Önlerindeki bir köprüyü geçmeye karar vermis 4 adam var. Hepsi köprünün aynı tarafındadır. Bütün adamları karsı kıyıya geçirmek için yanlızca 17 dakikanız vardır. Ellerinde bir tek fener var. Gece olduğu için en fazla 2 kişi köprüden geçebilir. Köprüden kim geçerse geçsin feneri biri taşıyacak ve geri getirecektir. Adamların her birinin hızı farklıdır. Köprüyü geçen çiftler den biri daha hızlı dahi olsa yavaş olanın hızında geçebilir.
Adamlarımızın hızları :
1.Adam : köprüyü 1 dak. geçiyor.
2.Adam : köprüyü 2 dak. geçiyor.
3.Adam : köprüyü 5 dak. geçiyor.
4.Adam : köprüyü 10 dak. geçiyor.
Malzemeler:
- 6 adet uskumru,
- 200 gr mantar,
- 1 su bardağı konserve bezelye,
- 2 yemek kaşığı un,
- 4 yemek kaşığı tereyağı,
- ½ demet maydanoz,
- ½ demet dereotu,
- 1 bardak su,
- 2 adet defne yaprağı,
- Tuz.
Yapılışı:
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra limonla ovun. Mantarları kıyıp yağda birkaç dakika soteleyin. Üzerine 1 limon suyu ve 1 bardak su ekleyin. Bezelyeyi ekleyip 10 dakika pişirin. Unu az suyla ezip içine kıyılmış dereotu ve maydanoz ekleyin. Balıkları tepsiye dizip üzerine bezelyeli sosu, sonra unlu karışımı dökün. Üzerine limon dilimleri ve defne yaprakları koyarak ister ocakta ister fırında pişirin.
Malzemeler:
- 125 gr margarin,
- 2 adet yumurta,
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 çay bardağı pudra şekeri,
- 1 paket vanilya,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 4 yemek kaşığı nişasta,
- 1 kase marmelat,
- 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri,
- Aldığı kadar un.
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, yoğurt, yumurta, vanilya, nişasta ve pudra şekerini yoğurma kabında karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru merdane ile ½ cm kalınlığında açın. Yuvarlak kalıplarla kesin. Hamurun yarısının üzerini yuvarlak kalıplarla göz göz kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. 160 derece ısıtılmış fırında hafif pembe pişirin. Gözlü olanların üzerine pudra şekeri eleyin. Düz olanların üzerine 1 tatlı kaşığı marmelat koyup gözlüyü üzerine yapıştırın. Servis tabağına dizip servis yapın.
- 2 poşet çikolatalı toz krem şanti
- 2 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 paket kakaolu bisküvi
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 muz
Süslemek için:
- Kakao sosu
- Krem şanti
Yapılışı:
Kakaolu büskivileri robotta kıyın. Çukur bir kaseye toz krem şantileri boşaltın. Portakal kabuğu rendesi, ezilmiş muz ve toz şekeri katıp karıştırın. Bisküvi ve sütü ekleyip iyice karıştırın. Yuvarlak bir kalıbı strech filmle kaplayın. Karışımı kaba alıp deep freeze'de dondurun. Servis yapacağınız zaman servis tabağına ters çevirip strech filmi alın. Üzerine çikolata sosu ve krem şanti ile süsleyip servis yapın.
Malzemeler:
- 3 yumurta,
- 8 yemek kaşığı toz şeker,
- 1 limon kabuğu rendesi,
- ½ limon suyu,
- 1 paket kabartma tozu,
- 125 gr margarin,
- 1,5 su bardağı un.
Üzeri İçin:
- 4-5 adet elma,
- 2 yemek kaşığı bal.
Yapılışı:
Toz şeker ve yumurtaları çırpın. Limon kabuğu, limon suyu ve erimiş, soğumuş margarini ekleyin. Kabartma tozu ve unu karıştırıp katın. Yağlanmış kalıba dökün. Üzerine dilimlenmiş elmaları dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Çıkar çıkmaz üzerine balı gezdirin. Soğuyunca servis yapın.
Malzemeler:
- 200 gr. margarin,
- 1 su bardağı süt,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- 1 su bardağı ceviz,
- Aldığı kadar un.
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı toz şeker,
- 3 su bardağı su,
- 2-3 damla limon suyu.
Yapılışı:
Cevizi iri kıyın. Erimiş margarini, sütü, cevizi, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın. Unu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Ortasına parmağınızla bastırın. Yağlanmış tepsiye dizin. 80°C ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kızartın. Şeker ve suyu kaynatıp limon suyunu ekleyip şerbet yapın. Şerbeti soğutun. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde soğuk şerbeti tatlının üzerine gezdirin. Ağzına bir kapak kapatıp şerbeti çekince açın.
Malzemeler:
- 5 adet milföy hamuru,
- 250 gr. hurma,
- 100 gr. ceviz,
- 2 su bardağı toz şeker,
- 1,5 su bardağı su,
- 1 yumurta sarısı.
Yapılışı:
Milföy hamurlarını 4 eşit kare parçaya bölün. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, cevizle birlikte robotta çekin. Her milföy parçasının üzerine birer tatlı kaşığı hurmalı iç koyup, bohça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 180°C fırında kızartın. Toz şekerle suyu kaynatıp şurup hazırlayın. Soğutun. Fırından çıkan tatlının üzerine döküp soğuyunca servis yapın.
Forsaların çektiği küreklerle mavi akdenizde süzülerek yol alan o zamanın savaş gemisi kadırganın forsa başı öğle yemeğinden önce elindeki kırbaçı şaklatarak forsalara; "-Bana bakın...Size bir iyi haberim birde kötü haberim var." demiş. "-Önce iyi haberimle başlıyorum: Bügün öğle yemeğinde bol tatlı var." "-Kötü haberim gelince: Kaptan öğleden sonra su kayağı yapacak!!!"