşları tehlikelere karşı uyarmak için „neç" ya da „veyi" gibi bir ses çıkarır. Bu sesleri şarkı söylerken, uyarmak için şarkısının arasına da ekliyebilir.

    Dağılımı
    Küçük isketeye Kuzey Afrika, Türkiye ve Avrupa'da rastlanır. 19'ncu ve 20'nci yüzyıllarda eski dağılım alanını Güney Avrupa'dan kuzeye doğru genişletmeye başlamıştır.

    noimage
#17.04.2009 20:56 0 0 0
  • İsketeler Amerikan Kökenli İsketeler İsketelere Yapılan Kanarya Melezlendirmeleri İsketeler Hakkında Temel Bilgiler İskete Türleri İskete ResimleriAvrupa ve Asya kökenli isketelerden başka, bunların Amerikalı akrabaları ile yapılan kanarya melezlendirmeleri, özellikle Amerika ve Avrupalı üreticiler tarafından denenmiştir. Amatör yetiştiriciler tarafından henüz pek uygulanmayan bu melezlendirmelerin ülkemizde yaygınlaşmayışının temel nedenleri: bu kuşların doğal yasama alanlarının coğrafi uzaklığı dolayısıyla az bulunuşu, tropik kus oluşları ve fiyatlarının yüksekliğidir.

    noimage

    Venezüella ve Trinidad kökenli olan kırmızı isketelerin bedenlerine egemen olan renk kırmızıdır. Bununla birlikte baslarında siyah tüyleri bulunur. Bu isketelerin kırmızı kanarya ile çiftleşmesinden çoğunlukla çok hös renkli melez yavrular elde edilmektedir. İsketenin kırmızı rengi, olduğu gibi melez yavruda görülür. Siyah tüyler ise yoğunluğunu yitirir. Bu tür iskete melezleri renk açısından olağanüstü güzellikte oldukları gibi çok üstün bir ötüşe de sahiptirler.
    noimage
    Çünkü babaları olan kırmızı isketenin ötüşü de son derece melodiktir ve bu niteliğini yavrusuna geçirir. Buna karsın dişi melez yavrular her renkte görülebilirler ve ötmezler. Kırmızı İskete X Kanarya çiftleşmesinden elde edilen yavruların büyük çoğunluğunun erkek olusu, ticari açıdan bir şans sayılabilir. Erkek yavru melezler iki yıl boyunca elde tutulmalı ve üretkenlikleri tespit edilmelidir. Bunlar tekrar üretimde kullanıldıklarında çok güzel yavrular kazandırırlar. Ancak bu kuşlar pek ucuz olmadıkları gibi özel bakim ve beslenme isterler. Bulundukları yer daima ayni ısıda tutulmalı ve başaklı tohumlarla beslenmelidirler.

    noimage
    Kuzey Amerika kökenli Kırmızı Amerikan İsketesinin yalnızca erkeği kırmızı renktedir, dişinin yalnızca gagasında ve kanat tüylerinde kırmızı renk görülür. Orta ve Güney Amerika kökenli olan diğer Amerikan isketeleri: Mecellen, Karabaşlı Amerikan İsketesi ve Gelin İsketesi'dir. Bunlar da kanarya ile çiftleştirilmiş ve melezleri elde edilmiştir. Melezlendirmede genel kurallar daima geçerlidir. Evcilleştirme, uygun koşullarda uygun besinle yetiştirme, karsı cinsten kanaryaya alıştırma ve olabildiğince geniş çiftleşme ortamı. Bunlar sağlandığında melezleşmede basari oranı daima yüksektir. Bununla birlikte birkaç kez melezlere çiftleşmesini basarıyla gerçekleştirmiş yabanıl kökenli kuşların normal çiftehanelerde verimli olması mümkündür.

    noimage
    Adi geçen isketelerin aşağı yukarı hepsinde, kiminde sari, kiminde siyah renk daha baskın olmakla birlikte her iki renk de görülür. Yetiştiriciler bu isketelerden yararlanarak siyah kanarya üretmek istemişlerse de amaçlarına ulaşamayıp vazgeçmek zorunda kalmışlardır. Çünkü hemen hemen tümüyle siyah olan Bolivya İsketesi'nde bile sari renk bulunmaktadır. İste bu renk geni nedeniyle, ayni geni bulunduran kanaryalarla yapılan çiftleşmelerde, sari renk melezlerde belirginleşerek ortaya çıkmaktadır. Ayrıca elde edilen melezler fazla üretken de sayılmazlar. Sonuç olarak bu üretim pek verimli olmamaktadır.

    Genel olarak bakıldığında isketelerden elde edilen melezlerin hemen hepsi güzel ve sevimli kuşlardır. Büyük bir kısmi gerekli eğitimi gördüklerinde iyi öterler. İyi bir bakımla uzun süre yasarlar. İskete ve melezlerinin beslenme bölümünde belirtilen karma yemle beslenmesini, yeşilliğe gereksinme duyanlarının bu ihtiyacının karşılanmasını önemle hatırlatırız.

    Kaynak: Tunceli Altinköprü
#17.04.2009 20:54 0 0 0
  • Konu: Serçeler
    Serçeler Serçe ile iglili Bilgiler Serçe Bakımı Serçelerle ilgili HerşeySerçeler:


    50 kadar türü ve alt-türü Avrupa, Asya ile Afrika kıtasında yerli kuş olan, Amerika ile Avustralya'ya ise sonradan götürülmüş bulunan serçegiller (Passer), orta uzunlukta,
    kuvvetli ve hacimli gagası, enli kanatları, kısa veya en fazla orta uzunlukta kuyruğu olan güçlü yapılı ispinozgillerdir. Erkekle dişi kuşun rengi arasında çok kere büyük fark vardır.
    Serçelerin en iyi bilineni şüphesiz «evcil serçe» dir (Passer domesticus). Bunun kafasının önü ve tepesinin ortası kahverengimşi - gri; gözlerden enseye kadar uzanan bir şerit ve ense koyu kestane rengi; yanaklar, kulak bölgesi ve boynun üst yanları beyaz; çene, gerdan ve gırtlağı örten geniş bir leke siyah; karın bölgesi beyaz; sırtı özellikle kahverengidir. Bütün renkleri daha sönük olan dişi evcil serçe erkeğinden, bilhassa gerdan bölgesinin açık gri olmasıyle ayrılır.
    Ortalama 15 santim uzunluğundaki evcil serçe, akraba bir tür barındıran İtalya dışında bütün Avrupa'da, Sibirya'da, Tunus, Cezayir ile Fas'ın kuzey bölgelerinde yaşar. Aynı türden başka çeşitlere Kuzey Afrika ile Asya'da rastlanır.
    Evcil serçe'nin bir özelliği, bulunduğu her yerde insanlarla sıkı bir ilişki kurmasıdır. En kalabalık şehirlerde olduğu gibi, ekin tarlalarıyle çevrili olması şartıyle en tenha köyde de yaşar. Tam manasıyle yerli kuştur. Yaşadığı şehrin dışına çıkmadığı gibi doğduğu bölgenin sınırlarını da aşmaz. Son derece arkadaş canlısıdır. Ancak çiftleşme zamanında çiftler meydana getirdiği halde, sürüden ayrılmaz. Serçe çiftleri çok kere yan yana ürerler, erkek evcil serçeler, bütün kıskançlıklarına rağmen, dişileri kuluçkada otururken soydaşlarının arkadaşlığını ararlar.
    Evcil serçe görünürde güçlükle hoplar. buna rağmen oldukça hızlı yol alır. Uçuşu da zahmetlidir, hızlı hızlı kanat çırparak çoğunlukla düzhat üzerinde uçar ve pek uzağa gitmez. İnsanların huyunu ve âdetlerini pek çabuk öğrenir.
    Evcil serçe bir yazın içinde çok kere 3-4 kere yavru çıkarır. Binalardaki oyuklarda, ağaç kovuklarında, kırlangıç yuvalarında, çalıların ve ağaçların dallarında yuva yapar. 5-6 yumurtası kahvemsi veya mavimsi veya kızılımsı beyaz zemin üzerinde kahverengi veya kül rengi noktalı veya beneklidir.
    Evcil serçe, özellikle çöplerle beslendiği şehir sokaklarında insanlara zarar vermez, fakat tahıl tarlalarıyle depolarında taneleri bahçelerde ise kümes hayvanlarının yemini yemesi, toplanmış ekinlere pislemesi, bahçelerde meyva ağaçlarının tomurcuklarım, sonra da meyvalannı yemesi sebebiyle epey ziyana sebep olur.
    Evcil serçe kolay evcilleştiği halde, kafes kuşluğuna elverişli değildir. Almanya'da bir öğretmen bir dişi evcil serçe'yi serbest halde eveilleştirebilmişti. Kuş «Piper» diye seslenilince geliyor, öğretmenin yanına veya kucağına konuyor, aynı yakınlığı ailenin öbür üyelerine de gösteriyor, evlerinde serbestçe dolaşıyordu. Hatta bir keresinde yeni yeni uçmaya başlayan yavrularını da getirmiş ve bunlardan birini öğretmenin kızının avucunda beslemişti.
    İspanya, Kuzey Afrika, Anadolu ve Balkan yarımadası «bataklık serçesi» nin (Passer hispaniolensis) yurdudur. 16 santim uzunluğundaki bu serçenin başı, şakakları ve ensesi kestane tonlu kızıl kahverengi, gözünün üzerinden geçen bir çizgi siyah, yanaklarmdaki bir leke, kulak bölgesi ve boynunun üst yanları beyaz, çenesi, gerdanı, boynunun alt yanlan, omuzları ve sırtı siyah, kanatlarıyle kuyruğu koyu kahverengidir. Davranış itibariyle evcil serçe'ye çok benzerse de akrabasından daha çabuk uçar ve uçuş halindeyken gayet sık sürüler meydana getirir. Bu tür haklı olarak hiç sevilmez. Meselâ, çok kalabalık sürüler halinde dadandığı Mısır'ın pirinç tarlalarında büyük zararlara sebep olur.
    Kuzey ve Orta Avrupa evcil serçe'den başka, aynı ailenin 14 santim uzunluğundaki bir başka üyesinin: «dağ serçesi» nin (Passer montanus) yurdudur. Bunun tepesi, şakakları ve ensesi kızıl kahverengi, tepesinin dışındaki kısımları beyaz olan kafasının kulak bölgesindeki bir leke siyahtır. Bu leke sayesinde evcil serçeden kolayca ayırt edilebilir. İki türün rengi bunun dışında birbirine çok benzer.
    Dağ serçesi, kuzeyde 68 derece kuzey enleminden Akdeniz'e kadar, bütün Avrupa'da ve Japonya ile Çin'e kadar Kuzey Asya'da yaşar. Evcil serçe'den farklı olarak açık tarlalarla yapraklı ağaç ormanlarını tercih eder ve ancak kışın insanlara yanaşır. 5-7 tane olan yumurtaları da evcil serçeninkilere benzer. Erkek kuşla dişisi sırayla kuluçkaya otururlar.
    «Kaya serçesi» (Petronia petronia), çok daha uzun kanatları, ince ve hemen hemen düz gagasıyle gerçek serçegillerden ayrılır. Renk olarak türlü tonlarda kahverenginin, grinin ve beyazın karışımıdır. Başıyle ensesinde bir sürü yan yana çizgi dikkati çeker. Kuşun uzunluğu 16 santimdir. Daha çok Orta ile Güney Avrupa'da yaşayan bu türün, Kuzey Batı Afrika'yla Asya'nın büyük bir
    kısmında alt - türleri bulunur. Kaya serçesi uçuş tarzı bakımından da akrabalarından ayrılır. Hızlı uçuculardandır, bir yere konmadan önce bir süre kanatları iki yana açılmış vaziyette havada kayar ve bu bakımdan serçelerden çok çaprazgagaları ha tırlatır.
    Esaret hayatında çabuk evcilleşir, başka kuşlarla da iyi geçinir, hatta ürediği dahi görülmüştür. İspanya' da kitle halinde yakalanıp yenilir.
#17.04.2009 20:39 0 0 0
  • Bi Çift Tavşan Bakmaya Başladığınızda Seneye Oda Dolusu Tavşanınız Oluyor. Hayatımda Böyle Hızlı Üreyen Hayvan Görmedim.

    Sunum İçin TeşekkürLer Yararlı biLgiLer Ablam
#17.04.2009 20:26 0 0 0


  • Bende Zamanında Muhabbet Kuşu Besleyenlerdenim. Çok Tatlı Bir Hayvan Öldü Bütün Gün Ağlamıştım.

    Burdakilerde Çok Tatlılar Sunum İçin Teşekkürler.


    Konu HayvanResimlerine Taşınmıştır.
#17.04.2009 20:21 0 0 0
#17.04.2009 20:15 0 0 0
  • Evcil Hayvanlar Hayvanlarımız Sizden Gelenler Güvercinler Miski Öntepe Miskinoimage

    Fotoğrafını çekemedim fakat benzeri hatta birebire aynısı gaga paçalar Kanat Göğüs BireBir Aynısıdır.

    Kendisi Hanımdır.

    Koca Arıyorum Şimdi Ona
#16.04.2009 22:12 0 0 0
  • Ya Üstad Sen Nasıl Bir İnsan'sın. Sakın Ölme Öldüğün Gün En Çok Yaslı Olduğum Gündür.

    Ellerinize Sağlık Hanımlar.
#16.04.2009 18:05 0 0 0
  • İyi Besleme ve Düzenli İlaçlarla Sağlam Yapıda Olabilecek Bir Köpek.
    Beslenme Konusunda Eksiklikler Olursa Çok Cılız Kalacaktır Eminim.

    Bende Çoban Köpeğine Benzettim.
    Hatta Memleketimde Mastik Deniyor Bunlara.. Farklı Şekilde ve Gündüz Fotoğrafı Olsaydı Daha Net Birşeyler Söylerdim
#16.04.2009 16:42 0 0 0
#16.04.2009 16:39 0 0 0
  • Köpekler Çıkar Ringe. Ringe Umursamazcasına Kapıştırılır. Kaybeden Köpeğin Sonu Yap Çöp Kutusudur Yada Boşluk Bir Arazidir.

    Sadece Köpek Dövüşleride Değil Üstelik Horoz Dövüşlerinede Rağbet Çok Memleketimizde. Hayvan Sevenler Birliğinin Başlıca Sorunudur Bu. Yapılan İş En Büyük İnsanlık Ayıbıdır.
    Tabi Bunların Yapılmasında ve Göz Yumulmasına Rol Oynayan Göz Yumanlara Nekadar İnsan Denirse..
#16.04.2009 16:37 0 0 0
#16.04.2009 16:18 0 0 0
  • Akdeniz Marşı Flüt Notalari Notalardo-sol-fa-mi-fa-re-do sol-la-si-do-si-la-sol sol-sol sol-la-sol-fa-mi-sol sol-re-mi-fa-mi-re-do
#16.04.2009 16:11 0 0 0
  • Formmail hazırlama php formmailGelin php ile bir formmail hazırlayalım.


    Adım 1: Formmail Sayfası Oluşturma
    Öncelikle bir form sayfası oluşturacağız. Buradaki seçenekler isteklerimize göre kolaylıkla eklenecek ve bu mail.php dosyamızda bir değişiklik yapmamızı gerektirmeyecek. Aşağıda örnek bir formmail kodları yeralmaktadır.


    <table width=400>
    <form action=mail.php method=Post><tr><td>
    İsminiz:</td><td><input type=text name=isminiz size=20></td></tr>
    <tr><td>Mail Adresiniz:</td><td><input type=text name=mail_adresiniz size=20></td></tr>
    <tr><td>Ürün Seçin:</td><td><select name=urun>
    <option value=Urun1>Urun1
    <option value=Urun2>Urun2
    </select></td></tr>
    <tr><td>Ek Seçenek:</td><td><select name=secenek>
    <option value=secenek1>Seçenek1
    <option value=secenek2>Seçenek2
    </select></td></tr>
    <tr><td></td><td>
    <input type=submit value=Gönder></td></tr>
    </table>

    Yeni bir seçenek daha eklemek istediğimizi düşünelim, mesela şirket ismini isteyelim. Bunun için eklemek istediğimiz bölgeye

    <input type=text name=Sirket size=20>

    satırlarını eklememiz yeterli olacak.
    Adım 2: Php ile formmail gönderme

    Form sayfamızı hazırladığımıza göre sıra formu gönderecek php dosyasını oluşturmaya geldi. Bu dosya ile post şeklinde gelen tüm verileri mail adresine otomatik olarak göndereceğiz. Hangi mail adresine gideceğini ise şube tanımları yaparak belirleyeceğiz. Formu dolduran şahıs hangi şubeyi seçmişse mail o adrese gönderilecek. Şimdi kodlara geçelim:


    <?
    //24-08-2004 Gezginler.Net
    $mailadresi="email@adresiniz.com";//kendi mail adresiniz

    function kontrol( $key ) {
    return( preg_replace(array( "\r", "\n", "%0a", "%0d", "Content-Type:", "Mime-Type:", "bcc:","to:","cc:" ), "", $key ) );
    } //zararlı kullanımları engelleme fonksiyonumuz

    $mesaj = "<table width=500 border=0>"; //tablo oluşturuyoruz
    while (list($key, $val) = each($HTTP_POST_VARS)) { //burada verileri topluyoruz
    $key=str_replace("_"," ",$key); //değişkenlerdeki _ ları çıktıda göstermiyoruz
    $key=kontrol($key); //verileri filtremizden geçiriyoruz
    $mesaj .= "<tr><td><b>$key</b></td><td> : $val</td></tr>";
    }
    $mesaj .= "</table>";

    $header .= "From: " . $mail_adresiniz . "\n";
    $header .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-9\r\n";
    $konu = "Formmail Bilgileri";
    mail($mailadresi, $konu, $mesaj, $header)or die("Mail gönderilemedi.");//burada ise mail gönderiyoruz

    echo "Mail başarıyla gönderildi. Teşekkür ederiz";//mail sonrası mesaj

    ?>


    Yukarıdaki kodları mail.php olarak kaydedin ve formmail sayfamız ile aynı klasöre yerleştirin. Böylece kullanışlı bir formmail sayfası hazırlamış olduk..
#16.04.2009 15:52 0 0 0
  • Hayvan Hakları Hayvanlara Yapılan Yanlışlar İnsanların Doğaya Olan Zararları Çevremizi Koruyalım Doğamızı Koruyalımnoimage

    Hayvan Hakları ile ilgili araştırma yaparken çeşitli forum ve yorumları okudum. Durum yer yer sevindirici, bazen ise tüyler ürpertici İşte buyurun;

    Milyonlarca insanın açlık, hastalık, fakirlik ve en önemlisi adaletsizlik yüzünden acı çektiği bir dünyada, kendilerini hayvanların korunmasına, beslenmesine ve haklarına adayanları anlamıyorum, hayvan haklarını korumaya harcayacağınız enerjinizi ve paranızı ihtiyacı olan insanlara harcamaktan neden çekiniyorsunuz? Bazen tüm bunların gösteriş olduğunu düşünüyorum

    Böyle bir görüşü okuduktan sonra soruyorum kendime; Şimdi nasıl bir yazı yazmalıyım?

    Evet, insanların yaşadığı 4 kıtada da fakirlik, adaletsizlik ve hastalık var. Bunlar sadece bizim ülkemize özgü sorunlar değil elbette. Peki, bu sorunların varlığı yüzünden hayvan haklarını ve onların korunma haklarını hiçe mi saymalıyız? Kusura bakmayın, biz yokuz!

    Bizim gibi düşünenler için buyurun; dünyada ve Türkiye de hayvan hakları dosyası İnsan olduğumuzu biraz daha anlamak için


    Dünya onların hakları olduğunu kabul etti

    Avrupa Topluluğu üyesi olan devletler 13 Aralık 1968 tarihli Uluslararası Taşımada Hayvanların Korunmasına ilişkin Avrupa Anlaşmasını, 10 Mart 1976 tarihli Tarımsal Hayvan işletmelerindeki Hayvanların Korunmasına İlişkin Avrupa Anlaşmasını yaptı. Hemen bir yıl sonra 21-23 Eylül 1977'de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra'da Hayvan Hakları konusunda bir uluslararası toplantı düzenlendi ve bu toplantıda "Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul edildi. Bildirge, Paris'te UNESCO Evi'nde 15 Ekim 1978 tarihinde de törenle tüm dünyaya duyuruldu. Evet, tüm dünya ülkelerine hayvanların da yaşamak için hakları olduğu duyuruldu. Tüm dünya toplumsal, ahlaki ve vicdani açıdan, hayvan varlığının, canlı olarak değerlendirildiği bir perspektifle tüm hayvanların yaşamlarının güvence altına alınması yolunda önemli mesafeler aldı. Almanya, İsviçre, Avusturya, Hollanda, İsveç gibi ülkeler hayvanları koruma kanunlarını çıkardılar ve bu kanunların uygulanması kapsamında çok titiz çalışmalar yaptılar. Özellikle Almanya bu yasada yaptığı bazı değişikliklerle, bu korumanın kapsamını daha da genişletti.

    Geç oldu, güç oldu

    Gelişmiş düzeyde olan bir çok ülke, hayvan hakları sorununu kanunlar çerçevesinde çözerken,Türkiye ye dönüp baktığımız da ise yıllar sonra dahi olsa 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası nın nihayet 24 Haziran 2004'te kabul edildiğini görüyoruz. Kanun çıktı çıkmasına ama yine de bir yerde sorun var. Tarihe dönüp baktığımızda araştırmalarımız sonucu gülümseten olaylara rastlıyoruz.

    Çünkü hayvan sevmek bir insanlık vasfıdır

    Geçmişte gerek Selçuklu, gerek Osmanlı döneminde hayvanlara büyük bir sevgi gösterilmiş.Hayvanlar yararına bir çok vakıflar kurmuş, yaşlı hayvanların ömürlerini tamamlayabilmeleri için büyük otlaklar vakfedilmiş, cami, medrese ve konakların cephelerine sanat eseri niteliğinde kuş evleri eklenmişlerdir. Osmanlı Ülkesini gezen yabancıların seyahatnamelerinde, Türklerin hayvansever üstün insanlık vasfından büyük bir hayranlıkla söz edildiği görülmekte. Ne müthiş bir mutluluk değil mi?

    Dünya da neler oldu

    Şimdi biraz dünyaya açılacağız. Elbette duyarsızlık yada katliamlar sadece Türkiye sınırları içerisinde olmuyor. Araştırmalarımız sonucunda derlediğimiz bazı olayları olduğu gibi aktarıyoruz.

    25.000 Dolar tazminat

    New Orleans Katrina kasırgası sonrasında çeşitli bölgelere yardıma giden insanlar arasında bulunan evcil hayvan sahipleri de vardı. Bu insanlar evcil hayvanlarını toplu bir şekilde Beauregard Orta Okulu, St. Bernard Lisesi ve Sebastien Roy İlkokulunun bahçelerine bıraktılar fakat işleri bitip döndüklerinde gördükleri manzara inanılmazdı. 33 köpek ve 2 kedi bırakıldıkları yerde ölü olarak bulunmuştu, köpeklerden en az üçü kesin olarak vurularak, diğerleri de darp edilerek öldürülmüşlerdi. Hayvan sahiplerinden Bayan Bozes mahallenin şerifini ve onun memurlarını olaylardan sorumlu tuttu. Davanın açılmasından sonra davayı açan hayvan sahipler mahkemede gözyaşları içinde hayvanların çekilmiş fotoğraflarını mahkeme heyetine sundular. Hakim, şerif ve memurlar hakkında inceleme başlatılmasına ve 25.000 dolar tazminat ödemelerine karar verdi.

    ISAR (International Society for Animals Rights)

    1959 yılında kurulan ISAR, adı içerisinde Hayvan Hakları sözcesinin ilk yer aldığı organizasyon olma niteliğini taşıyor. Hayvanların adaletsizce suistimal edildiğini ve onlara acı çektirildiğini gözler önüne sermek amacıyla kuruldu. Kuruluş üyeleri hayvanların haklarının verilmesi gerektiği çünkü onların haklarını alacak güçte olmadıkları üzerinde mutabakata vardı.

    Harvard Üniversitesi 1982 yılında ISAR ın amaç ve stratejisini içeren hayvan hakları hareketi nin derinlikli çalışmalarına ve konu hakkındaki analizlerine sponsorluk etme kararı aldı. Bu kararda etkin rol oynayan şey ise ISAR ın ciddi ve planlı çalışma prensibiydi.

    New York sokaklarında hayvan kıyımı

    Amerika da her yıl nüfuslarının çoğalması nedeniyle binlerce sahipsiz kedi ve köpekler itlaf ediliyordu. Yıllarca bahar temizliği gibi binlerce sahipsiz kedi ve köpeği öldüren Amerikan hükümeti ISAR ın istikrarlı eylemleri ve toplumu bilinçlendirme kampanyaları sayesinde artık onları öldürmüyor.
    Her yıl onların aşılarını yapıp, kısırlaştırıyor.

    IARL (Institute for Animal Rights Law )

    Hukuksal bilgi, analiz ve hayvan hakları hareketlerine rehberlik etmek amacıyla kurulan Hayvan Hakları Hukuk Enstitüsü temel amaçlarını şu şekilde sıralıyor;

    * Tüm eyalet kanunlarında ve federal kanunlarda hayvan hakları ile ilgili yasal düzenlemeleri sağlamak,
    * Tüm yasal yolları kullanarak hayvan hakları ve yardımlaşma organizasyonlarını düzenlemek,
    * Tüm hukuki davalarda bilirkişi görevini yerine getirmek,
    * Hayvan hakları ile ilgilenen tüm hukuk öğrencilerini de kapsayan seminer,sempozyum, ders ve çeşitli literatürü hazırlamak.

    Ayrıca New Jersey eyaleti Newark şehri Rutgers Hukuk Okulunda Hayvan Hakları Hukuk Merkezi (Animal Rights Law Center) kurulmuştur. Yine bu merkezde hayvan haklarının ihlali ile ilgili davalarda boy göstermektedir.

    İşte Türkiye

    Yukarıda da belirttiğimiz üzere ülkemizde de gecikmeli bile olsa TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe konan hayvan hakları yasası var. Şimdi size bunu madde madde yazmak yerine bazı örnekler vermek istiyoruz. Kanunlar çerçevesinde yapılması gerekenleri elbette çok iyi biliyoruz ama yapılmaması gerekenlerin ne olduğunu, bunlar yapıldığı zaman (kanunu çiğneme) nasıl cezai müeyyide uygulandığını ( yada uygulanıp uygulanmadığını) inceleyeceğiz.

    Köpekler preslendi

    Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali için Kars Belediyesi, köylerden getirilip kent merkezine bırakılan başıboş köpekler için temizlik operasyonu yapmış. Ama ne operasyon! Doğan Haber Ajansından Mukadder Yardımcıelin Karsta elde ettiği olay anı görüntüleriyle birlikte bildirdiğine göre; Kars Belediyesi çöp araçlarına atılan sokak köpekleri henüz can çekişirken çöp sıkıştırma manivelası ile preslenmiş. Köpekler çığlıklar ve kemik sesleri arasında öldürülmüş. Olayla ilgili olarak Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Çanakkale temsilcisi Sitare Şahin Kars Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş. Ne olacak hep beraber göreceğiz.

    Başkent te utanç

    İngiliz The Guardian Gazetesi nin köşe yazarı Alexander Chancellor Türkiyeyi ziyareti dönüşünde Mamak da yaşanan köpek katliamı haberi ile ilgili yorumları Daily Telegraph Gazetesinden okur ve belediye görevlilerinin pis olduklarına inandıkları köpeklere işkence ettiğinin ve öldürdüğünün gazetede yazılı olduğunu ifade eden Chancellor, bu olayın kendisinde Türkiyenin AB üyeliğine hazır olup olmadığını sorgulamasına neden olduğunu söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı ve çevre ile ilgili resmi kuruluşlar hayvan katliamıyla ilgili sessizliklerini hala koruyor.


    Kuduz aşısı pazarı yaratılıyor
    Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin haberine göre İçişleri Bakanlığı genelgesinde Ülkemizdeki kuduz riskli temas vakalarının % 90 civarındaki kısmını başıboş sokak köpekleri ve kediler oluşturmaktadır. ifadesi ile özetlenmiş. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesinde sokak hayvanı kaynaklı kuduz riskinin bulunduğu tek ülke. Ayrıca TVHB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaşın Basın Açıklaması durumun görünen diğer ciddiyetini gözler önüne seriyor; Sağlık Bakanlığının yalnızca kuduz aşısı için ödediği kaynak on triyondur. Halbuki hükümet kuduz aşısına ödediği miktarın yarısı kadarını sokak hayvanlarının rehabilitasyonuna ayırsa bu vakalar yaşanmayacak ve bu kadar kaynak yurtdışına gitmeyecektir. Yaşanan olaylar sanki kuduz aşısı pazarı oluşturulmak isteniyor sonucuna getirmektedir.

    Köpek katliamı Alman basınında

    Türkiye'de köpeklerin öldürülüp çöp toplama yerlerine atılmaları Alman basınında yer aldı. Berlin'de yayınlanan yüksek tirajlı Berlin Gazetesi, Türkiye'de turizm sezonun başlamasına kısa bir süre kala yetkililerin sokakları köpeklerden temizlemek için öldürme yolunu seçtiğini yazdı ve arka sayfasının neredeyse tamamını Türkiye'de katledilen köpekler ile ilgili habere ayırdı.

    Soyunmak mı lazım

    Bu okuduklarınız araştırmalarımız sonucu bulduğumuz haberlerin sadece bir kaçı. Düşünün ki tarihiyle, coğrafyasıyla, İstanbul, Ankara gibi şehirleriyle hem turizm hem de siyasi açıdan dünyanın gözünün üstünde olduğu bir ülke burası. Büyükşehir Belediyeleri köpekleri pis diye, gece havladı diye, kuduz diye, üreyip çoğalıyor diye canlı canlı çöp kamyonlarında presleyebiliyor. Dünyada PETAnın bazı eylemleri için soyunup kürk mağazaları önünde eylem yapan yıldızları (belki de sırf çıplak oldukları için) resimli haber yapan yazılı medya, ana haber bültenlerinde seksi kızların danslarını, yada magazin olaylarını haber diye verebiliyorken, çoğalıyorlar diye canlı canlı gömülen sokak hayvanlarına yer vermiyor. Belki de haber değeri yoktur ne dersiniz? Zaten alışa gelmiş, olağan olaylar olduğundan mı sizce?

    Yoksa biz de mi soyunsak?

    Sadece kanuni değil, hem vicdani hem ahlakî sorumluluk

    TBMM Genel Kurulunda dünyanın birçok ülkesinde, toplumsal, ahlakî ve vicdani açıdan tüm hayvanların yaşamlarını ve onların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı korunmalarını ve onlara kötü muamele edilmesinin önlenmesini güvence altına alan kanunlar çıkartılıp uygulanmaya başlandığını, geleneklerinde hayvan sevgisi olan ülkemizde şimdiye kadar böyle bir kanunun çıkarılmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu, ayrıca, gerek Avrupa Birliği mevzuatına uyum, gerekse taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler bağlamında da böyle bir kanunun çıkarılmasının ülke olarak yükümlülüğümüz olduğu söylenmiş ve kanun nihayetinde çıkarılmıştır ama her açıdan yetersizdir!

    Sevmek zorunda değilsiniz

    Evet, yıllar sonra rötarlı olarak yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu yetersiz olmasına yetersiz ama yaşanan olayları inceledikçe insanın aklına Belediyeler veya diğer ilgili (ilgisiz) kurumlar sanki böyle bir kanun yokmuş gibi hareket ettiği düşüncesi geliyor. Bu kanunu sadece kanun olduğu için değil, hayvanların haklarını savunmak için eylem yapan sivil toplum örgütleri, hayvanseverler ve ilgili dernekler sesini azıcık yükselttiğinde kıyamet kopuyor. Bu seferde hayvanseverler sansasyon yaratıcılar olarak algılanıyor. Kimse hayvan sevmek zorunda değil elbette ama

    Ama öldürmeyin

    15 Ekim 1978'de Paris UNESCO Evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesine göre; Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez

    Son

    Sizlere, siz hayvanseverlere, hayvanseverden öte yaşayan her canlıya saygılı ve duyarlı olan sizlere, hayvan haklarının dünya ve Türkiyede ki son durumunu, yaşanan olayları ve sonuçlarını özetlemeye çalıştık. Daha çok araştırma yapıp yazsak kitap olur ama inanın çok satanlar listesine girmez. Araştırmalarımızı başından sonuna kadar okuduğunuzda dikkatinizi çeken en önemli şeyin dünyada da kıyım, itlaf gibi olaylar yaşandığı ancak bunun kanunlar çerçevesinde ağır para cezalarıyla son bulduğu dikkatinizi çekmiştir. Gelin görün ki bizde henüz tanık olmuşluğumuz yok. Bizde kanun var, uygulama yok. Hani olurda yarın bir gün AB yolunda biri karşımıza çıkar ve sizin hayvan hakları ile ilgili kanunuz yok mu? diye sorarsa başımız öne düşmesin diye mevcut bir kanun var çok şükür. Ne diyelim, umarız bir gün yine böyle bir yazı hazırladığımızda sonu daha mutlu biter
#16.04.2009 15:36 0 0 0
#16.04.2009 15:25 0 0 0
  • Rica Ederim.
    Not Olarak Eklemek İstediğim Birşey Var.
    Hünkarı Bakımı En Zor Güvercinlerden Birtanesidir.
    Gagası Küçük Olduğu İçin Günde 20 Buğday Ya Yer Yada Yiyemez. Eğer Hünkâri Bakıyorsanız Bir Yemliğiniz Olmalı.

    ve Bir Konu Daha Var.
    Yine Hünkârilerin Gagaları Küçük Olduğu İçin Yavrularına Bakamazlar.
    Bi Çiff Yobaz Posta Bulundurmanız Yumurtalarını Değiştirmeniz Yeterli Olacaktır.
#16.04.2009 15:19 0 0 0