Başlıca hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışında uygulanan ancak eklem ve yumuşak dokuları etkileyebilen aletlerle tedavi etme yöntemi olarak tanımlanan fizik tedavinin amacı kişinin günlük yaşam, romatizma gibi hastalıklar veya kaza sonucunda günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan vücut fonksiyonlarının kaybolması veya azalması halinde; hastayı fizik tedavi, egzersiz, eğitim ve diğer tedavi tekniklerini kullanarak, mümkün olan en fonksiyonel düzey getirmek. Bu anlamda fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastanın tedavisinde bir bütün olarak düşünülmektedir.
REHABİTİLASYON NEDİR ?
Kişinin doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş veya limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktadır.
-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama Yöntemleri
Hot Pack tedavisi
İçine silikat jeli doldurulmuş plastik yada su sızdırmaz kumaş torbalardır. Kronik burkulma ve yaralanmalarda, kırık, siyatalji, nevralji, kronik selülit ve romatizmal hastalıklarda kullanımaktadır.
Cold- Pack tedavisi
Soğuk tedavisi, sportif sakatlıkların tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemlerinden biridir. Soğuk tedavisi yaralanmadan sonraki ilk 48-72 saat içinde yapılmalıdır. Soğuk uygulama ile yaralanan bölgede kan akımı azalır. Dolayısıyla kanama azalır. Ağrı azalır. Tüm spor yaralanmalarından veya sakatlanmalarından sonra şişlik ve kanamaya ait işaretler kaybolana kadar soğuk tedavisi yapılmalıdır.
Tens ( Transkutan Elektrik Sinir Stimulasyonu )
TENS, alçak frekans ve yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrod altlarında kasların hareketi görüecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vucüt ağrı kontrol sistemini harekete geçirir. Endorphine gibi vucüdun ağrı hafifletici ve vucüttaki kan dolaşımını arttırıcı maddelerin üretimi artar.
Ultrason
Yüksek frekanslı ses dalgaları üreten cihazlardır. Ses dalgaları derin dokularda ısı artışı sağlar, bu yolla o bölgedeki damarlarda genişleme, dolayısıyla beslenme ve iyileşmeyi hızlandırır.
Fluidoterapi
Özel termostatik bir kap içerisinde ısıtılmış katı partiküllerin sıcak hava ile birlikte hastaya uygulanmasıdır. El ve ayak eklemleri için uygundur.
İnfraruj Işınlar (IR)
Işınlama ve ışık enerjisinin, deride ısı enerjisine dönüşmesi ile etki elde edilmektedir. Kas spazmının çözülmesinde, organize olmuş apselerin yumuşatılmasında kullanılır.
Traksiyon
Özel bir alet yadımıyla omurları birbirinden uzaklaştırma yöntemidir. Ayrıca traksiyonlar, bel kaslarının kasılmalarına bağlı olarak oluşan bel ağrıları da düzeltilebilmektedir.
Parafin Banyosu
Katı parafin ile sıvı mineral yağın karıştırılması ile elde edilen karışım, termostatik kaplarda ısıtılarak ellere ve ayaklara uygulanır.
Biofeedback
Biofeedback, kas aktivasyonunun istemli kontrolünün sağlanması amacıyla kullanılan değerli bir araçtır. Hastaların kasından gelen myoelektrik sinyalleri büyüterek görsel ve işitsel sinyaller oluşturur ve bunları anlaşılabilir bir yapıya dönüştürür. Bu sayede zayıflayan kasları eğitmek, hiperaktif kasları gevşetmek mümkün olmaktadır. EG biofeedback immobilizasyon, eklem cerrahisi ve kontraktür nedeniyle oluşmuş kas zayfılıklarını gidermek amacıyla kullanılmaktadır.
Magnetoterapi
Magnetoterapi, vücudun savunma sistemini güçlendiren, hücre yıkımını yavaşlatan, hücre yenilenmesini hızlandıran ve bu sayede vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlayan girişimsel olmayan bir tedavi yöntemi ve bir yaşama biçimidir. Tedavide oldukça geniş bir uygulama alanı olması, kolay uygulanabilirliği, doğal bir metod oluşu ve yan etkisi olmaması, magnetoterapiyi oldukça önemli kılmaktadır.
Egzersiz
Sağlıklı bir bünye ve sağlığınızı koruyarak kilo vermek için egzersiz yapmalısınız. Romatem Sağlıklı Zayıflama ve Egzersiz Ünitesi’nde fizyoterapistlerimizin gözetiminde, diyetisyenlerimizin verdiği programa paralel kişiye özel kareketliklik programı oluşturulmaktadır.
-Nörolojik Rehabilitasyon
Sinir sistemi bir çok hastalıktan etkilenir. Yaralanmalar, dejenerasyonlar, yapısal defektler, tümörler ve dolaşım problemlerin bir çoğu sinir sistemini harab eder. Beyin kanamaları, kafa travmaları, inmeler, beyin tümörleri, omurilik yaralanmaları sonucu oluşan felçler, multipl skleroz gibi çeşitli nörolojik hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile hastanın maksimum fonksiyonel kapasitesine ulaşması sağlanır. “Spastisite” olarak adlandırılan kas sertliklerinin tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, lokal botulinum toksin (botoks) enjeksiyonları ve ortez uygulamaları yapılır. kol ve bacaklarda oluşabilecek sinir yaralanmaları ve karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmalarının tedavisinde fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve ortezler uygulanır. Nörolojik rehabilitasyon programının amacı kişiyi mümkün olan en aktif duruma ulaştırmak, fonksiyonel bağımsızlığını elde etmesine yardımcı olmaktır. Bu nedenle hastalığın getirdiği veya sonradan oluşabilecek problemleri engellemek, en aza indirmek, mümkünse gidermek gerekmektedir.
-Ortopedik Rehabilitasyon
Kırık, çıkık, bağ ve ligaman yaralanmaları, menisküs ve bağ yırtıkları gibi ortopedik problemlerin , omuz, diz ve kalça gibi eklemlere uygulanan artroskopik veya açık cerrahi girişimlerden ve kırıklardan sonra eklemlerin normal hareket ve fonksiyonlarının kazandırılması ile zayıf kas gruplarının güçlendirilmesi, fizik tedavi ve egzersiz programlarıyla sağlanır. Hastalık, kaza, duruş bozukluğu vb. sebeplerle ile normal hareketlerimizin, ağrı ya da çeşitli kısıtlamalar nedeni ile bozulması sonucunda, doku iyileşmesinin tamamlanması, eski haline en yakın formda iyileşme gerçekleşmesi ve ardından eklem hareketlerimizin eski rahatlığına ve kuvvetine ulaşması için iyi bir rehabilitasyon süreci gereklidir. Rehabilitasyonun amacı ortopedik hastalıklarda ve ameliyat öncesi ve sonrasında uygulanan eğitim, fizik tedavi, egzersizler ve gerektiğinde yardımcı cihazlarla sakatlıkları engellemek, fonksiyonları iyileştirmek ve aktif yaşama dönüşü sağlamaktır. Ortopedik rehabilitasyonla hastalara duruş bozuklukları ve iş yeri ergonomisi konusunda eğitim verilir.
-Sporcu Rehabilitasyonu
Sporcu rehabilitasyonun en önde gelen amacı, sporcuların durumunu düzeltmek ve fonksiyonel kayıpların hızla yerine konmasını sağlamaktır. Böylece sakatlanma ve bunu izleyen dönemde hareket azlığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek mümkün olabilecektir. Eklemlerde spor sakatlanmalarına bağlı bağ ve tendon yırtılmaları, kırıklar sonucu oluşan eklem fonksiyon eksiklikleri, menisküs yırtılması, çapraz bağ yırtılması gibi rahatsızlıklar fizik tedavi yöntemleriyle tedavi edilir. Geniş kapsamlı bir rehabilitasyon programını düzenlerken sakatlığın yeri, spor branşının niteliği, sporcunun yaşı, performans düzeyi ve yaralanmadan sonra ortaya çıkabilecek fiziksel kondisyon kaybı gibi öğeleri dikkate almak gerekir. Bu esaslara göre düzenlenecek olan bir rehabilitasyon programının başlıca maddeleri şunlardır: Enflamasyonun önlenmesi Ağrının giderilmesi Eklem hareket açılımının korunması Kas gücünün geliştirilmesi Kassal dayanıklılığın arttırılması
-Pediatrik Rehabilitasyon
Özürlü çocuklarda birçok sorun bir araya gelerek, aile ve çocuk için yaşamı güçleştirir. Bilimsel ve bilinçli yaklaşımla yapılan rehabilitasyon çalışmaları ile, özürlü çocuğun daha bağımsız bir yaşama kavuşması sağlanabilir. Ülkemizde özürlülük oranının % 12.29 olduğu ve bu oran içinde çocuk özürlülerin sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğu dikkate alındığında, pediatrik rehabilitasyon alanındaki çalışmalar büyük önem kazanmaktadır. Pediatrik rehabilitasyon, çocuklarda görülen doğuştan ve sonradan ortaya çıkan kas iskelet sistemi ile nörolojik hastalıkların tedavilerinin planlanması ve uygulanması konularında hizmet verir. Serebral palsi hastalarının yürüme analizi, botoks uygulamaları ve rehabilitasyonu yapılır. Çocuğun duygusal durumu, zihinsel durumu, duyusal/sensorik durumu, motor kapistesi göz önünde bulundurulur. Yapılan tedavide, çocuğun mevcut kapistesinin korunması ve potansiyeli dahilinde günlük yaşama katkıda bulunacak fonksiyonları doğru hareket paternleri ile kazandırmak hedeflenir.
-Obezite Rehabilitasyonu
Obezite vücutta yağ oranının aşırı derecede artmasına bağlı, kilo alımıyla ortaya çıkan, çevresel etkiler, yeme-içme alışkanlıkları ve tüketilen gıdalarla tetiklenen genetik yapıya sahip kronik bir rahatsızlıktır. Vücut ağırlığındaki fazlalığın koroner kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, inme (beyin damarlarının tıkanması sonucunda gelişen felç), uyku apnesi, osteoartrit ve sosyal izolasyon gibi ciddî hastalıklarla olan ilişkisi bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Obezite geleneksel yöntemler ile tedavi edilebilen basit bir fazla kilo sorunu değildir, yüksek sağlık riskleri taşıyan ciddî bir klinik hastalık ve tehlikeli bir toplumsal sağlık sorunudur. Obezite rehabilitasyonunda. hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin başkanı olduğu bir ekip tarafından değerlendirilir. Hastalığa ve hastaya özgü rehabilitasyon programlarıyla kişinin hem kontrollü kilo vermesi sağlanır hem de kilo nedeniyle azalmış veya kaybedilmiş kas-iskelet fonksiyonları eski haline geri döndürülür. Hastanın obeziteye bağlı oluşan kardiyak, eklem ağrıları ve şeker hastalığının gelişiminin engellenmesi sağlanmaktadır.
-Romatizmal Hastalıklar
Romatizmanın esas sebebi, yüzde yüz katiyetle bilinmemektedir. İlmî araştırmalar vakaların yüzde doksanının bir streptokok enfeksiyonunu müteakip husule geldiğini göstermiştir. Streptokok, zincir tarzında bir mikroptur, bademcik iltihabı, kızıl, yılancık ve sinüzit sebebi de ayni mikroptur. Mikrop doğrudan doğruya gidip oynak yerlerinde oturmaz. Önce bir anjin, kızıl veya yılancık, veya üst solunum yollarında herhangi-bir iltihap geçirilir. Hastalık tamamen iyi olur. Aradan 2-3 haftalık bir devre geçer. Bu devrede vücut hazırlanır ve arkasından romatizma belirir.
Romatizmal hastalıklarda fizik tedaviye mutlaka ve mümkün olduğu kadar erken başlanması gerekir. Bu tedaviyi ağrıyı azaltmak, eklemlerin hareketlerini düzeltmek, eklemi çalıştıran kasları güçlendirmek, şekil bozukluklarının oluşumunu engellemek, günlük işlerini daha kolay yapabilmesi için özel teknikler öğretmek, özel aletleri kullandırmak amaçlarıyla yapılır. Bunun için çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Egzersizler yaptırılır. Şekil bozukluklarına mani olmak için kalıplar uygulanır. Uygun cihazlar, baston ve koltuk değnekleri belirlenir. İş ve uğraşı tedavisi uygulanır. Gerekiyorsa işe dönüş eğitimi ve iş değiştirme ve duruş eğitimi verilir. Başka bir deyişle hastaya hastalığı ile yaşama ve çalışma öğretilir. Kaplıca tedavisine romatizmanın cinsine, dönemine ve hastanın başka hastalıklarının olup olmamasına göre karar verilir.
-Ağrı Tedavisi (ağrılar)
Bel ağrıları
Bel ağrısı çok yaygın bir hastalık olup teşhis ve tedavisi özellikler arzeder. Ağrı bazen haftalar hatta aylarca sürmekte, hastaların iş hayatları altüst olmakta, aile ve sosyal yaşantıları bu olaydan ciddi şekilde etkilenebilmektedir. Bel ağrısının birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden önemlisi iskelet ve kas sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklardır. Duruş bozukluğunun, egzersiz yapmamanın ve hareketsiz bir hayat biçiminin, bel ağrısı riskini yıllar içinde artırdığı görülmektedir. Bel ağrıları egzersizler, fizik tedavi uygulamaları ve koruyucu önlemlerle tedavi edilebilir.
Boyun ağrıları
Boyun başımızla omuzlarımız arasında kalan damar, sinir, omurilik gibi birçok dokunun geçiş yolu üzerinde vücudumuzun en yaşamsal kesimlerinden birisidir. Boyun omurları ve arasındaki kas veya kıkırdak dokunun zedelenmesi olarak tanımlanan boyun ağrıları, genellikle duruş hataları, boynu yanlış kullanma, boyun incinmesi, boyun tutulması, kas spazmı, boyun fıtığı, diskte dejenerasyon ve kireçlenme gibi durumlarda ortaya çıkar.
Ayak ağrıları
Ayaklarımız bizim tüm yükümüzü çeker ve farkında olmasak da gün boyu onları çok zorlarız; ama çoğu zaman onların ne kadar önemli olduklarını unuturuz. Tırnak batması, yanlış ayakkabı seçimi, romatoit artrit, düztabanlık, aşırı zorlanmalar, ayak bağlarında meydana gelen deformasyonlar, ayak çıbanları, ayakta meydana gelen iyileşmeyen yaralar, topuk dikeni, ayakta meydana gelen nasır gibi yapılar, ayak ağrılarına neden olacak faktörlerdir. Bulardan bazıları alınacak küçük önlemlerle iyileşebildiği gibi bazıları da iyi bir tedavi sayesinde iyileşebilir.
Omuz ağrıları
Omuz eklemi, vücudumuzda en geniş hareket açıklığına sahip olan eklemdir. Kürek kemiği, köprücük kemiği ve omuz başı kemiğinin biraraya gelmesinden oluşan komplike bir eklemdir. Omuz ekleminin normal hareketlerini yapabilmesi için, bu üç eklemin uyum içinde çalışması gerekir. Omuz problemleri herkeste ortaya çıkabilir. Omuz aşınması ve yırtıkları, omuz çıkması, omuz krıkları ve donuk omuz gibi problemlerle ortaya çıkan ağrılar fizik tedavi uygulamaları ve düzenli egzersizlerle tedavi edilebilir.
Sırt ağrıları
Sırt ağrıları milyonlarca insanın ortak sorunu. Yapılan çok sayıda bilimsel araştırma, her beş insandan birinin sırt ağrısı çektiğini göstermektedir. Sırt ağrılarının nedeni sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Sırt ağrısının bir çok sebebi vardır. Duruş bozuklukları, kamburluk, omurganın yana eğrilikleri, iç organlardan yansıyan ağrılar, osteoporoz (kemik erimesi), iltihaplı romatizmalar (ankilozan spondilit) kemik tüberkülozu, çökme kırıkları vb.
Diz ağrıları
Dizlerimiz günlük yaşamımızda yürüme, oturma, merdiven çıkma, çömelme gibi bir çok hareketi yapmamızı sağlar. Dizlerde sık görülen eklem romatizması-kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmaları, menisküs yırtığı, eklem veya çevresinde şişlik, kilitlenme, hareket kısıtlılığı veya eklemde sertlik ve çıtırtı sesi gibi şikayetler günlük yaşamı olumsuz etkiler. Fizik tedavi uygulamalarıyla doku onarımı ve dokuda kan akımı sağlanır, kıkırdak yapı uyarılır, ödem ve sertlik giderilir, kas grupları kuvvetlendirilir ve ağrının azaltılması sağlanıır.
-Hidro Terapi (Su Terapisi)
Hubbar tank, tüm vücut galvani banyo, tüm vücut girdaplı banyo, diz için basınçlı banyo gibi sıcak su, girdap, çeşitli elektrik akımlarından oluşan tedavi yöntemleri hastanelerimizdeki hidroterapi bölümünde önerilmektedir. Akuaterapi bölümümüzün en önemli cihazlarından biri yine Türkiye’de tek, dünyada benzeri az olan ARJO Axona tedavi havuzudur. Bu cihazımız, şeffaf cam çerçevesiyle hastamızın su içerisinde gözetimine olanak sağlar. İstendiğinde girdap oluşturma özelliği ile relaksasyon ve dolaşımı artırmak amacı ile kullanılabilir. Ayrıca, yürüme ve merdiven çıkmayı kendi başına yapamayan hastalarımızın havuza transferleri için lift olanağı mevcuttur (oturarak veya yatarak). Akuatik terapinin avantajı olan suyun kaldırma gücünden yararlanılarak, su içi kas güçlendirmesi, yürüme ve bel ağrılı (lomber hemi gibi) hastalarımız için geliştirilen ritmik stabilizasyon tekniği ile yüzme öncesi su içi bel stabilizasyon egzersizlerini özel ısıtırlmış ARJO tedavi havuzunda hayata geçirmekteyiz. Hem de daha az eforla, az ağrılı ve daha güvenli olarak.
-Ergo Terapi (iş uğraşı terapisi)
Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Ergoterapi, hasta ile hayat arasında yeniden ilişki kurulmasını sağlar. Bedensel özürlüler, sakatlar ve akıl hastaları, hastalık nedeniyle bozulmuş yeteneklerini ergoterapiyle yeniden kullanarak özgüven kazanırlar. Günümüz ergoterapi anlayışına göre hasta kişi denge kaybına uğramıştır. Bu dengesizlik fizyolojik , psikolojik ya da sosyolojik olabilir. Genel olarak böyle insanlar, çocuk ya da yetişkin olsun, hayatlarına normal olarak devam edemeyecek durumdadırlar.
Ergo Terapi ile amaç hastaya aktif nörorehabilitasyon yapmaktır. Günlük yaşam aktiviteleri esas alınarak gün içerisinde yapılan hareketler, çeşitli düzenekler sayesinde taklit edilerek elin ve kolun beceri seviyesi hastanın aktif katılımı ile taklit edilip bu becerinin artırılması ve hızlandırılması hedef alınır. Tüm üst extremite fonksiyon kaybı yaşayan ortopedik ve nörolojik vakalar ergo terapi için uygun hasta grubudur. Ergo terapi ile kişilerin beceri kapasiteleri %60 oranında artırılabilir.