Deniz balıklarının bazıları su yüzeyine yakın yaşarlar ve bunlara yüzey balığı denir. Örneğin ringa, sardalye, hamsi, orkinos ve uskumru yüzey balıklarıdır. Deniz dibine yakın ve dipte yaşayan balıklara da dip balığı adı verilir. Dip balıklarına örnek olarak morina, mezgit, berlam ve bütün yassıbalıklar verilebilir.
kurşun: Anemiye, kan basıncında artışa, böbrek, beyin ve erkeklerde üreme fonksiyonlarında hasara, kadınlarda düşüklere, çocuklarda öğrenme ve davranış bozukluklarına sebep olur.
kadminyum: İshal, karın ağrıları ve ciddi kusma, kemik kırılması, üreme bozuklukları, bağışıklık sistemi hasarı, psikolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hasarı yapar.
cıva: Sinir sistemi bozukluklarına sebep olur. Beyin fonksiyonlarına zarar verir. DNA ve kromozomlara zarar verir. Alerjik reaksiyonlara, deri isiliklerine, yorgunluğa ve baş ağrısına yol açar. Spermlere zarar verir. Sakat doğumlara ve düşüklere sebep olur.
Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.
Bütün çöplerin, zehirli atık suların nihayet bulduğu denizlerin artık bu kirliliği kaldıramayacak hale gelmesi, içinde yaşayan canlılarla birlikte insanlara da zarar vermeye başladı. Deniz dibine çöken en tehlikeli maddeler, buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna taşınıyor.
Dip balıklarını sık tüketen kişilerin vücudunda uzun vadede kurşun, kadmiyum, cıva gibi tehlikeli ağır metallerin birikimi sonucu karın ağrıları, sinir sistemi bozuklukları, böbrek hasarı, kemik erimesi, çocuklarda otizm belirtileri gibi rahatsızlıklar oluşuyor. Normalde besin değeri çok yüksek olan ve sağlıklı olduğu takdirde haftada bir öğün tüketilmesi önerilen balıkların, artık yaşadığı yere göre daha iyi seçilerek ve daha seyrek alınması gerekiyor. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Balkıs, dip balıklarının ve özellikle midyelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.
arkadaşlar bu durumdan bende arada sırada hoşlanmıyorum ama maden müzik aletlerimiz var ve müziğe merakımız var bu notaların nasıl okunduğunu bilmeliyiz ben mesela uluslar arası notaları biliyorum
a (la)
b(si)
c (do)
d(re)
e(mi)
f(fa)
g(sol)
bir resmini görsem daha iyi olurdu ancak sanki beni tarif ediyorsun.. Ben kumral sanırım kestane kumralı iyi gider arkadaşlarım saçlarımı çok seviyor karar senin...
Yonca Kız - Kemal Bilbaşar kitap tanıtımı - kitap özeti
Kitabın künyesi
Yonca Kız
Kemal Bilbaşar
Can Yayınları
» Türk Edebiyatı
» Öykü
Fiyatı : 10,50 TL
Mart 2006, ISBN: 975-07-0624-2
Kitap hakkında
Yonca Kız, Kale kasabasında, penceresi ovaya bakan, minicik taş bir evde dünyaya gelmiş, kara saçları, pırıl pırıl gözleri, minicik bir ağzı olan bir güzel kızdır. Annesinin adı Gonca, babasının adı Mehmet Torlak. Bir gün babası, iş aramak için İzmir'e gider, iş bulunca gelip Yonca Kız'la annesi Gonca'yı alıp İzmir'e götürür. İzmir'de Yonca Kız'ın teyzesinin konağına yerleşirler. Babası kapıcılık yapacak, annesi de konakta mutfak işlerine bakacaktır. Evin Şehvar adında çok şımarık bir de kızı vardır. Baba için de, anne için de, Yonca Kız için de çok zorlu bir yaşam başlamıştır. Usta yazarımız Kemal Bilbaşar'ın çocuklar için yazdığı bu güzel roman, işte bu güzel kızın yaşadığı büyük serüveni anlatıyor.