futbol hakemi olmak için - hakemlik başvurusu - hakem olmak için aranan özellikler - hakem olmak hakkında
Hakemliğe giriş için aşağıdaki koşullar aranır
1- En az lise ve dengi ok3ul mezunu olmak ( Kurs tarihinde Lisede öğrenim görmekte olan öğrencilerde bu şart aranmaz ) ve bunu belgelemek,
2- En az 18, en çok3 26 yaşında olmak ( En az bir sezon Türkiye Profesyonel Liglerinde oynamış olanlarla, 2 sezon Amatör Liglerde oynamış olanlar için, durumlarını belgelemek koşulu ile en fazla 28 yaşında olmak. Belgelemede, Türkiye Futbol Federasyonu kayıtları esas alınır),
3- Tam teşekküllü hastanenin Dahiliye, Göz, Asabiye, Hariciye, Kulak Burun Boğaz uzmanlarından "Hakemlik Yapabilir" onaylı Sağlık Raporu almak,
4- Cumhuriyet Savcılığından Adli Sicil Belgesi almak,
5- Atletik yapıya sahip olmak ( Erkekler için; 1.75 m. 'den, Bayanlar için ise, 1.65 m.'den kısa olmamak ).
Kurs Açılması ve Zamanı
Hakem Yetiştirme Kursları, 1 Eylül -31 Mayıs tarihleri arasında açılır.
Hakem Yetiştirme kursu açılması önerisi, aşağıdaki maddelerde belirtilen Kural, Prensip ve Yöntemlere göre yapılır.
Kurs Açılmasını Gerektiren Aday Sayısı
Bir ilde Hakem Yetiştirme Kursu açılabilmesi için, en az 25 adayın başvurusu gerekir. Kursiyerlerin otuzu aşkın olması durumunda, her 50 aday için bir sınıf oluşturulur. Kursun başlayacağı gün mevcudun 2/3'ünden az adayın bulunması durumunda, kurs açılmaz. MHK Bölge Eğitim Sorumlusunun ve EPAK 'nun önerisi ile özel koşulları olan yerlerde, gerekli sayının altında aday başvurusu ile de kurs açılmasına karar verilebilir.
Aday Hakemlik İçin Gerekli Belgeler
Aday Hakem olabilme koşullarını taşıyan ve aşağıdaki belgeleri zamanında tamamlayarak, İl Hakem Kurulu'na teslim edenler, Hakem Yetiştirme Kursu'na katılmaya hak kazanırlar. Belgelerde eksiklikleri bulunanlar kursa katılamazlar.
1- Eksiksiz doldurulmuş, imzalı Başvuru Formu,
2- Noter tasdikli öğrenim belgesi veya öğrenci belgesinin aslı,
3- Noter tasdikli nüfus cüzdan örneği veya Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
4- Lisans ve / veya kulüp belgesi ( 26-28 yaş arasındakiler için ),
5- 3 Adet vesikalık fotoğraf,
6- Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen Kurs Katılım Ücreti.
Diğer belgeler, kursu başarı ile tamamlayan adayların, saha denemeler için müracaat etmeleri sırasında tamamlanır.
Kurslarda Uygulanacak Eğitim ve Öğretimin Kural, Prensip ve Yöntemleri
Hakem Yetiştirme Kursları'nın öğretim programı, kurs yerinin özellikleri ve kursiyer sayısı dikkate alınarak EPAK tarafından belirlenir. Kurs Eğitimcisi, EPAK Başkanının onayını almak koşuluyla kurs programında değişiklik yapabilir. Eğitim ve öğretim, MHK-EPAK tarafından düzenlenmiş program esaslarına uygun olarak yapılır. Kurslarda kullanılacak dok3ümanlar, EPAK denetiminde Bölge Eğitim Sorumlularında bulundurulur.
Teorik Dersler; Hafta içi günlerinde 3 saat / gün, hafta sonları ve tatil günlerinde ise 7 saat / günü geçemez. Kurslarda, %80 oranında devam zorunluluğu vardır.
Öğretim; FİFA tarafından yayınlanmış ve Türkiye Futbol Federasyonu'nca çevirisi yapılan "Uluslararası Futbol Oyun Kuralları" ile Merkez Hakem Kurulu ve EPAK tarafından hazırlanmış video - slayt- asetat ve yayınlar ile Talimat esaslarına göre yapılır.
Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Kurulu ve EPAK tarafından onaylanmamış veya tavsiye edilmemiş hiçbir dok3üman, kurslarda yardımcı unsur olarak kullanılamaz.
Kurslarda Uygulanacak Sınavların Genel Prensipleri
Adaylar, aşağıda belirtilen sıralama esasına göre sınava tabi tutulurlar. Atletik Teste başarılı olamayanlar, Yazılı Sınava kabul edilmezler. Sınav sonuçlarına itirazlar, Aday Hakemlikleri onaylananların İl Hakem Kurulları'nca açıklanmasını takip eden 7 gün içinde EPAK Başkanlığı'na yazılı olarak yapılır.
Sınav Aşamaları
Sınavlar, Hakem Yetiştirme Kursu'nun tamamlanması sonrasında, kursun verildiği merkezde, aşağıdaki prensip ve de kriterlere göre 3 aşamalı olarak yapılır.
Atletik Testlerde Başarı Barajı;
ERKEK 2400 metre......... 12 dakika
BAYAN 2000 metre......... 12 dakika
Atletik testlerde önce adaylar, koşulara katılabileceklerine ilişkin sağlık denetiminden geçirilirler. Sağlık ekibi Atletik Testler süresince test mahallinde hazır bulundurulur.
Mülakat;
Mülakat değerlendirmesi, Adayların Yaş-Tahsil-Kişilik- Fizik Yapı sı göz önüne alınarak 100 puan üzerinden yapılır, 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı kabul edilirler.
Yazılı Sınav;
Atletik Testlerde ve Mülakatlarda başarılı olan Adayların katılacağı sınavdır. Bu sınavdaki sorular; Uluslararası Futbol Oyun Kuralları ile Talimatların hakemleri ilgilendiren konularından, test yöntemine göre, MHK-EPAK tarafından hazırlanan çok3tan seçmeli sorulardır. Her soru 2 puan değerinde olup, 100 tam puan üzerinden, 60 ve üzeri not alanlar başarılı kabul edilirler. Sınav süresi 50 dakikadır. Kopya çekenler veya buna teşebbüs edenler başarısız olarak değerlendirilir.
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : BÜLENT YILDIRIM
Meslek : Yöneticilik
Lisans No : 12013
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : ANKARA
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : CÜNEYT ÇAKIR
Meslek : Sigortacı
Lisans No : 11750
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : İSTANBUL
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : FIRAT AYDINUS
Meslek : Mühendis
Lisans No : 11741
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : İSTANBUL
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : HALİS ÖZKAHYA
Meslek : Memur
Lisans No : 13648
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : BATMAN
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : HÜSEYİN GÖÇEK
Meslek : Mühendis
Lisans No : 14988
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : İSTANBUL
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : SELÇUK DERELİ
Meslek : Memur
Lisans No : 7950
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : ANKARA
Kişisel Bilgiler
Ad Soyad : YUNUS YILDIRIM
Meslek : Diğer
Lisans No : 10596
Klasman : FIFA Hakemi
Bölge : MANİSA
FIFA YARDIMCI HAKEMLERİMİZ
BAHATTİN DURAN FIFA Yardımcı Hakemi İSTANBUL
BAKİ TUNCAY AKKIN FIFA Yardımcı Hakemi İZMİR
BÜLENT GÖKÇÜ FIFA Yardımcı Hakemi İSTANBUL
CEM SATMAN FIFA Yardımcı Hakemi ANKARA
ERDİNÇ SEZERTAM FIFA Yardımcı Hakemi ANKARA
ERHAN SÖNMEZ FIFA Yardımcı Hakemi BURSA
MUSTAFA EMRE EYİSOY FIFA Yardımcı Hakemi İZMİR
SERKAN GENÇERLER FIFA Yardımcı Hakemi İZMİR
SERKAN OK FIFA FIFA Yardımcı Hakemi İSTANBUL
TARIK ONGUN FIFA Yardımcı Hakemi İSTANBUL
değerli arkadaşım yukarıdaki mesajlarımda üniversitelerdeki türban yasağını savunduğum yönünde tek bir cümle kullanmadım... zaten konuyu başka bir yere çekiyorsunuz...
ben kesinlikle kapalılığa karşı değilim. benim etrafımda ki bir çok insan kapalı ve her birinin kapalılığına sonsuz saygım var... onlar inançlarını kendileri ile Allah arasında yaşıyorlar, bende, sende, öteki de beriki de... kimsenin kimseyi uyarmasına gerek yok. benim söylemek istediğim bu.. herkesin aklı var fikri var.. isteyen kapanır, isteyen açılır... bundan bize ne...
okuma yazma bilmeyen 6 milyon kadın, her yıl okula gönderilmeyen 2 milyon kız çocuğu varken bunlara çözüm üretmek dururken kadınların tek sorunu üniversitelere başörtüsüz girmekmiş gibi küçük uğraşların peşinde koşmayalım...
ayrıca türban; Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararı ile ülkenin yasalarına aykırı olarak değerlendirilip yasaklanmıştır. Anayasa maddeleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez...
ayrıca bu yasağı koyan profesörler değildir. bu yasaklama Avrupa İnsan Hakları mahkemesi tarafından da ayrımcılık olarak nitelendirilmemiştir.
konu farklı bir yöne kaydı ancak bu değerlendirmenize de cevap vermek gerekliliğini hissettiğim için yazdım...