Her ne kadar siz kopek ve kedinize sevecen bir sekilde baksaniz da , kazalar her zaman olabilir. Soguk kanli olmaya hizli davranmaya , mantikli olmaya ozen gosteriniz., ve onu mumkun oldugu kadar cabuk bir Veteriner Hekime ulastirmaya calisiniz. Onun ofisinde oldugundan emin olmak icin ve acil bir vakanin yolda oldugunu bildirmek icin ,onceden telefonla arayiniz. Ilk anda ne yapilmasi gerektigi hakkinda bilginiz yoksa , o size uzman olarak onerilerde buluna bilir.
Yarali hayvanlar korkmus kafalari karismistir, normalde iyi huylu olanlarin bile, kendilerine yarim eden insani isirip tirmalyabileceklerinden , her seyden once kendi emniyetinizi goz onunde bulundurmalisiniz.
Yarali hayvan yardim ederken dikkat edilmesi gereken birkac nokta vardir:
1. Yavas hareket edin, alcak ve sakin bir sesle konusun, asla panik olmayin.
2. Hayvani kontrol altina alin,
3. Isirmasini engellemek icin agizlik takin veya agizini baglayin.
4. Eger kanama varsa durdurmak icin basincli bandaj,turnike yapin.
5. Hayvanin ustune battaniye veya palto orterek sicak tutun.
6. Daha fazla ne yapabileceginizi ogrenmek icin bir Veteriner Hekimi arayin.
Yarali bir hayvan sizin kendi petiniz de olsa cani aciyinca aci ve sok etkisi ile sizi isirabilir ve ciddi zarar verebilir. Ona dikkatle yaklasin ve dokunmadan once ne kadar ciddi yaralandigini anlamaya calisin. Ona ilk yardim yapmadan onu agzini yaninizda bulunan kravat, esarp, yumusak bir ip ve bezeri seylerle agzini baglayiniz.
Ciddi bir kesik veya isirma yarasi varsa kanamayi durdurmak icin tampon uygulayiniz. Steril gazli bez veya temiz bir mendili yaranin ustune koyarak bastiriniz.
Eger bir kirik olmasindan supheleniyorsaniz kendiniz duzeltmeye calismayiniz ve kirik bolgenin hareketsizligini saglayiniz.
Zehirlenmis oldugundan supheleniyorsaniz Veteriner Hekime hayvanin neyi yuttugunu ( biliyorsaniz )soyleyerek semptomlari tarif ediniz.
Ilk yardim konusunda Veteriner Hekimin tavsiyelerine uyun , eger cok acil bir durum varsa , derhal ne yapmaniz gerektigini size soyleyecektir. Ondan sonra petinizi derhal onun muayenehanesine goturunuz. Petinizi kalin bir havlu , ortu veya battaniye ye sariniz ve yavas ve dikkatli olarak tasiyiniz. Ancak cabuk olunuz !
Sizin ve petiniz icin olabilecek gercek bir acil durumda komsunuza sizi hastaneye goturmesi icin rica ediniz.
Ayrica petinizin ilac dolabinda daima bazi ilk yardim malzemelerini bulundurunuz. Bunlar Veteriner Hekiminiz tarafindan verilmis ilaclar, steril gazli bez, sargi bezi, yara bandi,pamuk,kucuk yara ve siyriklari ( buyuk ve derin yaralari degil ) temizlemek icin solusyonlar,Veteriner hekiminiz tarafindan kullanilisi gosterilmis ise ve siz de petinize zarar vermeden kullanbilecekseniz makat derecesi,ve petinizin derisinden kirik cam parcalarini, kiymiklari, dikenleri temizlemek icin cimbizlar olacaktir.
Kedi Kediler Kedi Cinsleri Kedi Türleri Kedi Bakımı Kedilerle İlgili Püf Noktalar Kedi Bakımı İle İlgili Detaylar Kedi Bakım Kolaylıkları Kedilere kati ilac nasil verilir?
Kediler iyi koku olma ozellikleri sebebi ile yemeklerine karistirilmis ilaclarin kokusunu genellikle alirlar ve yemekte isteksiz davranirlar. Kati ilaclarin yemege, sute karistirilmasi tercih ediliyorsa hap iki corba kasigi arasinda ezilerek iyice toz haline getirilebilir (ya da havanda dovulebilir, ama genellikle kucuk capli ilaclarin ozellikle tahta havanda dovulmesi halinde hem verilecek miktar azalabilir hem de havandaki diger dovulmus yiyeceklerin kokusu sinebilir.) Eger toz haline getirilmis olsa dahi yemekte isteksiz olursa, en iyi yontemlerden biri toz haline gelmis ilaci bir parca (bir cay kasigi) mayonez ya da sulanmamis yogurt ile karistirarak agzina kibarca surmektir. Kedilerin yapiskan seylere tahammulleri olmadigi icin surulen seyi yalayarak yemeye calisacaklardir.
Kedilere sivi ilac nasil verilir?
Eger sivi ilac yiyecege karistirilamiyorsa ignesi cikarilmis yeni acilmis temiz bir plastik siringa ile sivi ilac verilecek olcude cekilir. Kedinizin ilac verme davranisiniza tepkisine gore ya siki siki utarak ya da siki tutmaya gerek kalmadan agzinin icine yavas yavas sivi ilac birakilir. Ozellikle yavru kedilerde siringaya doldurulmus sivi ilacin aniden bosaltilmasi tehlikelidir. Nefes alma borusuna kacabilir. Bir de eger kedinizin ensesinden tutarak ilaci veriyorsaniz ayaklari durusu yere dogru sallanacak sekilde olmali, yemek borusundan bir seyin gecmesine izin vermeyecek bir aci yaptirilmamalidir.
Kediler kitapliktaki kitaplarinizi patileri ile indiriyorsa..
En iyi yontem kitaplari patilerinin cekip almaya gucu yetmeyecek olcude sikistirmaktir ya da onlari kitapliktan olabildigince uzak tutmaktir. (Ama kedi de kitapligin nesesidir..)
Kediniz zehirli bir sey yedi ise...
Hemen bir veterinere gitmeniz gerekir. Ama yedigi seyi kusturmak istiyorsaniz kahve ile tutunu karistirip biraz su ile islatarak hemen agzina surebilirsiniz. Kahve ve tutun karisimi hemen kusma etkisi gosterir. Sakin bogazina kacan bir sey icin kedinize bunu yapmayin. Kusma halinde bogazini daha da tikayabilirsiniz.
Kedilere aspirin verilir mi?
Kesinlikle hayir. Kucuk dostlarimizin mideleri cok hassasmis gibi gozukse de aslinda kediler inanilmaz hassas bir mideye sahiptirler. Aspirin kedilerde mide kanamasina yol acabilen bir ilactir. Yanlis bir inanis olarak, kedilere insanlarin kullandiklari ilaclarin verildigi dusunulur. Veterinerinize danismadan kedinize ilac vermemelisiniz.
İshali olan kedi icin ne yapabilirim?
Oncelikle ishale sebep olan hususu veterinerinizle konusarak cozumlemelisiniz. Ama ishal durumunda asiri su ve mineral kaybi oldugu icin temiz icme suyuna 1 litre icin 1 corba kasigi tuz ve 1 corba kasigi seker ilave ederek verin. (İlave ettiginiz maddeleri su ile karistirin.) Tuz ve seker nispeten kaybettigi mineralleri geri almasini saglayacaktir.
Kedinizin goz capaklarini nasil temizlersiniz?
Ilik (ama gercekten ilik ne soguk ne sicak) caya batirilmis pamuk yardimi ile once gozune hafif hafif kompres yapin ve capagin iyice islanmasindan sonra cok hafif olarak gozlerindeki capagi bastirmadan silerek alin.
Kedilerin kulagi kulak copu ile temizlenir mi?
Hayir. Kulak temizleme copleri insanlar icin de aslinda zararlidir. Bunun yerine temiz bir bez (kagit pecete degil) ile sabunsuz ilik suyla kulak iclerini hafifce silebilirsiniz. Tabii bu temizligi kendisi yapmak istemiyorsa...
Kediler yikanir mi?
Kediler yikanmaz. Eger kimyevi maddelere kazara batmislarsa ya da uzerine temizleyemeyecegi olcude buyuk bir madde yapismissa yikama soz konusu olabilir.
Kediler saksi ciceklerinizi yiyorsa...
Ne yazik ki kediseverlerin pek saksida cicek buyutme sanslari yoktur. Zira ozellikle evde kapali yasamak zorunda kediler saksilara pek rahat vermezler. Her ne kadar onlarin ihtiyac duydugu kedi otlarini duzenli saglarsaniz saksi ciceklerini rahat birakabilirler. Bu arada bircok cicek kediler icin zehirleyici ozelliktedir. Ozellikle sarmasiklar...O sebeple evde kediniz var ise bu tur ciceklere evde yer vermemelisiniz.
Kedimin atesi ciktigini nasil anlarim?
En dogru yontem anal olarak atesolcer yardimi ile kedinizin atesini olcmektir. Normalde 36-37 arasi bir sicaklikta olurlar. Atesleri ciktiginda halsiz ve isteksiz olurlar. (Kedileriniz eger normaldisi davranislari gosteriyorsa mutlaka bir sikintisi ya da bir hastaligi soz konusudur. Yakin ilgi ve kontrolunuzde bulundurmalisinizdir.) Atesi cikan kedilerin genellikle burunlarinda bir kuruma olur. Ama kedi nezlesinde salgi arttigi icin bu yaniltici olabilir. En dogru yontem atesolcer ile olcmektir. Atesolceri kullanirken bir miktar krem kullanmaniz kedinizin sikintisini bir nebze azaltacaktir.
Kediler taranmayi severler mi?
Evet hem de nasil. Kedileri tararken bir parca talk pudrasini tozutmadan gozune ve genzine kacirmadan tuylerinin uzerine dokerseniz hem taramaniz kolaylasacak hem de daha cok tuyu temizlemis olacaksinizdir. Ayrica talk pudrasi kedinizin tuylerinin rengini parlaklastiracak ve guzel bir koku birakacaktir.
Deterjan kediler icin zararli midir?
Oldukca zararlidir. Ozellikle temizlik yaparken kedileri temizlik yapilan bolgeden uzak tutmalisiniz. Mumkunse kumastan kedi urunlerini sabunla yikamalisiniz. Ote yandan saglik sebepleri ile tuvaletinin mutlaka bir miktar camasir suyu ile yikanmasi gerekir ve camasir suyunun kokusu gectikten sonra kap kullanima sunulmalidir. Yogun kokulu ya da keskin (camasir suyu, kezzap) deterjanlar kapali yerlerde tutulmali, kedilerin erisemeyecegi yerlerde bulundurulmalidir.
Yavru kedi nasil emzirilir?
Yavru kediler icin eczanelerde ve pet dukkanlarinda/veterinerlerde biberon seti satilmaktadir. Ama bulamiyorsaniz yeni acacaginiz bir siringa da ihtiyacinizi karsilayabilir. İgnesi cikartilmis siringa kedi yavrulari icin biberon yerine kullanilabilir. Sutun yavrunun agzina bir anda degil agir agir pompalanmasi gerekir. Her kullanimdan sonra siringa sabunlu suyla yikanmali ve iyice durulanmalidir. Bir daha ki kullanima kadar da temiz bir yerde muhafaza edilmelidir.
Kedi(ler)inizi alaturka tuvalete nasil alistirabilirsiniz?
Once alaturka tuvaletin canak kismina kalin gazete kagidi koyar, icine de kedinizin kullanacagi kumu koyarsiniz. Kediniz buraya yapmaya alistiktan 10 gun sonra yavas yavas kumu azaltir, icine kirpilmis gazete parcalar? karistirirsiniz. 10 gun sonra kumu iyice azaltip, gazete parcalarini artirirsiniz. 10 gun sonra kumu tamamen kaldirir, kalin gazetenin ortasina kucuk bir delik acar, sadece gazete kirpintilarina yapmasini saglarsiniz. 10 gun sonra kirpintilarin sayisini iyice azaltir, deligi buyutursunuz. 10 gun sonra kirpintilari tamamen kaldirir, sadece ortasi delinmis kalin gazete kagidini birakirsiniz. 10 gun sonra, gazete kagidinin katlarini her gun inceltir, sonra da tamamen kaldirirsiniz. Unutmayin, tum bu islemler sirasinda, kedinize surekli ";aferin" deyin ve onu oksayin, asla cezalandirmayin. Eger istediginizi yapmazsa, sure onun alisacagi kadar olmamistir. Sabirla bir adim geri gidip, tekrar deneyin ve aferin deyin. Ayrica her tuvaletten sonra mutlaka su dokun. Bir sure sonra, tuvaletini yaptiginda, size su dokmeniz icin haber verecektir. Onu daima ödüllendirin, oksayip, öpün
Toksoplasma hastalığı; toksoplasma gondi isimli protozon ailesinden bir parazit tarafından oluşturulan, kedi, köpek, kuş ve insanlarda görülen ve çeşitli sistemleri etkileyen bir hastalıktır.
Belirtileri: Kedilerde; ateş, halsizlik, öksürük, lenf yumrularında büyüme, dalakta büyüme, kusma, ishal, çok nadir olmakla beraber beyin yangısı (ensefalomiyelitis), gözde deformasyonlar oluşturabilir. Özellikle yavru kediler toksoplasma enfeksiyonuna çok daha hassastırlar. Kedide ateşin yükselmesinden dolayı farkedilen genel durum düşkünlüğü ve iştahsızlık, çoğu zaman özellikle yavru kedilerde şiddetli ishal ve daha hafif seyreden kusma bulguları ile veteriner hekime başvurulur. Veteriner hekim parazitin varlığını dışkı tahlili veya kan tahlili (serolojik olarak) ile teşhis eder ve tedavi programını belirler. Tedaviye cevap verme ihtimali eğer farklı hastalıklarla komplike olmamışsa yüksektir. Çoğu kedi ve hatta insan toksoplasma enfeksiyonunu hiç bir ciddi bulgu yaşamadan atlatır. Kısa bir halsizlik, kırgınlık döneminden sonra enfeksiyon vücut tarafından kontrol altına alınabilir ve bağışıklık gelişir.
İnsanlar tesadüfen kan tahlili yaptırıp toksoplasma baktırdığında daha önce enfeksiyonu yaşadığını ve bağışık durumda olduğunu doktordan hayretle öğrenebilrler. (Dünya nüfusunun yarıdan fazlası toxoplasma enfeksiyonu geçirmiş ve bağışıklık kazanmıştır.)
Bulaşma: Özellikle içinde yeterince pişmemiş et olan yemekler toksoplasma hastalığının en fazla bulaşma sebebidir. Toksoplasma enfeksiyonu yaşayan kedilerin de bu dönemde hastalığı bulaştırdığı bilinmektedir.
İnsanlardaki etkisi: Toksoplasma hastalığı hamile hanımlarda eğer daha önce enfeksiyonu geçirmemiş ve bağışıklık gelişmemişse bebeğin düşmesine sebep olabilir. Ancak bunun için hamilelik öncesi hiç bir şekilde toksoplasma etkeni almamış, bağışıklık edinilmemiş ve hamilelik sırasında enfeksitona yakalanmış olmanın gerekliliğini tekrarlıyorum. Yani hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış hanımların hamileliklerinde toksoplasma yönünden bir problem yaşanmaz. En doğrusu çoğu hanımın yaptığı gibi bebek sahibi olmak istendiğinde doktora başvurularak diğer testlerle beraber toksoplasma testini de yaptırmaktır. Eğer testle bağışık olunduğu anlaşılırsa zaten evdeki kediyle ilgili bir problem yoktur. Test sonucunda bağışık olmadığı anlaşılırsa veteriner hekimle görüşülüp kediden kan alınarak toksoplasma yönünden serolojik muayeneleri yapılır. Eğer kedinin enfekte olduğu anlaşılırsa enfeksiyon kontrol altına alınıncaya ve bağışıklık oturuncaya kadar hamike hanımdan ayrı bir ortamda bulunması sağlanabilir.
Özellikle yavru kediler için önemli olan viral üst solunum yolu hastalıklarının çoğu herpesvirus (rhinotracheitis) ve calicivirus tarafından meydana getirilmektedir.
Bulaşma: Direk temasla, anne karnında (annenin etkeni taşıması durumunda ), hastalık taşıyan kedilerin yataklarından, yemek ve su kaplarından ve tuvaletleri yoluyla olmaktadır. Kuluçka süresi 2-6 gündür. Herpes ve calicivirüs çoğu zaman çok kısa sürede özellikle yavru kedilerin (sütten yeni kesilmiş) ani ölümlerinden sorumludur.
Belirtileri: Çok kısa bir süre ateş ve durgunluktan sonra kedinin aniden öldüğü görülür. Eğer bu şekilde hızlı bir seyir yoksa herpeste; ateş, gözyaşı akıntısı (önce şeffaf sonra sarı-yeşil), burun akıntısı, aksırık gözlemlenir. Gözlerdeki akıntıdan dolayı göz kapakları kapanabilir ve bunun sonucu gözün şiştiği farkedilir, içerisi akıntı ile dolduğundan gözün en üst tabakası çok ciddi tahrip olur (ceratitis) ve ülserleşebilir. Eğer zamanında müdehale edilmezse gözün üst tabakasının bir kısmı iyice incelip derin kısımdaki sıvı ve dokuların fıtıklaştığı bile görülebilir. Zaman zaman sokaklarda bir gözü (veya herikisi de) şiddetle akan, aksırıp duran veya gözünü kaybetmiş kediler görürüz. İşte onların çoğu herpes geçiriyordur veya geçirmiştir. Burundaki akıntıdan dolayı burun delikleri de kapanabilir, kediler koku almakta ve solumakta zorluk çekerler. Ağız mukozasında ve dilde de ülserler oluşur. Bu ülserlerin geçmesi uzun zaman alır ve kedinin genel durumu iyileştiğinde bile ağzı acıyacağından dolayı yemek yiyemeyecektir. Eğer hızlı (perakut) seyretmiyorsa ve hepatit (sarılık) komplike olmuyorsa tedaviye yanıt verir. Ancak gecikmeden veteriner hekime götürmek son derece yaşamsaldır. Calicivirüs ise; ateş, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, göz akıntısı, ağızda yaralarla seyreder. Özellikle yavru kedilerde zatürre oluşturma riski bütüktür. Bu yüzden tedavi bittikten sonra da uzun süre antibiyotik kullanmak gerekmektedir. Her iki viral hastalık da yavru kediler için son derece ölümcül olabilmektedir. Kedide herhangi bir bulgu veyahut sadece halsizlik görüldüğünde bile hemen veteriner hekime başvurulup tedaviye başlanmalıdır.
Korunma: Sağlıklı kediler ise aşı olarak bu hastalıklardan korunurlar. Kedi karma aşısı olarak bilinen aşının içinde her iki hastalık da bulunmaktadır. Yavru kedi 9 haftalıkken aşılama başlanabilir ve veteriner hekimin öngördüğü programa göre devam edebilir.
Veteriner İlknur Bilgiç
İnsanlar ve bütün sıcak kanlı hayvanlar için söz konusu olabilen kuduz hastalığı; bulaşıcı, viral, virusun beyne yerleşmesi sonucu ensefalomiyelitis oluşturarak ölümle sonuçlanan aynı zamanda da basit bir iğneyle yani aşı uygulamak suretiyle korunulabilen bir hastalıktır. Hastalık; kuduz virusu taşıyan bir hayvan tarafından ısırılmak veya açık yara üzerine salya teması ile geçebilir. Ancak ısırılmaların büyük çoğunluğunun kuduzdan bağımsız şekilde geliştiğini belirtmek gerekir. Yani hayvanın sadece agresif oluşundan, kendini tehlikede hissettiğinden, canı yandığından, yavrularını, evini, bahçesini korumak için veya sadece huysuzluğundan dolayı ısırabileceği ve bunun kuduzla ilgisi olmadığı unutulmamalıdır. Çünkü kuduz hastası olan hayvan sadece bir kişiyi değil herkesi hatta objeleri de ısırır.
Kuduz virusu vücuda girdikten sonra ; virusun etki gücüne (virulans), ısırma bölgesindeki virus sayısına, ısırık bölgesinin beyne yakınlığına bağlı bir şekilde 1 hafta ile çok nadir görülmekle beraber 1 yıl arasında hastalığı oluşturur. Hastalığın saldırgan ve sakin (nadir görülür) olmak üzere iki formu vardır.
Belirtiler: Kuluçka süresi dolduktan sonra virüsün girdiği açık yarada yangısal reaksiyon başlar. Hayvan son derece ürkektir, genellikle insanlardan kaçar, loş ve gürültüsüz yerler bulup saklanmayı tercih eder. Gıda dışı şeyleri yemeye çalışır. Henüz çenesinde problem yoktur. Göz bebeklerinde asimetri dikkat çeker. Bu dönem 1-3 gün kadar sürer. Sakin kuduzda saldırganlık dönemi görülmeden direk felçle karakterize olan son döneme geçilir. Yani hayvanın yemek borusunda ve boğaz kaslarında felç başlar ve salyasını yutamayacağı için yere doğru salya akışı dikkat çeker. Daha sonra felç bütün vücutta etkili olmaya başlar. Dengesizlik , yürüyememe şekillenir ve bu dönem de 1-3 gün sürdükten sonra ölümle sonuçlanır.
Saldırgan kuduz ise felçli dönemden önce bir saldırganlık dönemi ile beraber seyreder. Gene karanlık, sessiz yerlere saklanırlar. Ancak hayvanda anlamsız bir, saldırganlık dikkati çeker. Belirgin bir sebep yokken herşeye saldırırlar, alışkın olduğu insanları hatta sahiplerini tanımazlar, herkesi hatta objeleri ısırmaya çalışırlar. Çoğu zaman tahta taş gibi şeyleri ısırmaktan diş ve ağızları ciddi bir şekilde yaralanır ve kanar. Bakıldığında hayvanın çıldırmış gibi davrandığı düşünülür. Göz bebeklerindeki asimetri daha fazla dikkat çeker, sudan korkma da bu dönemde görülür. Gırtlaktaki felcin başlamasıyla beraber salya akışı söz konusu olur. Bu dönem de 3-4 dün devam ettikten sonra sakin kuduzda da anlattığım felçli dönem yaşanır ve gene ölümle sonuçlanır.
Tedavi: Kuduz hastalığının tedavisi yoktur. Kuduz hastası olduğundan şüphe edilen hayvanların diğer hayvanlarla ve insanlarla olan teması kesilmeli yani karantinaya alınmalıdır. Bununla ilgili belediyelerle konuşulup karantina servisinden yararlanılabilir ve muhakkak direk temas ettiği insanların ve hayvanların aşılanmaları gerekir.
Korunma: Bu denli dehşet uyandıran bulgularla devam eden ve muhakkak ölümle sonuçlanan bu korkunç hastalıkla mücadele edebilmek için sevgili kedilerimize senede 1 kuduz aşısı yaptırmak yeterlidir.
Vet İlknur Bilgiç
Kedi Kedi Cinsleri Kedi Bakımı Kedi Mamaları Kedi Resimleri Kediler Koç ( 21 Mart-20 Nisan): Bu kediler kendilerini dahi zannederler. Yanılacaklarını kabul edemezler. Herşeyin en iyisini onlar biliyordur. Sizin tecrübelerinize güvenmezler. Hastalandıklarında, onlara uygun tedaviyi uygulamak zor olur çünkü zanlarına göre, sizden de veterinerinizden de daha çok bilgiye sahiptirler. Kendileri çok iyi tanırlar. Bu kediler inatçı olurlar. Onları birşeye razı etmek zordur. Yemek seçiminde en çok kapris yapan kediler bunlardan olabilir. Cesurdurlar ama bazen de süt dökmüş kedi olurlar. Yani çok munis, içe dönük ve yardıma muhtaç görünümünde. Yakınlarına çok düşkün olurlar. İhanet etmezler. Zamam zaman kıskançlıkları tutar. Onlarla ilgilenmenizi çok sever ve bunu daima talep ederler.
Boğa (21 Nisan-21 Mayıs): Tıpkı insan boğaları gibi, tüm güzelliklere karşı aşırı bir dikkatleri vardır. Doğayı çok severler. Kediniz bu burçtan ise onu mutlaka tasma ile veya kucağınızda gezdirin. Evlerine çok düşkün olurlar ama güzel mekanlar, eşyalar görmek isterler. Bir boğa kedisi, evdeki mekan seçimine de özen gösterir. Onun için bir iki değil, birkaç dinlenme, izleme yeri hazırlarsanız, onu çok mutlu edersiniz. Yemek yemeyi çok severler. Kısırlaştırma ertesinde en çok kilo alan kedilerdir. Takıntılı bazı huyları vardır. Bu bir davranış veya besin olabilir. Takıntılarını yok etmeye kalkışmayın, onu üzersiniz. Kızgınlık zamanları da sizi diğer kedilere göre fazla üzebilir. Kısırlaştırılmayacaklarsa, çiftleşmelerine izin vermek en iyisi olur. Bu kediler genelde çok nazik olurlar.
İkizler: (22 Mayıs-22 Haziran): Çok hareketli kedilerdir. Tırmalalarına, bir nesneyi tutmaya çalışmalarına çok rastlarsınız. Evin içinde hayali avlar yaratmada üstlerine yoktur. Usanmadan oradan oraya koşarlar. En zeki kedilerdir. Sizin ne beklediğinizi de anında kavrarlar. Bu kediler çok tedirgin de olurlar. Veteriner günlerinde sizi çok üzebilirler. Korkaktırlar. Onunla çok oyun oynamanız gerekir. İçinde biriken ve doğasından gelen fazla enerjiyi böyle boşaltabilirsiniz. Bu kediler yabancılardan çekinmezler. Sokulgandırlar.
Yengeç (23 Haziran-22 Temmuz): Bu grupdaki kediler çok sevecen olurlar.Sevimliliklerine diyecek yoktur. Boğa kedileri gibi fazla evcildirler.Evden dışarı çıkmak istemezler, eğer evleri de diledikleri gibiyse, evde canları hiç sıkılmaz. Okşanmayı, gıdıklanmayı çok severler. Kucak kedilerinin yengeç olanı çoğunluktadır. Bu kediler'in davranış bozukluğuna pek rastlanmaz. Psikolojik halleri değişime en az uğrayan kedilerdendirler. Sahibiyle (veya sahip olduğu kişyle) çok iyi iletişim kurarlar. Buna karşın zaman zaman hassas davranıp size küsebilirler. Ama çok çabuk barışırlar. İlgi bekler ama aldığı ilgiye aynıyla karşılık vermeyi de ihmal etmezler.
Aslan: (23 Temmuz-22 Ağustos: Bu kediler çok gurulu olurlar. Kaplan'a en çok benzeyen kedilerdir. Evdeki kaplan deyişi, bunları kasıtla söylenmiş olmalı. Hareketleri, yürüyüşleri, atılışları size belgesellerde izlediğiniz hayvanat bahçelerinde seyrettiğiniz kaplanları anımsatır. Güzel kedilerdir. Gösterişlidirler. Herkes bu kediler için iltifat ederse hiç şaşmayın. Güzelliklerinin bilincinde olduklarından nazlı olurlar.Şımartılmayı arzu eder, bir kez şımartılırlarsa bir daha iflah olmazlar.
Başak; (23 Ağustos-22 Eylül): Çok yumuşak huyludurlar. Tırmık atmayı sevmezler. Uslu olarak vakit geçirmek yaramazlık yapmaktan çok daha akıllıcadır. Sakinlikleri sizi rahatsız edecek boyuta ulaşabilir ama bu kedilerin kendilerine has zarif pozları ve alımlı hareketleri vardır. Temizliklerine başak insanları gibi düşkün olurlar. Hele bir de dişi bir kediyse, temizlikte size bile ders verir, gösterdiği titizlikle ağzınızı açıkta bırakabilirler. Uçarı yanları yoktur. Bu burçtaki bir kediyi almışsanız evinize, isim koymak için beklemeyin çünkü isimlendirmenize yardımcı olacak belirgin vasıfları yoktur. Yalnız kalmayı hiç sevmediklerinden evde sizi hiç yalnız bırakmayacaklardır.
Terazi (23 Eylül-22 Ekim): Bu kediler sevgi dolu olurlar. Hiç tanımadıkları insanlara bile öyle yakın davranırlar ki onu kıskanabilirsiniz. Vücutlarını bir dansçı gibi kullanabilirler. Seslere karşı çok duyarlıdırlar. Onlarla konuşulmasını severler. Bir siyam terazi ise işiniz oldukça zor olacaktır. Gevezeliğini dinlemek yetmeyecek, siz de konuşmak zorunda kalacaksınız. Teraziler için süs tasmaları almak çok yerinde olur. Bu kedilere renkli, güzel tasmalar çok yakışır. Uysal oldukları için onları okşamaya, taramaya bayılırsınız.
Akrep: (23 Ekim-21 Kasım): Akrep insanları gibi tutkulu, kaprisli, çekici ve tatminsiz olurlar. Kaprislerine karşı asla çekemem demeyin. Bu kediler çok meraklı ve ihtiraslı olurlar. Merak ettiğini mutlaka görmesi, koklaması gerekir. Önlemeye kalkışmak boş bir çaba olur zira akrep kedileri istediklerine ulaşmak uğruna canlarını bile feda edebilirler. Siyam kedileri gibi kıskanç olurlar. Bir siyam akrep ise işiniz müşkilleşti demektir. Sizi herkesten kıskanacaktır. Akrep kedileri ile sağlıklı iletişim zor kurulur ama bir kez onun dostluğunu kazandıysanız, deymesinler keyfinize. Çok iyi bir dost olurlar. Buna rağmen sahiplarine bağlanmazlar. Biraz vefasız olurlar. Bedenlerini en kıvrak kullanabilen kedilerdendirler. Onun gövdenizde dolaşması, size cinsel çağrışımlar yaptıracak kadar tesirlidir. Sezgileri kuvvetlidir.
Yay; (22 Kasım-21 Aralık): Bu kediler çok şanslı olurlar. Dört ayakları üstüne düşerler hep. Kazaya, öldürücü bir hastalığa, herhangi bir talihsizliğe uğrama oranları çok düşüktür. Kumar oynayacaksanız, kedinizi de yanınıza almanızı öneririm. Yay kedileri çok iyimserdirler. Canlarını sıkacak durumlarda bile, gönüllerini eğlendirecek oyunlar keşfetmesini bilirler. Yalnızlıktan en az sıkılan kedilerdir. Yemeğe ve uykuya düşkün olmazlar. Gece yarılarında sizi uyandırmalarına hiç kızmayın. İyi niyetli kedilerdir. Kendilerine dönük bir saldırı bile olsa asla zarar vermeyi tasarlamazlar.
Oğlak (22 Aralık-21 Ocak): Oğlak kedileri, sessiz ve hesapçıdırlar. Birlikte yaşamı paylaştıkları kişiye bile güvenmeleri zaman alır. Çok tedbircidirler. Kendilerini güvende hissetmeden tehlikeli olabilecek hiçbirşeye yanaşmazlar. Durgundurlar. Zor ve geç sevmelerine rağmen sevdiklerine karşı sahiplenicidirler. Bir kere sevdikten sonra toz kondurmazlar. Tanımadıklarına yakın olmaktan kaçınırlar. Eve başkaları geldiğinde huzursuz olurlar. Bir köşeye saklanabilirler. Kokulara karşı duyarlılıkları fazladır. Onlara ait eşyalara dokunulmasından rahatsız olurlar. Soğuk görünümlerinin altında masum ve çok sıcak bir yanları vardır. Bunu ortaya çıkarmayı başarabilirseniz çok özel ve başkalarına kapalı bir ilişkiniz olacaktır.
Kova (22 Ocak-19 Şubat): En zeki kediler için ikizler demiştik. İnsanlarında olduğu gibi en zeki ikizlerken en akıllı da kovalardır. Çok çabuk ve anında kavrarlar. Hareketlerinde, oyunlarında aşırıya gitmezler. En dengeli kedilerdir. Kendilerine güvenleri tamdır. Çok sağlam ayak basarlar. Detayları çok olan her makine, oyuncak, oda onlar için idealdir. Yorulmadan ayıklamayı çok severler. Verin önlerine bir yap-boz, neredeyse yapacaklarına inandırır sizi. Parçalara sahip herşeyle oynamasını çok severler. Sizinle çok iyi geçinecektir ama siz bağlanmasını ummak hata olur. Özgürlüğüne düşkün kedilerdir.
Balık: (20 Şubat-20 Mart): İçedönük olmaları yönünden balık insanlarını hatırlatırlar. Zaman zaman çok sessiz ve yalnız kalacakları ortamlara giderler. Yalnız olmak isterler ama şefkate, ilgiye daima muhtaçtırlar. Bu beklentilerini açıklamak yerine sizin anlamanızı tercih ederler. Onun için sizden uzak duran bir balık kedisinin yalnız kalmak istediğini düşünüp ona yanaşmazlık yapmayın. Gidin sevin onu. Göreceksiniz ki sizin bu ilginizi bekliyormuş. Balık kedilerinden kucağınıza atlamasını beklemeyin. Siz alın onu kucağınıza. İlk adım sizden geldiği sürece karşıklı tatminkar bir ilişkiniz olacaktır. Dostlarına bağlanır, onlara çok güvenirler.
Kedi Bakımındaki Püf NoktaLar Kedi Edinirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Kedi Bakımı Kedi Resimleri Kedilerle İlgili Kedi Mamaları Kedi Cinsleri Kedi Türleri
Genellikle tesadüfen kedi ediniriz. Bir gün sokakta yürürken bacaklarınıza sürtünüp sizden yardım isteyen bir yavru kediye rastlayabilirsiniz ya da işten gelirken sizi bahçede karşılayan bir yavru kediye. Bazen anne kedi yavrularına bakmanız için sizi seçebilir. Ya da anne kedi o yavruyu besleyemeyeceğini bilir ve bir köşeye bırakır. Her ne şekilde olursa olsun, karşınıza çıkan yavru kedi sizin iyi şansınızdır.
Bu durumda bir veteriner hekime başvurmadan önce onu mutlaka sıcak tutmalısınız. Çiş ve kakasını yapmayı annesinden öğrenen kedi, bu kez sizden öğrenmek zorundadır. Bu iki nokta hayati önem taşıdığı için yavru kediye tuvaletini siz yaptırmalısınız. Ondan sonraki işlem ise karnını doyurmaktır. İlk gıda olarak ılık süt verilebilir. Ancak normal inek sütü ile yapılan besleme çok kısa sürede büyümesi gereken bu etcil hayvan için asla yeterli olmaz. Dolayısıyla sütün sulandırılmadan verilmesi tavsiye edilir. Yavru kedi için hazırlanmış özel mamaları kullamanız en iyisidir ama o anda olanağınız yoksa toz bebek mamasını süte karıştırabilirsiniz.
Yavru kediyi sıcak tutmak için bir yün yada kumaş parçası yeterli değildir, mutlaka extra ısıtma gerekir.
Tesadüfler dışında bir yavru edinmek istiyorsanız; ırk, yaş ve cinsiyet tercihi yapabilirsiniz. Örneğin tekir (harika bir tekir gibisi yoktur), ankara, van, sarman, siyam vb. ya da aşı programı tamamlanmış bir yetişkin de olabilir. Tüm bu durumlarda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta:
1. Gözler çapaksız, kuru ve canlı bakmalı
2. Tüyler parlak ve düzenli, temiz olmalı, ıslak ve yapışkan görünümlü olmamalıdır.
3. Kulaklar temiz ve akıntısız olmalıdır.
4. İç ve dış parazitlere hemen hemen bütün yavru kedilerde rastlanır. Zamanında müdahele edilirse hayati bir önem taşımaz.
Ancak bazen hasta olduğu için bir yavru kedi tercih edilir. Kedinin genel durumu dışında en önemli konu sizin kedi bakmaya hazır olup olmadığınızdır. Şu bir gerçek ki, kedi size çok şey öğretir. bir kediyle birlikte yaşamak bir ödüldür.
Piyale Madra'nın Piknik'i en çok omuzlarda oturmayı seviyor.
Bu Hobbes. Gündüz rüyalarında marslı düşmanlar ve yaratıklarla savaşan canavar Calvin'in sadık Hobbes'u.
Obur Garfield hakkında yazılacak çokşey var ama kısaca, lazanya delisi, televizyon manyağı, aklını yiyecekten başka birşeye çalıştırmayan ama olaylara farklı yönlerden bakabilen bir kedi diyebiliriz..
Orda bir köy var uzakta'nın daimi düşmanı Müthiş Gargamel ve işe yarar gibi görünen ama son derece beceriksiz kedisi Azman..
Felix the Cat, Türkiyede fazla rağbet göremedi. Bu kedinin sahibi hatırladığım kadarıyla başarısız bir bilimadamıydı. Felix'in başına devamlı iş açıyordu, sonunda da Felix'i aya göndermişti.
Bu tabiki beceriksiz kedi, kedilerin yüzkarası sefil Sylvester..Elindeki de uyuz kuş, Tweety..ama ne güzel çaktırmadan yakalamış..
Catdog, hem kedi hem köpek sahibi olmak isteyenler için müthiş bir örnek.
Pısırık prens Adam, He-Man'e dönüşür de Titrek Atılgan olmaz mı?
Ben kükçükken uykudan önce programı vardı. bu musti kılıklı kedi Kitty. Musti kadar olmasa da spastik hareketler dalında üst sıralarda.
Kötü Kedi Şerafettin'i Türkiye'de tanımayan yoktur.
Tom ve Jerry tabi ki!
Bu, yeni nesil kedi kahramanlardan, pokemondan Meowth.
Pembe Pantere hiç taş atmam.
Kötü kalpli krala karşı gelen Parcifal, Çizmeli Kedi..
Çizgi filmlerde benzerine az rastlanır derecede zeki bir kedi Heathcliff.
Bu Eek. Kendisi iyi yürekli ve sürekli insanlara ya da hayvanlara yardım etmek isteyen bir kedicik.